OFERTA GARANTATĂ DE DREPTURI LANSATĂ ACŢIONARILOR NEPI vrea să obţină 40 de milioane de euro

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2011

NEPI vrea să obţină 40 de milioane de euro

Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea potenţialelor achiziţii ale NEPI aflate în curs de negociere

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Este interesant de urmărit cât din suma totală va fi subscrisă de alţi investitori decât Fortress şi, de asemenea, proporţia în care managementul companiei va participa la ofertă"

Fondul sud-african de inves­tiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) intenţionează să deruleze o ofertă garantată de drepturi care se adresează tuturor acţionarilor companiei, urmărind să obţină aproximativ 40 de milioane de euro. NEPI precizează într-un comunicat că veniturile din oferta de drepturi vor fi utilizate ca să finanţeze potenţialele achiziţii aflate în curs de negociere. În cazul în care aceste achiziţii nu vor fi realizate, încasările din oferta de drepturi vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor existente.

Fortress Income 2 Proprietary Limited, o filială deţinută de Fortress Income Fund Limited, s-a angajat să asigure subscrierea pentru oferta de drepturi până la o sumă totală maximă de 428.571.420 razi, reprezentând 14.285.714 acţiuni din oferta de drepturi, la un preţ de subscriere de 30,00 razi pe acţiunea din oferta de drepturi listată pe JSE în contrapartidă pentru un comision de underwriting de 2.142.857 razi, o sumă achivalentă cu 0,5% din an­gajamentul său de subscriere.

Martin Slabbert, CEO al NEPI, a declarat: "Faptul că am fost capabili să obţinem un acord de garantare pentru emisiunea noastră de drepturi la un preţ mai mare decât valoarea netă a activelor pe acţiune demonstrează încrederea în faptul că NEPI va continua să obţină rezultate performante în executarea strategiei sale economice de a oferi o creştere superioară celei a pieţei în dividende în numerar acţionarilor în împreju­rări economice dificile. Fondurile strânse vor fi folosite pentru achiziţii şi investiţii suplimentare în Ro­mâ­nia".

Acţionarilor NEPI le vor fi oferite, în cadrul ofertei, 16,14242 acţiuni NEPI noi pentru fiecare 100 de acţiuni comune deţinute de aceştia la data de 11 noiembrie 2011, pentru acţionarii înscrişi în registrul Africa de Sud sau în registrul din Marea Britanie, şi la data de 4 noiembrie 2011 pentru acţionarii înregistraţi în România.

Preţul de subscriere pentru acţiunile din oferta de drepturi este de 2,80 euro pentru o acţiune în cazul acţionarilor din Registrul Acţionarilor din Marea Britanie şi pentru acţionarii înregistraţi în România, res­pectiv 30,00 de ranzi pentru o acţiune pentru acţionarii înscrişi în regis­trul din Africa de Sud, preţ calculat pentru un curs de schimb euro/zar de 1 euro/10,70 R.

Scrisorile de alocare (care sunt emise pentru acţionarii din Africa de Sud) sunt negociabile şi pot fi tranzacţionate pe JSE (Bursa de valori Jahannesburg) cu ISIN IMOOB6YBF838. Drepturile de preferinţă (care sunt emise pentru acţionarii înregistraţi în România) sunt negociabile şi pot fi tranzacţionate pe BVB de către acţionarii înregistraţi în România cu ISIN IMOOB510GN84.

Scrisorile de alocare emise către acţionarii din Africa de Sud şi drepturile de preferinţă emise către acţionarii din Româ­nia nu sunt fungibile şi, prin urmare, nu pot să fie transferate între JSE şi BVB.

Tranzacţiile cu drepturile de preferinţă se vor derula la BVB în perioada 7 - 18 noiembrie, iar data de referinţa pentru stabilirea deţinătorilor de drepturi va fi de 23 noiembrie. În perioada 23 - 28 noiembrie se va derula la BVB perioada de subscriere de acţiuni. Drepturile de preferinţă, care sunt emise pentru acţionarii din România, sunt negociabile. Acţionarii vor avea dreptul să solicite acţiunile excedentare rămase nesubscrise de către alţi acţionari, acestea urmând să fie atribuite în mod echitabil ţinând seama de numărul de acţiuni şi drepturi deţinute înainte de alocare.

Ovidiu Dumitrescu, CFA, Financial Analist la Tradeville, ne-a declarat: "Mediul macroeconomic global nu este unul foarte favorabil pentru sectorul imobiliar. Dacă adăugăm şi faptul că în piaţa de resort din Româ­nia, care este focus-ul NEPI, efectele spargerii bulei imobiliare sunt încă prezente şi nu am identificat semne că urmează un reviriment, atunci perspectivele pe termen scurt şi mediu nu sunt optimiste. Luând în considerare că termenul recomandat pentru investiţiile în acţiuni tip REIT (n.r. Real Estate Investment Trusts) este de 5 ani şi că preţul pentru acţionarii existenţi pare unul atractiv (circa 2,8 EUR/acţiune) comparativ cu preţul actual din piaţă (aproximativ 3,2 EUR/acţiune), putem spune că există şi elemente atractive.

Totuşi, trebuie luat în considerare că şi acest preţ este sub ţinta noastră actuală (de circa 1,51 EUR/acţiune), calculată prin aplicarea metodei multiplilor la un grup de companii similare din Europa. Având în vedere faptul că acţiunile NEPI sunt disponibile pe 3 pieţe (Londra, Johannesburg şi Bucureşti), sansele nu sunt atât de rele după cum indică mediul actual. Dacă adăugăm la acest fapt şi angajamentul de subscriere al Fortress Income 2 Property Ltd., consider că ar fi o surpriză ca oferta să nu se încheie cu succes. Mai interesant de urmărit este cât din suma totală va fi subscrisă de alţi investitori decât Fortress şi, de asemenea, proporţia în care managementul companiei va participa la ofertă".

New Europe Property Invest­ments plc este un holding care administrează un grup de societăţi înfiinţate special pentru a investi în spaţii de birouri, comerciale şi industriale, cu preponderenţă în România, ţară în care Grupul este activ încă de la începutul lui în 2007. Portfoliul Grupului de investiţii Sud-African în România include 27 de proprietăţi şi se concentrează pe achiziţionarea de proprietăţi cu chiriaşi multinaţionali care generează venituri în euro.

Cele mai recente investiţii ale grupului sunt Floreasca Business Park (decembrie 2010), ultima parte a Auchan Shopping Center din Piteşti (mai 2011), o extensie a Promenada Mall Brăila (aprilie 2011), finalizarea renovării unei clădiri din Braşov (iunie 2011) şi achiziţia unui teren pentru proiecte de retail în Ploieşti şi Braşov (primul trimes­tru din 2011).

Printre cele mai recente realizări ale Grupului, aşa cum sunt ele comunicate în Raportul Anual pentru 2010 publicat la sfârşitul anului, se numără achiziţionarea unui teren adiacent proprietăţii deţinute de Carrefour în Ploieşti şi încheierea unui acord cu retailerul pentru a reconstrui cele două proprietăţi combinate într-un centru regional de shopping de 50.000 mp.

În prezent, Grupul este listat pe secţiunea principală a Bursei din Johannesburg (Africa de Sud) şi pe Secţiunea AIM a Bursei din Londra, şi începând din iunie 2011, este listată şi pe Bursa de Valori Bucureşti.

Tihon, Prime Transaction: Majorările de capital anunţate de companiile imobiliare pot fi considerate îndrăzneţe

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a precizat: "În actualul context economic, majorările de capital anunţate de companiile din sectorul imobiliar pot fi considerate îndrăzneţe. Motivul este că ultimii ani au atras o imagine din ce în ce mai slabă afacerilor imobiliare, încrederea fiind acum la cote destul de scăzute. Pe piaţa locală, vizibilitatea acestei companii este redusă, de la listare şi până acum, valoarea transferurilor fiind de doar 12.720 lei. Totuşi, fiind derulată pe mai multe pieţe, în România cât şi în Marea Britanie şi Africa de Sud, şansele ca oferta să fie încheiată cu succes sunt mai mari".

Fondul sud-african de investiţii imobiliare a înregistrat în primul semestru un profit de 7,1 milioane euro, de 2,4 ori peste câştigul din perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care veniturile din chirii au urcat cu 60%, la 16,1 milioane euro, potrivit Mediafax. Fondul avea la finalul primului semestru active totale de 385 milioane euro, cu 7% peste valoarea de la 31 decembrie, de 360,1 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb