OFERTA ROMGAZ, TOTUŞI UN SUCCES Nu 600 de milioane de euro, doar 390

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2013

Nu 600 de milioane de euro, doar 390

Gabriel Dumitraşcu: "Fără GDR-uri, n-am fi avut acelaşi succes la Romgaz"

Mihai Ionescu: "Romgaz a obţinut mai puţin decât RCS&RDS"

Cristian Pârvan, AOAR: "Guvernul nu a luat o decizie în favoarea ţării"

Statul a reuşit să atragă la buget 390 milioane de euro pentru 15% din Romgaz, oferta de vânzare îndeplinind criteriile pentru închiderea cu succes.

Ştacheta a fost însă setată foarte jos, "la genunchiul broaştei", faţă de estimările iniţiale, care mergeau spre 600 de milioane de euro.

Asta nu a împiedicat autorităţile să deschidă şampania şi să scoată la înaintare declaraţiile pompoase.

În fapt, nu toată lumea a fost încântată de modul de derulare a ofertei Romgaz, unii dintre micii investitori considerându-se discriminaţi faţă de alţii.

În primul rând, oferta Romgaz nu a mai avut o tranşă a marilor investitori, astfel că, pe tranşa mică, au intrat şi ordine de 38 sau de 44 de milioane de euro, care au muşcat considerabil din porţia celor cu adevărat mici. Aceştia din urmă nu au găsit metode să subscrie de multe ori pachetele dorite, ca să se asigure în faţa suprasubscrierii record (în final, de 17 ori). În schimb, clienţii "premium" ai băncilor au primit facilităţi pentru subscriere.

Potrivit unor surse, Banca Comercială Română, care a făcut parte şi din sindicatul de intermediere, ar fi acordat cele mai avantajoase scrisori de garanţie, oferind de până la şase ori suma investitorilor, în timp ce BRD ar fi realizat peste jumătate din subscrierile de pe tranşa de retail.

Micii investitori au rămas cu un gust amar după oferta Romgaz, iar acest lucru le influenţează semnificativ opinia despre piaţa de capital. Finalizarea ofertei, joi, şi anunţarea rezultatelor, vineri dimineaţă, a stârnit un val de reacţii din partea cititorilor ziarului BURSA, dar şi a altor comentatori, pe Facebook.

Un cititor a afirmat, vineri, că astfel de metode îndepărtează populaţia de Bursă. Un altul a comentat: "Asta nu a fost o ofertă de acţiuni, ci una de derivate, iar băncile care au făcut jocul Goldman (n.r. Goldman Sachs, liderul sindicatului de intermediere) ar trebui să primescă amenzi care să-i usture tot anul. Ruşine România, Ruşine ASF".

O propunere inedită - fără aplicabilitate, dar care merită menţionată pentru că ilustrează gradul de nemulţumire - a fost ca statul să convoace AGA şi să ofere tuturor investitorilor de pe tranşa mică toate titlurile subscrise la 32 de lei: "Să fi văzut atunci băieţii deştepţi de unde luau banii să plătească, şi cum ar fi ajuns băncile proprietarii Romgazului".

În ciuda "cârcotaşilor", o parte din brokeri şi din oamenii de afaceri autohtoni consultaţi de noi sunt de părere că este un lucru normal ca băncile şi SSIF-urile să-şi ajute clienţii prin diverse mijloace legale, inclusiv prin acordarea de garanţii.

Cu toate acestea, Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să se convingă singură că nimeni nu a depăşit limita legii sau a regulamentelor, aşa că, miercuri, în penultima zi a ofertei Romgaz, a cerut urgent o verificare a intermediarilor. Oficial, măsura este una proactivă, însă "timingul" ei arată că are legătură cu Romgaz. Potrivit unor surse, ASF ar fi cerut documente suplimentare faţă de cele solicitate miercuri.

Obsesia GDR-urilor şi preţul Romgaz

În condiţiile unei subscrieri record, chiar şi cu ajutor de la "bănci", reprezentanţii statului se arată extrem de încântaţi că, pe lângă vânzarea de acţiuni Romgaz la BVB, au emis şi GDR-uri (certificate globale de depozit), care vor fi tranzacţionate la Londra.

Povestea GDR-urilor este cam trasă de păr - autorităţile au spus că merg cu GDR-uri la Londra pentru că nu sunt suficienţi bani la Bucureşti, iar când a fost clar că ies GDR-urile, şi-au tăiat la jumătate pretenţiile (maxim 600 de milioane de euro), coborând suma pe care nu o puteau obţine în ţara noastră (minim 312 milioane de euro).

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a explicat că preţul a fost stabilit în urma unor acţiuni de premarketing în SUA şi în Marea Britanie şi că ministerul a preferat prudenţialitatea abordată de intermediar. "Important este faptul că am reuşit să ieşim pe piaţa internaţională, pentru prima dată în perioada postdecembristă", a mai declarat domnul Niţă.

Întrebat dacă nu regretă decizia limitelor de preţ de la Romgaz având în vedere gradul mare de suprasubscriere, Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul Energie, a răspuns: "Lucrurile sunt relative. La începutul anului, valoarea Romgaz era sub trei miliarde de dolari. Romgaz este a doua mare companie după OMV Petrom în ţara noastră. Acum, Romgaz a câştigat, cu ocazia listării, aproape un miliard de dolari ca valoare având în vedere capitalizarea bursieră. Romgaz este acum cu mult peste cotaţia Petrom. Am negociat dur cu intermediarii care ne-au propus limite mult mai mici decât cele din ofertă. Abordarea lor a fost una prudentă".

Constantin Niţă a spus că şi-ar fi dorit să obţină peste 500 de milioane de euro din listare, însă autorităţile au adoptat abordarea prudentă a intermediarului ofertei, adăugând: "Este important că am ieşit cu Romgaz pe piaţa internaţională şi ne-am dorit, în ofertă, un preţ apropiat de cotaţia Petrom".

Gabriel Dumitraşcu apreciază că GDR-urile au reprezentat locomotiva care a tractat oferta. "Fără GDR-uri, nu ne-am fi bucurat de acelaşi succes", a spus domnia sa.

Domnia sa a declarat că au fost alocate 20.867.000 GDR-uri (reprezentând 36% din ofertă) şi 36.946.360 acţiuni (64% din ofertă), în condiţiile în care peste 60% din titlurile subscrise au fost pentru GDR-uri, iar diferenţa de 37% a fost pentru acţiuni. Gabriel Dumitraşcu a subliniat că, la alocare, raportul s-a inversat, la insistenţele Departamentului pentru Energie, investitorii de pe piaţa locală primind 64% din ofertă, iar cei care au optat pentru GDR-uri - 36%.

Gabriel Dumitraşcu a subliniat: "Structura unică a ofertei Romgaz a asigurat succesul. Vânzarea GDR-urilor la Londra ne-a permis internaţionalizarea Romgaz şi abordarea unei alte clase de investitor".

Niţă vrea GDR-uri la Londra şi pentru Hidroelectrica şi Electrica

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, vineri, că vrea să propună Guvernului ca ofertele publice iniţiale (IPO-uri) de la Hidroelectrica şi Electrica să fie făcute pe modelul Romgaz, cu acţiuni la BVB şi GDR-uri pe bursa londoneză.

Domnia sa a subliniat că statul va scoate la vânzare, în prima jumătate a anului 2014, un pachet de acţiuni Hidroelectrica mai mare decât era prevăzut iniţial, respectiv de 15%.

Vânzarea a 15% din Hidroelectrica şi 51% din Electrica se va face printr-o majorare de capital. Fondurile obţinute în urma listărilor vor merge la capitalizarea companiilor, care au nevoie de surse de finanţare pentru investiţii.

Banii din ofertă nu merg în companie

Deşi unii brokeri consideră că cei 390 milioane euro pe care i-a strâns statul prin listarea Romgaz reprezintă un succes, în opinia lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), acest lucru reprezintă de fapt un eşec. Potrivit domniei sale, suma este mai mică decât cea pe care a reuşit să o strângă, recent, RCS&RDS printr-o emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale (450 de milioane de euro).

Având în vedere că listarea Romgaz nu s-a făcut prin majorare de capital, banii obţinuţi nu vor fi viraţi companiei, ci către bugetul de stat.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că şi-ar fi dorit ca Romgaz să se listeze prin majorare de capital, strângând, astfel, bani pentru investiţiile necesare companiei, cum ar fi licitarea pentru anumite perimetre de gaze. Cristian Pârvan ne-a declarat: "Nu văd niciun avantaj, nici pentru Romgaz şi nici pentru România din această listare. Guvernul nu a luat o decizie în favoarea ţării".

Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, este de părere că Romgaz va fi singura companie autohtonă de care se va auzi în mediile investiţionale din străinătate.

Ca urmare a Ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile societăţii, Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent, de aproximativ 14,99% din acţiunile societăţii, restul fiind reprezentat de acţiunile flotate liber pe piaţă.

Tranzacţionarea Romgaz începe pe 12 noiembrie

Preţul în cadrul Ofertei Publice Iniţiale de acţiuni Romgaz a fost stabilit la 30 lei pe acţiune şi 9,25 dolari/GDR. Astfel, statul a reuşit să strângă 1,7 miliarde de lei (534 milioane de dolari sau 390 milioane euro).

La acest preţ, capitalizarea de piaţă a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

Tranzacţiile cu GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul "SNGR" şi tranzacţiile cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti, sub simbolul "SNG", sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie 2013.

20% din acţiunile oferite au fost alocate micilor investitori, investitorilor instituţionali autohtoni fiindu-le alocate tot 20%, instituţiilor financiare internaţionale - 13%, investitorilor instituţionali străini în acţiuni - 11%, iar investitorilor instituţionali străini în GDR-uri - 36%.

Potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, din punct de vedere geografic, investitorilor instituţionali autohtoni le-a fost alocată 40% din ofertă, celor englezi - 27%, celor americani - 16%, iar celor din Polonia - 5%.

Domnia sa a mai spus că prin oferta Romgaz au fost aduse 204 noi conturi ale unor investitori de anvergură, din care, doar către 104 au fost alocate GDR-uri.

Statul şi Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioadă de lock-up de 180 de zile, după începutul tranzacţionării acţiunilor şi Certificatelor Globale de Depozit pe Bursele de la Bucureşti şi, respectiv, Londra, supusă unor anumite excepţii şi obligaţii existente, potrivit unui comunicat al Romgaz.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank, în calitate de Joint Bookrunners, vor reţine 13% din veniturile brute obţinute de Acţionarul Vânzător în cadrul Ofertei pentru a le utiliza în scopul activităţilor de stabilizare, pe o perioadă de 30 de zile de la începutul tranzacţionării acţiunilor şi GDR-urilor.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. draga domnule Dumitrascu ? Intai de toate felicitari pentru inchiderea cu succes a ofertei. Aveti perfecta dreptate, nu este important pana la urma cateva sute de milioane de euro, tinand cont la cat de bogata este tara noastra. Acelasi efect pe care l-ati dorit cu GDR-urile ati fi putut foarte usor sa realizati prin introducerea cotatiilor in sistemul XETRA, sau chiar sa incercati listarea duala la Bucuresti si Frankfurt. Dar asa cum OMV a delistat in 2005 cotatia de la Frankfurt ramane in continuare cei mai buni din sud-estul Europei :-) Daca veti dori vreodata sa obtineti un pret cu adevarat patriotic :-) atunci spuneti-mi care este imbunatatirea pe care o puteti aduce acestei formulari care se afla in prezent pe site-ul Petrom :"OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei,....." si "OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria...." Dupa cum vedeti enunturile sunt in ESENTA IDENTICE :-) Totusi un singur atribut face probabil toti banii :-)

    1. Mare branza ca am iesit "Londra si in America" cu o companie Romaneasca. Am iesit cu zacaminte in piata straina nu cu un produs romanesc. Sa vedem urmarile. Macar ca o sa vada toata planeta cam cum se administreaza in Romania, politic, o companie de interes strategic! Felicitari Catalina Sava rusine BCR rusine BNR! S-ar putea ca tocmai acum sa gasim "la londra si in America" banii din FNI/RRC/TVA si alte brasoave profund romanesti! Romgaz a fost servita strictamente initiatilor, initiatorilor si iluminatilor!

    pretul la care s-a facut IPO a fost unul corect, care lasa loc si de o mica crestere pentru investitori.

    Daca se venea cu 600 milioane euro era un esec total, cum a fost si la Adeplast. Asta ati fi dorit ? credeti ca cineva investeste daca pui preturi utopice ?  

    Tot apar in presa articole pe seama acelei sume avansate initial la Romgaz, 600 milioane euro ? Nu va mai aberati si socototi ca e foarte bine cat a primit statul romani.  

    Listarea a fost una de mare succes si a facut culoar si pentru alte listari de succes in 2014

    Bravo pentru toti cei implicati 

    1. Aceasta este si opinia mea - pretul final este unul relativ corect atat pentru vanzator cat si pentru cumparatori, in lipsa certitudinilor privind controlul SNG asupra unor noi zacaminte de gaze naturale. In plus, nivelul acesta de pret situeaza companiile energetice listate la noi aproximativ in aceeasi zona de atractivitate (deocamdata cu un usor avantaj pentru SNG). In ceea ce priveste structurarea si desfasurarea ofertei, 2 aspecte trebuie mentionate in opinia mea:

      1. daca tot vindem din activele atractive, atunci este de preferat ca acestea sa ajunga la romani (daca nu in totalitate, macar in marea majoritate)

      2. subscrierea cu bani virtuali trebuie eliminata pentru ca este lipsita de echitate si genereaza evolutii in spirala ale subscrierii. Fiecare sa poata subscrie in limita banilor "pe care ii pune pe masa" (chiar daca acestia sunt imprumutati de la diverse surse), dar nu prin scrisori de garantie. Trebuie verificat in ce baza au fost acordate scrisorile respective si aplicate sanctiunile corespunzatoare (pentru ca acestea au fost mijloacele prin care au fost redirectionate actiuni dinspre investitorii corecti catre trisori In rest, sper sa dispara cat mai curand lacheii politrucilor din conducerea companiilor de stat iar locul lor sa fie luat de profesionisti 

    cum adica doar 390 milioane euro ?

    voi aveti habar cand va dati cu parerea despre anumite valori ? 

    S-a vandut doar 15% din Romgaz, nu 50%

    voi stiti sa faceti niste calcule sau luati asa datele din zbor ? 

    1. Vi se pare ok ca guvernantii sa minta? despre asta era vorba

    Cred ca cele 3 oferte, Romgaz, Nuclearelectrica si Adeplast trebuie analizate "la pachet". Fara indoiala ele au reusit sa revigoreze piata de capital si au dat o gura de oxigen pentru brokeri. Au fost insa si destule "stagacii" si mai ales a fost esecul cu Adeplast care ridica serioase semne de intrebare vis a vis de "traseul" economiei romanesti in ansamblu si de rolul bursei in acest context. Oare doar pretul si notorietatea sa fi fost devina ca investitorii s-au "ingramadit" sa finanteze sectorul de stat in dauna celui privat?

    1. cum sa fie toate cele trei oferte la fel ?

      Nuclearelectrica si Romgaz au fost lansate la preturi atractive, investitorii sunt siguri de dividende, sunt actiuni pe care intra marile fonduri 

      Adeplast a fost lansata la pret foarte mare, nu a dat dividende pana acum, plus momentul ales pentru lansare a fost cel mai prost 

      si Adeplast era un succes daca intermediarii isi faceau treaba bine

      Nici Romgaz nu era un succes daca se vindea 15% cu 800 milioane euro, de exemplu 

    Eu as baga o noua transa la HYDRO.

    Transa care sa nu aiba alocat un anumit procent. 

    Cine vrea sa subscrie 100 de acituni, statul sa se asigure ca le sip rimeste pe toate. 

    L1 10.000 de investitori care au fost la SNG, ar fi 10 MIL actiuni in plus, undeva 2,5% din CS-Hydro. 

    Apoi cine vrea mai multe sa avem cele 3 transe ca la SNN, si bataie pe ele. 

    Micul investior va fi multumit ca isi primeste cele100 de acituni si nu 7,5 ca la SNG.

    {poate cineva trimite si la guvern propunerile de pe inetrenet] 

    Romgaz un succes ? O oferta cu multe semne de intrebare ! Sub presiunea investitorilor de retail complet neprotejati de cnvm in aceasta oferta pretul sa dus in maxim posibil stricand aranjamentele de culise ale celor mari. Bancile au finantat aiurea pe un teren care ar fi trebuit reglementat pana acum de cnvm. Sa blochezi o suma enorma in contul unui intermediar fie el SSIF sau Banca pentru a cumpara 7.5%, in conditiile in care fondul de garantare de la SSIF sau banci acopera maxim 100.000 de Euro mi se pare un risc destul de mare.

    Cnvm cum au fost rescpectate directivele Mfid in oferta ? 

    5. Informaţiile ce trebuie furnizate clienţilor şi potenţialilor clienţi 

    Directiva stabileşte condiţii astfel încât informaţiile furnizate de către firmele de investiţii către clienţi si potenţiali clienţi să fie corecte, clare şi fără omisiuni. De asemenea, firmele de investiţii trebuie să informeze asupra evaluării clienţilor şi stabilirii profilului acestora (clasa “retail”, clasa “professional”). De asemenea sunt stabilite tipurile de raportări ce trebuie transmise clienţilor. 

    Dumitrascu ! au mai fost si alti investitori in afara de englezi, americani si polonezi ? 

    Nita ! Daca vreai 500 de milioane trebuia sa ceri 600 nu 400 . Spaga de la hidro e prioritatea ! 

    Decat sa dati 13 % pentru stabilizare , mai bine ajutati piata de capital sa se puna la punct tehnic si financiar comparativ cu celelalte burse din Europa, 

    Pana la Craciun o sa ne convingem si de "succesu 

    ' Romgaz ! 

    Singura sansa e sa avem pana la Craciun un alt prim-ministru si alt guvern !  

    Altfel bine ca avem Craciun !

    Decat sa dati 13 % pentru stabilizare , mai bine ajutati piata de capital sa se puna la punct tehnic si financiar comparativ cu celelalte burse din Europa,

    Pana la Craciun o sa ne convingem si de "succesu 

    ' Romgaz !

    Singura sansa e sa avem pana la Craciun un alt prim-ministru si alt guvern . 

    1. Pai, mai piata de capital de ce nu schimbati sistemul de tranzactionare? Este simplu!

      Dragule,

      Ce ar fi daca acest Guvern ar ajuta toate societatile private din Romania?

      In acest moment, in piata, toate societatile sunt private. Au oameni platiti nesimtit de bine si nu fac nimic in acest sens. Eu, cred ca trebuie pus de o sedinta AGA si luate masuri drastice in acest sens. Ca de exp.la 50 de salariati de ce este nevoie de un CA atat de mare? Platit desigur. Si sunt unii pe acolo care nu reprezinta nici un SSIF, nici o banca, de ce le permiteti acest lucru? 

    Un credit de 96 000 ron pe doua saptamani cu 1% dobanda iti permitea sa achizitionezi 3000 actiuni (3000*32). Ti se aloca 7,5% actiuni = 225 actiuni la 28,5. Castigul tau:

    225 * 1,5 * 0.65% comision tranzactie =335 

    Din spate te ajunge dobanda 1% * 96000=960 ron

    S-a obtinut o pierdere de aprox 600 ron.  

    o noua tzeapa marca BCR....micii investitori pierd...afara cu anghel..somnorila...si gasca bcr ista...avocata narcisa...etc...speram ca pogonaru s a trezit si dupa ce i a propulsat acolo..acum sa i schimbe..mai bine il aduce pe ala micu...

    Ar fi bine ca ROMANII sa-si RETRAGA banii din depozitele BCR si BRD!!!

    Asta ca un VOT de BLAM!

    Sa ramana doar depozitele clientiloe "PREMIUM".EU asa FAC!!! 

    s-a incheiat oferta pentru unii un succes,ptr. altii insucces.unii nu vad diferenta intre SNN si Romgaz, altii nu stiu ce % s-a listat . cat de bine a fost informata piata de capital!!! eu intreb chiar a fost listat la BVB Romgaz? cand si cat vom putea tranzactiona? (sau il vor tine ascuns numai ptr....initiati? )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb