OFERTA "TRANSELECTRICA" CREEAZĂ NEMULŢUMIRI Micii investitori, dezamăgiţi de preţul stabilit pentru tranşa lor

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2012

"Considerăm că investitorii mici au fost dezavantajaţi de preţul mai mare faţă de preţul de pe tranşa investitorilor mari şi viitoarele oferte vor avea de suferit din această cauză", se menţionează în comunicatul AIPC.

"Considerăm că investitorii mici au fost dezavantajaţi de preţul mai mare faţă de preţul de pe tranşa investitorilor mari şi viitoarele oferte vor avea de suferit din această cauză", se menţionează în comunicatul AIPC.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) îşi manifestă dezamăgirea faţă de preţul stabilit pentru tranşa investitorilor de "retail" din cadrul ofertei publice secundare de vânzare a acţiunilor "Transelectrica", potrivit unui comunicat transmis, ieri, de AIPC.

"Considerăm că investitorii mici au fost dezavantajaţi de preţul mai mare faţă de preţul de pe tranşa investitorilor mari şi viitoarele oferte vor avea de suferit din această cauză", se menţionează în comunicat.

Pentru tranşa investitorilor mari preţul de ofertă, calculat în conformitate cu prevederile prospectului, este de 14,90 lei/acţiune, în schimb, pe tranşa micilor investitori, preţul este de 15,71 lei/acţiune.

AIPC solicită reprezentanţilor OPSPI (n.r. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) ca, prin derogare, preţul pentru tranşa investitorilor mici să fie acelaşi cu preţul stabilit pentru tranşa investitorilor mari.

"Pierderea pe care Statul ar înregistra-o poate fi compensată pe termen lung, prin stimularea investitorilor să subscrie şi în cadrul viitoarelor oferte de vânzare", se arată în comunicatul AIPC.

În susţinerea afirmaţiilor făcute, AIPC dă drept exemplu modelul polonez de dezvoltare a bursei, amintind că, în cadrul ofertelor de vânzare derulate, s-a oferit posibilitatea ca investitorii de retail să cumpere acţiuni la un preţ mai mic decât investitorii instituţionali, astfel statul reuşind să atragă investitori locali pe bursă.

Oferta "Transelectrica" a fost suprasubscrisă, gradul de subscriere fiind de 158,83% din numărul total al acţiunilor oferite, depăşind în mod substanţial minimul necesar de 70% pentru declararea succesului ofertei.

În urma încheierii cu succes a ofertei, toate acţiunile "Transelectrica", scoase la vânzare de stat, vor fi alocate.

Conform rezultatelor finale, gradul de subscriere în cadrul Tranşei Investitorilor Mari a fost de 145,45% în timp ce gradul de subscriere în Tranşa Investitorilor Mici a fost de 279,22%.

Ministerul Economiei va încasa circa 37,7 milioane de euro din vânzarea acţiunilor, cu aproape 7% mai puţin faţă valoarea la care pachetul este evaluat pe bursă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ...si a zis: "Celor ce au li se va mai da, iar celor ce nu au li se va lua si ce au!" Au!Au!Au!

    Oare nu la solicitarea acestei "asociatii" statul a decis sa faca si transa micilor investitori?

    1. cine i-a pus sa subscrie la pretul ala? s-au ingramadit fix ca oile fara nicio logica. investitorul roman la bursa...

      La pomul laudat sa nu te duci cu sacul !

      Investitorul roman nu este prost, este prost condus de specialisti. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb