Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, ieri, Instrucţiunea numărul 3, din 2009, obligând societăţile care deţin, direct sau indirect mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unui emitent să lanseze o ofertă publică de preluare (OPP), în termen de două luni de la data intrării în vigoare a Instrucţiunii citate.
"Este un semnal extraordinar pentru piaţa de capital autohtonă pentru că această Instrucţiune explicitează clar modalitatea de determinare a deţinerilor directe şi indirecte prevăzute de Regulamentul CNVM din 2006, astfel încât, acum, niciun acţionar majoritar nu va mai putea spune că nu a derulat o ofertă publică de preluare pentru că legislaţia este neclară", a declarat, pentru ziarul Bursa, avocatul Cristian Duţescu.
Deşi susţinută intens de o parte a pieţei de capital autohtone, Instrucţiunea are opozanţi pe măsură, care atrag atenţia că punerea ei în practică ar putea declanşa un val de delistări de la Bursa de Valori Bucureşti.
"Dacă acţionarul majoritar are suficienţi bani cât să ajungă la deţinerea necesară la care să solicite delistarea, atunci acţionarii vor fi cei avantajaţi, în final. Cei care se opun OPP-urilor trebuie să înţeleagă că ea este în avantajul acţionarilor minoritari şi că o ofertă publică de preluare se face pe bani. Cei care nu vor să vândă, nu sunt obligaţi să facă acest lucru", a mai spus domnul Duţescu.
Aplicarea Instrucţiunii ar putea aduce peste o sută de milioane de euro la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care doar oferta publică de la "Rompetrol Rafinare" (RRC) ar putea obliga "KazMunaiGaz" să scoată din buzunar câteva zeci de milioane de euro.
Acţiunile RRC s-au apreciat, de la începutul anului, cu peste 115,56%, la 0,0457 lei/titlu în şedinţa bursieră de ieri, pe fondul speculaţiilor privind o eventuală ofertă de preluare.