Marea Britanie ar putea fi implicată într-un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, după Brexit, prin Spaţiul Economic European (EEA), a declarat, marţi, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, transmite Reuters.
EEA, o zonă de liber schimb pentru ţările UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (statele AELS), ar putea fi o opţiune pentru a permite continuarea schimburilor comerciale şi alimentare între Marea Britanie şi UE, este de părere oficialul german.
"Exportăm foarte mult în Marea Britanie şi suntem bine poziţionaţi cu produsele noastre. Desigur, acest lucru va trebui renegociat", a declarat Christian Schmidt.
"Nu putem exclude ca, în anumite sectoare, să existe bariere comerciale după Brexit. De asemenea, nu este posibil ca piaţa internă să fie transferată în totalitate unui stat care nu este membru UE. Însă, conceptul Spaţiului Economic European oferă un exemplu", a adăugat Schmidt.
În 2015, Germania a vândut în Marea Britanie produse agricole în valoare de 4,54 miliarde de euro, inclusiv carne şi cereale, în timp ce whisky-ul şi brânzeturile britanice sunt prezente pe rafturile supermarketurilor din Germania. Christian Schmidt a subliniat că schimburile comerciale cu Marea Britanie reprezintă o mică parte din exporturile de produse agricole ale Germaniei, care, în 2015, s-au ridicat la 68,5 miliarde de euro.
"Ar trebui să utilizăm Brexit ca o oportunitate pentru a revizui dacă toate reglementările sunt cu adevărat necesare în structura agricolă complexă a Europei", a spus Christian Schmidt.
Ministrul german al Agriculturii a adăugat că un nou pachet european de sprijinire a producătorilor de lapte, care ar urma să fie anunţat în data de 18 iulie, va include măsuri la nivelul UE de reducere a producţiei de lapte.
"Există o ofertă prea mare de lapte pe piaţă. Avem nevoie de o anumită disciplină în producţia de lapte. Ajutoarele de la UE vor fi însoţite de o reducere a volumului producţiei de lapte. Dar nu vor fi introduse noi cote", a subliniat Christian Schmidt.