Românii consumă între 4 şi 4,5 kg de peşte pe an, de 5 ori mai puţin decât media Uniunii Europene, iar importurile de peşte reprezintă peste 80% din consum, a declarat astăzi Gheorghe Văcaru, consilier al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), scriu surse din presă.
"Consumul de peşte în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor şi pe an, însă, după 10 ani de la revoluţie, consumul a scăzut la 2 kg, pentru că românii au simţit o destindere faţă de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de peşte a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor şi pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a explicat Văcaru.
Ţara noastră importă cel mai mult peşte din Norvegia, America de Sud, Grecia, Italia şi, mai nou, din Turcia şi Ungaria. Pe primul loc în preferinţele românilor, a rămas macroul, urmat de crap, şalău şi somn, dar şi somonul a consemnat un avans în ultimii ani. Gheorghe Văcaru a mai relatat că în vestul Europei crapul nu este prea consumat, "pentru că are prea multe oase", dar, când vin la noi, străinii nu se dau în lături de la această specie.
În Uniunea Europeană, consumul mediu anual de peşte este 20 kg/locuitor, totuşi cu variaţii foarte mari, în funcţie de tradiţie. Astfel, în Ungaria, consumul este de 2-3 kg/locuitor/an, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge chiar la 50-60 kg. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de peşte sunt japonezii, cu peste 90 kg/locuitor/an.