Oligarhul Ziuzin blochează producţia de piese NATO la Târgovişte

DANIEL BOJIN, CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 1 iulie 2010

Igor Ziuzin

Igor Ziuzin

Ţinta: transferul singurului utilaj din Europa de Est certificat NATO, în Rusia

Tranzacţiile din grupul rus Mechel vor lăsa combinatul de oţeluri speciale fără producţia destinată industriei de apărare

O manevră recentă a oligarhului rus Igor Ziuzin, patronul grupului Mechel, a pus pe jar autorităţile noastre, după ce secţia specială a combinatului Mechel Târgovişte, cu producţie inclusiv în industria militară, s-a redus brusc, prin transferul unor utilaje în Rusia.

Două utilaje au fost transferate deja către "Uralkuz" OAO din Celiabinsk (aşezată la estul munţilor Urali), companie tot din grupul Mechel.

Ministerele Apărării şi Economiei au fost informate de intenţia proprietarilor ruşi, care nu mai sunt de patru ani constrânşi prin clauzele contractului de privatizare să nu opereze astfel de trans-feruri din patrimoniu. Modul prin care a fost negociat contractul de privatizare, în 2002, a lăsat grupului Mechel posibilitatea să transfere aceste utilaje importante - singurele din Europa de Sud-Est, certificate de NATO.

Informaţia privind transferul activelor a fost confirmată oficial atât de liderul sindical, Mihai Toma, cât şi de reprezentanţii companiei ruseşti.

Negocieri strâmbe

La momentul privatizării, în 2002, secţia specială - "Forjă de Blocuri şi Bare" (F.B.B.) nici măcar nu a fost negociată separat.

Mai mult, ea a fost la un pas să fie lăsată încă de atunci în afara contractului de privatizare, ceea ce putea însemna că încă din 2002, chiar anul aderării noastre la NATO, puteam rămâne fără utilajele respective.

Liderul de sindicat, Mihai Toma, a declarat pentru ziarul BURSA că autorităţile de atunci au negociat strâmb, încă de la început, privatizarea combinatului, căci, în forma iniţiată, activitatea din secţia respectivă nici măcar nu a fost stipulată în contract: "Doar după protestele noastre, ale angajaţilor, această activitate a fost inclusă în forma finală a contractului de privatizare pentru o durată de cinci ani".

"Clauza prevăzută în contractul de privatizare a expirat în 2007".

Liderul sindical mai spune că, acum, transferul utilajelor în Urali se explică prin faptul că ruşii au doar atelierele necesare la Celiabinsk, nu şi tehnologia care se găseşte la Târgovişte.

Mihai Toma explică, în continuare, că, după cele două utilaje mutate în primăvară, vor urma alte două, mai ales utilajul SXP55 (care are statut special în domeniul apărării ţării, fiind unicat în Europa de Est).

Sindicalistul mută apoi brusc discuţia spre interese geostrategice: "Oricum, Rusia nu vrea să dea de lucru ţărilor membre NATO".

Argumentul său este că în secţia "Forjă de Blocuri şi Bare" se fabricau şi produse pentru industria de apărare, pe lângă cele civile. Din datele noastre, ultimele comenzi speciale ar fi fost livrate către Turcia, o altă ţară membră NATO.

Tehnologia utilajelor, inclusiv a celor două transferate în Rusia, este germană.

Ce spune "Mechel"

Reprezentanţii companiei "Mechel International Holdings" ne-au precizat: "A avut loc vânzarea a două maşini de forjare din cadrul secţiei FBB a combinatului "Mechel" Targovişte către uzina "Uralkuz" OAO, întreprindere de profil din cadrul grupului "Mechel", care fabrică produse de forjare din oţeluri speciale. Evaluarea a fost efectuată de către un expert independent, iar vânzarea a fost realizată în condiţii de licitaţie. Motivele principale care au indus efectuarea acestei tranzacţii au fost cele care au rezultat în primul rând din analiza pieţei - în ultima perioadă de timp conjunctura pieţei s-a schimbat şi cererea pentru produse forjate de pe piaţa românească şi pieţele europene s-a diminuat semnificativ.

În acelaşi timp, cererea de pe piaţa internă a Federaţiei Ruse pentru produse forjate rămâne stabilă şi considerabilă. Tranzacţia a avut loc în primăvara acestui an, secţia FBB a rămas complet funcţională, în secţie există echipamente de forjare cu caracteristici tehnice care permit continuarea producţiei în cadrul sortamentului iniţial. La momentul actual, capacităţile de producţie ale secţiei FBB sunt mult peste nivelul cererii de produse forjate atât pe piaţa României, cât şi pe pieţele altor ţări europene. Echipamentul menţionat s-a aflat în folosinţă mai mult de douăzeci de ani. La momentul tranzacţiei, aceste active erau amortizate în proporţie de 66%. Astfel, din această tranzacţie a rezultat scăderea nesemnificativă a imobilizărilor corporale, dar această scădere este nerelevantă, întrucât tranzacţia a fost efectuată în condiţii comerciale, iar "Mechel" Târgovişte a încasat contravaloarea echipamentului la nivelul stabilit de evaluator. Nu au fost efectuate concedieri din cauza vânzării utilajelor. În ciuda crizei, încercăm să păstrăm personal calificat. Toate obligaţiile rezultate din contractul de privatizare semnat în 2002 au fost îndeplinite, iar, în anul 2006, contractul a fost închis, ceea ce este confirmat prin scrisoarea primită de la autoritatea de resort - AVAS. "Mechel" Târgovişte îşi continuă activitatea conform legislaţiei în vigoare".

Cine este Igor Ziuzin

Igor Ziuzin, unul dintre cei mai puternici miliardari moscoviţi, şi-a ridicat imperiul industrial sub protecţia Kremlinului postsovietic, mentor în afaceri fiindu-i chiar celebrul Marc Rich, unul dintre cei mai controversaţi afacerişti la nivel mondial, după cum a relatat "Evenimentul zilei", în 2007.

Ziuzin controlează două dintre cele mai importante unităţi metalurgice din ţară, după două privatizări controversate ale guvernului Năstase.

Interesele lui Ziuzin la noi, la fel ca în cazul altui oligarh rus, Oleg Deripaska, sunt reprezentate de Boris Golovin, fost ofiţer Spetnatz (n.r. - trupele speciale) din cadrul GRU - serviciul de spionaj al armatei ruse.

Până în 2001, Igor Ziuzin şi partenerul său Vladimir Iorich exploatau câteva mine de cărbune în regiunea rusească Kuznet (Munţii Urali). Ei aprovizionau Uzina Metalurgică Celiabinsk, un colos din era sovietică, al doilea ca mărime din Rusia. Aceasta era deţinută chiar de către compania Glencore International, patronată de Marc Rich.

Casa de comerţ a combinatului din Celiabinsk se numea Conares Trading AG şi era înregistrată în cantonul Zug (Elveţia), exact la aceeaşi adresă cu multe dintre companiile lui Rich, printre care şi Marc Rich&Co Investments.

Potrivit ziarului "Kommersant", în vara lui 2001, Glencore i-a cedat lui Igor Ziuzin uzina metalurgică. Neaşteptata mutare l-a urcat brusc pe Ziuzin în topul marilor oligarhi ruşi, iar revista "Forbes" îi evaluează averea la 1,7 miliarde dolari.

În prezent, combinatele metalurgice controlate, oficial, de Ziuzin au fost strânse în grupul OAO Mechel, cotat la Bursa din New York. Printre acestea se numără şi COS Târgovişte şi Industria Sârmei Câmpia Turzii SA, dar şi o întreprindere croată, alta bulgară, plus două ruseşti.

Combinatele româneşti au fost cumpărate prin intermediarul Conares Trading, care a operat, până de curând, în numele grupului Mechel.

Noua casă de comerţ a oligarhului apărut peste noapte, Mechel International Holdings AG, a fost înregistrată tot în Zug, la aceeaşi adresă cu Conares.

Ziuzin este implicat în continuare în afaceri cu Marc Rich, iar grupul Mechel este controlat printr-o suveică de firme off-shore, care se ramifică din Cipru până în Insulele Virgine Britanice, potrivit documentelor arbitrului pieţei de capital americane - Securities and Exchange Commission (SEC).

Date tehnice

Încă din 1978, de la punerea sa în funcţiune, Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a fost dotat cu tehnologie modernă destinată producţiei de oţeluri speciale aliate şi înalt aliate necesare dezvoltării industriei naţionale, civile şi de apărare (de exemplu, cea mai mare parte a oţelurilor nucleare utilizate la construcţia Centralei Atomoelectrice de la Cernavodă au fost elaborate la Târgovişte).

În acest context a fost realizată secţia Forjă de Blocuri şi Bare (F.B.B.), care a fost utilată, printr-o infuzie de capital de peste 90 milioane de dolari la cotaţia anilor "80, cu maşini de forjat radial de ultimă generaţie (producţie vestică: Austria - Germania), respectiv SXP16, SXP24, SXP40 şi SXP55 (acesta din urmă având caracter de unicat în Europa de Sud-Est).

Anterior vânzării către investitorul rus, în cadrul F.B.B. au fost realizate zeci de mii de tone de oţeluri speciale destinate exportului pe pieţe de referinţă (inclusiv Germania, locul unde se dă ora exactă în materie de produse metalurgice de calitate).

În numai două săptămâni au fost transferate în Federaţia Rusă (cu tot cu documentaţia originală scrisă în limba germană) instalaţiile aferente maşinilor de forjat radial SXP16 şi SXP24.

Ţinta finală a ruşilor o reprezintă instalaţia SXP55 utilaj performant, ce se încadrează în categoria capacităţilor prevăzute de Legea nr. 477 / 2003 privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, în caz de necesitate, putând fi adaptată producţiei speciale militare.

O echipă de specialişti români va fi trimisă la Celiabinsk pentru a pune în funcţiune utilajele care vor produce oţeluri speciale în Rusia.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Mentalitate tipica de rusi, ca si dupa razboiul al IIlea, au carat in Urali tot ce au putut. Ce te miri. Cine ii poate opri?

    1. corect.

      corect.

      privatizare facuta fara cap

      de asta ce mai zice consultantul francez, de care vorbiti in articolul alaturat?

    ROMANIA ESTE O NATIE DE RETARDATI MINTALI, INCAPABILI DE PROGRES SI RELATII INTERSOCIALE !HOTI,ALCOLICI FUMATORI CAFENGII MINCINOSI LENESI, LASI TANJIND DUPA DISTRACTIE PE BANII ALTORA SAU PE NIMIC . SA VA IA NAIBA DE NATIE DE TARANI IDIOTI SI INCULTI

    1. asa e, elitele au plecat de mult, pacat de aceasta tara, care inca mai e locuita!

    Felicitari redactorilor. Sunt curios sa vad daca statul roman se trezeste sau daca rusii ne iau si chilotii de pe noi.

    1. Rusii ne-au luat deja si chilotii insa ni i-au lasat in comodat de uz ca sa mai ia ceva in plus :D

    nu rusii sunt de vina ci hotii de guvernanti care au vandut tara pe nimic

    1. Rusii pe o parte si Americanii pe de alta,iar noi cei care am mai ramas suferim.Sa-i ia dracu de guvernanti ,ei s-au imbogatit si noi suferim

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb