Oltchim a anunţat reducerea pierderilor, pe fondul protestelor salariaţilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2013

Oltchim a anunţat reducerea pierderilor, pe fondul protestelor salariaţilor

Gheorghe Piperea: "Probabil, sindicaliştii au o agendă proprie, care nu are legătură cu salvarea companiei"

Combinatul chimic Oltchim (OLT) a avut în primul semestru pierderi de 147,4 milioane lei, mai mici cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Cu toate acestea, ieri, aproximativ 150 de salariaţi ai combinatului au protestat, fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe lunile iunie şi iulie, în condiţiile în care societatea se află în insolvenţă, de la începutul anului. 17 persoane au ameninţat că vor recurge la greva foamei, potrivit surselor de presă.

Săptămâna trecută, Sindicatul Liber Oltchim (SLO) a cerut înlocuirea administratorilor judiciari de urgenţă şi organizarea unei comisii guvernamentale care să analizeze situaţia companiei.

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, ne-a declarat că nu înţelege atitudinea sindicaliştilor. "Probabil, sindicaliştii au o agendă proprie care nu are legătură cu salvarea companiei". Domnia sa a adăugat: "Pe lângă reducerea cheltuielilor, în primul semestru, pot să vă spun că suntem în discuţii pentru semnarea unor contracte de 25 de milioane de euro, în perioada următoare".

SLO susţine că administratorii judiciari ai companiei s-au dovedit incapabili de a implementa soluţiile de redresare a companiei şi au reuşit să grăbească falimentarea combinatului aflat în insolvenţă de la începutul anului.

Potrivit raportului Oltchim la semestru, pierderile au scăzut, în condiţiile în care gradul de utilizare a capacităţilor de producţie a fost de doar 18%, la jumătate faţă de prima jumătate a anului 2012, din cauza lipsei capitalului de lucru.

Totodată, urmare a intrării societăţii în procedura insolvenţei, datoriile au fost reaşezare, astfel că datoriile înregistrate la 30 ianuarie 2013 (data intrării în insolvenţă) regăsite în sold la 30 iunie 2013 au fost incluse în datoriile pe termen lung.

Sumele totale datorate au crescut la 3,62 miliarde lei (dintre care 3,4 miliarde lei pe termen lung), de la 3,45 miliarde lei la finele anului 2012.

Datoriile pe termen scurt au scăzut la 218 milioane de lei, la 30 iunie, faţă de 3,27 miliarde lei, la 31 decembrie 2012.

Reprezentanţii companiei precizează aceste datorii vor fi plătite în conformitate cu planul de reorganizare.

Oltchim a înregistrat venituri de 239,1 milioane lei, în scădere cu 55,22% faţă de primul semestru al anului precedent, şi cheltuieli de 386,6 milioane lei, la 30 iunie 2012, mai mici cu 46,47% faţă de perioada similară din 2012.

Cifra de afaceri realizată în semestrul I 2013 este de 210,5 milioane de lei, exportul reprezentând 60%.

Cele mai mari ponderi în totalul vânzărilor le-au avut produsele de petrochimie (116,7 milioane lei) şi clorosodice (54,6 milioane lei).

Potrivit raportului combinatului, principala problemă a Oltchim o constituie lipsa capitalului de lucru, care conduce la o funcţionare redusă a instalaţiilor tehnologice, cu implicaţii în înregistrarea de pierderi şi o lipsă de licihidităţi pentru plata la scadenţă a datoriilor.

Săptămâna trecută, Gheorghe Piperea ne-a spus că şapte investitori sunt interesaţi de privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, după ce prima tentativă a statului să găsească un cumpărător pentru combinatul vâlcea a eşuat în toamna anului trecut.

"Printre investitori se numără două fonduri de investiţii americane, un fond de investiţii din Hong Kong, o companie din Rusia, consorţiul PCC - "Fortissimo Capital" precum şi consorţiul organizat de grupul SCR controlat de Ştefan Vuza", potrivit administratorului judiciar.

Principalii acţionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o deţinere de 54,8% din acţiuni şi PCC, cu o deţinere de circa 33% din titluri.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ce de firme pt privatizare!? O escrocherie pt PCC-ul terorist! Polonia cucereste Romania economic si nu numai! Miroase a manevra cu Piper si Varujel!

    Ce a facut Domnu Dan la Oltchim sprijinit de sindicatul lui Diculoiu s-a facut si in SUA. In SUA un student, pe vremea lui Bush a participat la o licitatie pentru concesionarea uni camp petrolier cu intentia de a face licitatia sa esueze. Studentul este si acum in puscarie. Domnul Dan, si-a bagat adunatura in parlament, e bine mersi si o sa ia si imunitate de europarlamentar. De aia in SUA se traieste altfel.

    care investitori; Dl Pipera numai minciuni spui habar nu ai ce vorbesti .Mai trece la mari investitori in afara de PCC ,marele Vuza mai trece si pe Cernev .Esti o rusine pt oltchim

    Domnu' Dan DDD nu a fost sprijinit de Diculoiu pt ca Liderul de Sindicat Liber Oltchim era vanat ca si Roibu pt vina de a fi cu dreptatea in mana. Daca circul cu privatizarea din toamna a fost corect trebuie sa-l intrebati pe Vulpe(scu)! Diculoiu s-a dovedit vertical, prea vertical pt urangutanii care se freaca pe cap pe cadavrul Oltchim.

    Cheltuieli de 386,6 milioane lei (lla 30 iunie 2012) si vanzari de 210,5 milioane de lei inseamna ca s-a vandut sub costurile de productie si ca la marfa de 1 euro s-au cheltuiat aproape 2 euro.

    Halal reduceri de pierderi. Ne jucam cu cifrele!  

    Da, sindicaliştii au o agendă proprie. Sindicalistii sunt salariati ai Oltchim obisnuita sa produca si sa vanda marfa. Nu este treaba salariatilor sa asigure finantarea Oltchim si sa utilizeze drepturile lor salariale restante de luni buna pentru formarea unui capital de lucru. Este treaba administratorilor judiciari si a managementului Oltchim sa asigure capital de lucru.

    Cate nesimtire pe jigodia asta de piperea! Salariatii sunt neplatiti de luni de zile, iar boul asta bate campii cu gratie! Unde sunt miile alea de investitori? Sau o fi vrand sa stam neplatiti vreo 2-3 ani si care scapa, bine...care nu...treaba lui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb