OMC îşi reduce estimările privind creşterea comerţului mondial

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2016

OMC îşi reduce estimările privind creşterea comerţului mondial

Avans de 2,8% în 2016

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi-a redus ieri, cu peste un punct procentual, estimările privind creşterea comerţului mondial în 2016, de la 3,9% cât preconiza în septembrie, la 2,8%, ca urmare a încetinirii economiei chineze şi a volatilităţii de pe pieţele financiare, informează AFP, conform Agerpres.

"Comerţul înregistrează în continuare o creştere pozitivă, dar într-un ritm dezamăgitor", a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo, adăugând: "Pentru al cincilea an consecutiv, ritmul de creştere a comerţului mondial va fi mai mic de 3%".

Organizaţia internaţională avertizează că există riscuri în scădere la adresa acestor estimări, "în special dacă încetinirea economiei chineze va fi mai amplă decât se preconizează, dacă volatilitatea de pe pieţele financiare şi dacă ţările puternic îndatorate vor fi expuse unor fluctuaţii mari ale cursului de schimb". Pe de altă parte, experţii OMC recunosc că există şi un potenţial de creştere "dacă sprijinul monetar acordat de Banca Centrală Europeană va reuşi să genereze o creştere mai rapidă în zona euro".

În 2016, exporturile ţărilor dezvoltate şi cele ale ţărilor în curs de dezvoltare ar urma să crească într-un ritm similar cu cel înregistrat în 2015, cu un avans de 2,9% pentru primele şi unul de 2,8% pentru ultimele. În schimb, importurile economiilor dezvoltate ar urma să crească cu 3,8%, semnificativ mai rapid decât cele ale economiilor în curs de dezvoltare (1,8%).

Pe regiuni, Asia ar urma să fie regiunea cu cel mai puternic ritm de creştere a exporturilor (3,4%), urmată de America de Nord şi Europa (creştere de 3,1% pentru fiecare), în timp ce America de Sud şi Centrală va înregistra cel mai lent ritm de creştere a exporturilor (1,9%). În ceea ce priveşte importurile, America de Nord ar urma să înregistreze o creştere de 4,1% în acest an, în timp ce importurile Asiei şi Europei ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, iar importurile Americii de Sud ar urma să scadă şi în acest an.

Pentru 2017, OMC estimează că schimburile comerciale mondiale vor înregistra un avans de 3,6%, depăşind, pentru prima dată în ultimii şase ani, pragul de 3%. Chiar şi aşa va fi vorba de un avans mai mic decât creşterea medie de 5% înregistrată după 1990.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb