OMS: Bacon-ul, şunca şi cârnaţii sunt cancerigeni

Ioana Dogaru
Miscellanea #Agro-alimentar / 27 octombrie 2015

OMS: Bacon-ul, şunca şi cârnaţii sunt cancerigeni

Actualizare 14:37 Asociaţia Română a Cărnii: "Acest gen de studii generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real"

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) arată, într-un comunicat remis azi redacţiei, că acest gen de studii "care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani".

ARC "a luat act cu surprindere de concluziile evaluării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care pretinde nici mai mult nici mai puţin că preparatele din carne ar fi cancerigene iar carnea roşie, «probabil» cancerigenă".

Asociaţia îşi manifestă "indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică", conform sursei citate.

"Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali.

Da, suntem de acord, este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu, şi lista poate continuă. Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, şi Asociaţia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015.

Facem apel la presa responsabilă din România, la liderii de opinie de bună-credinţă, să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS şi să aibă în vedere şi punctul nostru de vedere. Nu dorim să ignorăm riscurile la adresa sănătăţii pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panică se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct şi fără nicio nuanţă de consumul de grăsimi săturate din produsele de origine animală. Aşa cum credem că ştiţi, o această generalizare a fost infirmată parţial în urma studiilor date publicităţii în ultimii ani, opinia majorităţii comunităţii ştiinţifice fiind mult mai nuanţată în prezent", a transmis ARC.

"Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piaţă a unor informaţii alarmiste, să nu punem în pericol industria alimentară a României care dă de lucru zecilor de mii de compatrioţi şi care, împreună cu agricultura şi zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României", mai arată mesajul Asociaţiei Române a Cărnii.

Aceştia prezintă şi concluziile comunicatului de presă emis de către CLITRAVI, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE:

"- Industria de Procesare a Cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinaţia mai multor factori precum vârsta, moştenirea genetică, dieta, mediul înconjurător şi stilul de viaţă. Niciun grup specific de alimente care defineşte riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideraţie singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alţi factori

- Experţii în sănătate, asociaţiile de medici şi oficialităţile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată şi variată. Aceasta include consumul moderat de produse din carne".

(A.C.)

--------------------

Actualizare 11:08 Mănăstireanu (ARC): Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia cancerului

Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), organizaţie profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii şi realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri cu cele 50 de societăţi membre.

Vladimir Mănăstireanu, fost preşedinte al Autorităţii Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar, a declarat: "Nu poţi să incriminezi carnea roşie şi preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenţa mai multor factori printre care şi cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantităţi excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer şi când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritaţii ale tubului digestiv şi împreună cu alte cauze pot să provoace şi cancer. Potenţialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanţe chimice şi care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reţeta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Însă, repet, nu putem pune strict în spinarea cărnii roşii şi a preparatelor din carne această problemă, pentru că organismul uman îşi ia proteina cea mai valoroasă în primul rând din carne, din lapte şi abia după aceea din legume şi fructe. Cancerul are cauze multiple printre care şi alimentaţia poate fi o cauză".

------

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va publica un raport, realizat de World Cancer Research Fund (WCRF) - Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS, potrivit căruia consumul de bacon, cârnaţi şi şuncă măreşte riscul apariţiei cancerului, informează The Telegraph.

Raportul va include carnea procesată, precum salamul, cârnaţii, micii, carnea tocată, costiţa sau şunca, în categoria "cancerigenă pentru oameni", cea mai ridicată treaptă de avertizare dintre cele cinci, alături de alcool şi ţigări, conform sursei citate.

Cercetările specialiştilor WCRF indică o legătură puternică între consumul ridicat al cărnii procesate şi cancerul de colon. Potrivit acestora, există deja dovezi solide că produsele din carne procesată, consumate chiar şi în cantităţi mici, ar creşte riscul de cancer la colon.

În urma cercetărilor din laborator, experţii au constat că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului uman. Un alt factor de risc în apariţia cancerului îl constituie metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi, relatează The Telegraph.

Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai arată că odată ce încep să consume mai multă carne roşie, oamenii au tendinţa să mănânce din ce în ce mai puţine alimente din categoria legume şi fructe, atât de importante împotriva cancerului.

Cu toate acestea, Agenţia Naţională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomandă eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie, deoarece este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul, transmite sursa citată.

OMS recomandă consumul moderat de carne roşie - mai puţin de 500 de grame pe săptămână de carne de porc, vită sau miel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine sunt cei de la pompoasa "asociatie romana a carnii ??", sunt de fapt cei care ne "livreaza zilnic tone de otrava" asa se cheama cantitatea de mezeluri asi care "INFESTATA la maxim de chimicale numite "E-uri", sunt cei care cu buna stiinta otravesc "un popor intreg" pentru ca adun a profituri uriase, pe care nici tot neamul lor nu ar reusi sa-l cherltuie in zece vieti, astia sunt ...!popoasa asociatoe romana a carnii !".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb