OMUL SF(M)INTEŞTE LOCUL I-a rămas lumea mică

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 8 ianuarie 2021

Dan Nicolaie

Ieri, l-am sunat pe Ion să-i urez "La mulţi ani!". Suntem veri, ne cunoaştem de la naştere. A mea, a lui se întâmplase cu ceva timp mai devreme. Cu ani în urmă, pe când viaţa nu pusese mai mulţi kilometri între casele noastre, ne vizitam zilnic. De Sfântul Ion ne trata, pe cei care îi treceam pragul, cu cârnaţi picanţi şi vin, ambele făcute în gospodăria lui. Se compensau incredibil, cârnaţii erau atât de iuţi încât nu mai conta că vinul era complet acru.

Pentru Ion, imensitatea lumii a fost mereu o scuză pentru prostiile pe care le făcea şi o pavăză în calea grijilor. Orice se întâmpla era mereu prea departe ca să îl privească direct. În aprilie 1986 mi-am exprimat prima "grijă internaţională", după accidentul de la Cernobâl. "E departe, stai liniştit", a fost replica lui. În martie 1990 m-am speriat de ceea ce se petrecea la Târgu Mureş, am fost sfătuit să stau cuminte, era tot departe. Câteva luni mai târziu asaltul minerilor asupra Capitalei nu i-a stârnit mari emoţii, era prins cu treburi, aşa că a fost scurt: "Crezi că vin minerii peste noi în curte?".

Nu au venit. Curtea a rămas aceeaşi, doar treburile lui s-au tot împuţinat. O perioadă, el nu a avut telefon, eu nu am prea am mai avut timp, mă luaseră grijile, aşa că am ratat câteva zile onomastice.

Ieri l-am sunat. Nu am terminat urarea că s-a şi avântat într-un monolog despre situaţia din SUA. Îl înjura pe Trump pentru că e nebun, dar şi pe Biden pe motiv de bătrâneţe. Era pornit. "America e departe", am încercat să-l liniştesc. Eşec, m-a troienit cu explicaţii geopolitice. Am încercat să schimb vorba, mirându-mă de căldura din ziua de Bobotează. "Ai văzut ce iarnă e în Japonia? Zăpadă de doi metri!", m-a întrebat vădit îngrijorat de soarta oamenilor din prefectura Niigata sau din Insula Hokaido. Brusc mi-am dat seama că vărului Ion i-a rămas lumea mică, abia mai are loc în ea, deşi iese tot mai rar din curte.

"Dar tu ce faci azi?", am virat discuţia pe uliţa strict personală. "Mai întrebi, mă cinstesc cu un vin din ăla bun, de-al meu, şi bag o tigaie de cârnaţi". Tradiţia e tradiţie, oricât de explozivă ar fi situaţia de la Capitoliu.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Din păcate tot mai mulți oameni sunt dependenți de televizor și își iau, inevitabil, porția de prosteala și manipulare mondială care ne tulbura și ne urâțește viețile.

    Oriunde te-ai uita nu mai vezi un om nepoluat la cap de agenda publică mondială a FIAREI care ne-a confiscat viețile.

    Are sau nu are ce mânca omul, porția de poluare psihica și-o ia negreșit. 

    1. Fook my ashlo Cristiane. Poluarea creierului tau a atins limita FIAREI din mine >>>>>>> drept urmare, ia pisica mea la lupta ta crestina, fa-i o tulburare MANI-PULANTA si gata, la somn nene ca ti-a sunat ceasul !

    Excelent text.

    inteleg ca Ion e un om simplu, care ani la rand l-a ospatat din putinul lui cu carnati si vin din productia proprie. Despre reciprocitate nu s-a pomenit. Este urat sa barfesti un om simplu la masa caruia ai mancat, articolul mi-a lasat doar o senzatie de rautate

    1. Asta ai inteles? Nu mai citi nimic, dar, mai ales, nu mai comenta.

      Tie ti-a facut rau sa inveti sa citesti.

      Dupa tine, Iisus Cristos era zgircit, pentru ca a hranit cinci mii de oameni cu cinci piini si doi pesti. 

      Despre reciprocitate nu s-a pomenit. 

      Iisus Cristos ti-a lasat doar o senzatie de meschinarie. 

      P.S.

      Uneori, regret ca nu am inclus in Regulamentul comentariilor interdictia prostiei crase. Hai ca prostii, mai treaca-mearga, dar o prostie care frizeaza infinitul,ca in comentariul astuia, poate ca, totusi, ar trebui interzisa, pentru ca este absorbanta ca o gaura neagra. 

      desi abia stiu sa citesc, am fost in stare sa fac investitii de 2 mil euro :)

      MAKE ,ai grijă ,omul clar nu-i prost e doar un mare zgârcit! Daca-l superi,la banii lui cumpără ziarul și ne cere 10 lei/ postarea !

      Tu tot prost ai ramas si dupa investitiile mentionate !

      D.p.d.v personal pune de citeste cartea cea mai ieftina ce-ti cade-n mina prima data si poate dupa aceea intelegi ce ai scris !!! 

      Sa nu l asocieze lumea cu o acritura. De fapt senzatia de rautate este senzatia de foame intepretata gresit la aparitia carnatilor in text.

      Hai sa ne avem ca fratii...  

      Stilul de exprimare din articol aduce mult aminte de romanul Xanax al lui Liviu Iancu. Simplu si complex in acelasi timp. Ar fi interesant sa scrie mai des domnul Nicolaie.

      Make n-a spus ca ti-e greu sa citesti, ci ca ti-a facut rau sa inveti sa citesti.

      Nici macar o propozitie simpla nu poti intelege. 

      Ce vrei sa dovedesti cand spui ca ai facut investitii de "2 mil euro"? 

      Ca esti,de fapt, inteligent? 

      Nu prostalaule, intr-un singur rand cu 16 cuvinte, ai furnizat inca doua dovezi de prostie crasa.

      Taci! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb