OMUL SMINTEŞTE LOCUL Generalul armatei moarte

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 22 septembrie 2011

Generalul armatei moarte

Biserica şi Armata sunt cele două instituţii în care compatrioţii noştri au cea mai mare încredere. Aceasta este una din puţinele constante ale ultimilor 20 de ani. Mai nou, aflăm că dotarea celei de-a doua instituţii i-ar permite cel mult o confruntare cu un Goliat modern. Acest lucru este suţinut de preşedintele statului, şi chiar dacă afirmaţia este însoţită de deja clasicul râs hăhăit, nu prea poate fi încadrată la categoria glume.

Simţul umorului este considerat o calitate. Capacitatea de a stârni conflicte la fiecare pas este un mare defect. Când calitatea se împleteşte cu defectul, efectul este unul exploziv pentru cei din jur. Dacă această combinaţie se regăseşte la un şef de stat, lucrurile sunt mult mai grave. Ultima declaraţie, legată de telegrama WikiLeaks, potrivit căreia, în 2008, preşedintele s-ar fi temut de un conflict militar cu Rusia, ar stârni un haz nebun la o şuetă cu prietenii, având în ea şi stropul de defetism mioritic, dar ar avea efectul invers când este făcută publică de la înălţimea funcţiei ocupate, vremelnic, de Traian Băsescu: "În 2008, România dispunea de câteva praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război. Iar acum avem vreo două praştii în plus". Aşa apreciază preşedintele că se prezenta armata unui stat la patru ani după ce acesta devenise membru NATO cu drepturi depline. Cum vor primi gluma aceasta părinţii soldaţilor morţi în teatrele de luptă internaţionale? Adică preşedintele ştia că din punctul de vedere al dotării armata este la nivelul praştiei, dar asta nu l-a determinat pe Comandatul Suprem al Forţelor Armate să decidă retragerea trupelor noastre din zonele fierbinţi ale globului, aşa cum este Afganistanul. Cum vor primi gluma aceasta partenerii noştri americani, pe care tocmai i-am vizitat cu căciulile în mâini, când vor afla că pe malul Dâmboviţei, complicatul lor scut antirachetă este evaluat cam la două praştii, acelea pe care le avem în plus în prezent? Unii sunt catalogaţi trădători pentru că nu au avut curaj să se opună lui Stalin, dar nu e nicio problemă când altora le tremură izmenele şi o dau pe glume dacă strănută Putin. Personal poţi rămâne în istorie şi doar pe bază de poante, dar ca naţiune nu ai nicio şansă să rezişti când eşti plasată la secţiunea glume.

Generalul armatei moarte este titlul unei cărţi scrise de cunoscutul prozator albanez Ismail Kadare. În linii mari, romanul vorbeşte despre expediţia unui general italian, sosit în Albania la 20 de ani de la terminarea celei de-a doua conflagraţii mondiale, pentru a deshuma şi repatria osemintele soldaţilor săi ucişi în campania din 1939-1943.

"Generalul" nostru îşi îngroapă soldaţii înainte ca aceştia să plece la război.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. base, sa nu te intepi in steagul ala neamule!

    1. Tocmai lua masuri pentru realizarea unei noi prastii prezidentiale, de care sa traga dupa pofta inimii.

      Evident base evolueaza...s-a saturat omu' de pocnitori si vrea sa mai si intinda cate ceva.

      i-as recomanda sa traga cu prastia si in parasute...

    Poate cineva sa spuna cand, de-a lungul istoriei, am avut noi o armata care se putea masura cu cele ale tarilor din vecinatate? Am castigat noi vreodata un razboi? Ceea ce ne-a salvat a fost, ori un noroc chior, ori un lider de exceptie, care a stiut sa profite de noua conjuctura. Asa ca trimiterea la prastii a lui Basescu, desi este deplasata, reflecta totusi o realitate indiscutabila. In cazul unui razboi armata noastra este iremediabil condamnata. Iar Basescu, generalul ei, stie asta.

    1. #ori un lider de exceptie#

      deci... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb