Grupul austriac de petrol şi gaze OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), livrează materii prime pentru producţia debitum modificat cu polimeri la o fabrică din Popeşti-Leordeni deţinută de Delta ACM 93 Bucureşti, a declarat, ieri, proprietarul firmei de construcţii, Florea Diaconu.
"Fabrica de bitum polimerizat produce deja, este în funcţiune din 2009, iar probele tehnice au fost făcute în ianuarie-martie. Delta ACM a făcut investiţia, iar OMV a participat cu know-how, aprovizionează fabrica cu materii prime şi vinde bitumul. Fabrica aparţine integral Delta ACM", a afirmat Diaconu, citat de Mediafax.
Unitatea din Popeşti-Leordeni este integrată într-o fabrică a firmei Delta ACM 93.
Pentru achiziţia de la o firmă germană a fabricii, fără teren, dotări şi montaj, Delta ACM 93 a alocat aproximativ două milioane de euro, iar investiţia totală s-a ridicat la patru milioane de euro, a adăugat Diaconu.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a recomandat anul trecut constructorilor de drumuri să folosească acest tip de produs care, deşi este mai scump cu 20% decât bitumul uzual, asigură drumului o calitate şi rezistenţă superioare, precum şi o durată de viaţă ridicată.
Diaconu a precizat că fabrica produce 30-50 tone de bitum polimerizat pe oră, iar firma Delta ACM 93 are, în schimbul procesării, o cotă din preţul de vânzare a bitumului, în funcţie de cantităţile produse.
Delta ACM 93 a fost înfiinţată în 1993 şi este specializată în construcţia şi repararea drumurilor, printre lucrările realizate fiind reabilitarea sistemului rutier de pe mai multe străzi din Bucureşti, precum şi modernizarea unor drumuri judeţene şi naţionale.
OMV nu are unităţi de producţie a bitumului modificat cu polimeri în România, dar grupul austriac livrează acest produs pe piaţa locală, pe care îl importă din Austria.
Reprezentanţii OMV au afirmat, în luna iunie a anului trecut, că grupul intenţionează să construiască în România o unitate proprie de producţie a bitumului modificat cu polimeri, sau în parteneriat cu alte companii.
O lună mai târziu, OMV a precizat că nu va investi într-o astfel de fabrică, dar va colabora cu o firmă care o va construi, urmând să fie beneficiarul produselor. OMV deţine 51,01% din capitalul producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom.