Oncos SA, parte a Oncos Grup intră, începând cu luna iunie, în reorganizare judiciară, pe o perioadă de trei ani, după ce judecătorul sindic a confirmat săptămâna trecută planul propus de administratorul special.
Administrator judiciar a fost desemnat un consorţiu format din specialiştii în insolvenţă CITR (Casa de Insolvenţă Transilvania) şi BDO Business Restructuring. Oncos Grup a demarat în 2014 un amplu proces de restructurare de business pentru a îşi relua creşterea economică.
"De la demararea planului de restructurare de business, în urmă cu un an, am iniţiat o serie de măsuri menite să crească stabilitatea business-ului Oncos, calitatea produselor şi atractivitatea afacerii pentru potenţiali investitori. Reţeaua de magazine ONCOS a trecut printr-un proces de rebranding şi reamenajare, costurile de operare au fost optimizate, am deschis noi magazine în pieţe noi, am relocat magazinele cu performanţă scăzută în zone cu vad comercial mai bun şi am diversificat gama de produse şi servicii. Avem încredere că, aplicând în continuare planul de reorganizare vom reuşi să readucem Compania în topul afacerilor româneşti de succes", a declarat Vasile Onacă, administratorul special al Oncos S.A.
Una dintre cele mai importante măsuri luate în perioada de observaţie a constat în creşterea capacităţii de producţie cu circa 25%. Astfel, în prezent, în fermele de creştere a puilor de carne ale Grupului Oncos, cresc anual 6,3 milioane de pui, faţă de 5 milioane în 2014. Acest lucru a fost posibil în urma unei investiţii de 5 milioane de lei în Complexul de ferme Sălişte - Coruş - Chinteni şi în Abatorul de păsări Floreşti. Investiţia a fost realizată din resursele proprii ale Grupului, cu susţinerea creditorilor bancari, care au înţeles necesitatea investiţiei, ce asigură acum resursele financiare necesare susţinerii programului de plăţi asumat de Oncos SA prin planul de reorganizare.
Tot în perioada de observaţie a fost, de asemenea, implementat un program de eficientizare a activitării Abatorului Floreşti, program ce a vizat creşterea capacităţii de abatorizare astfel încât aceasta să fie corelată cu capacitatea de creştere a fermelor.
Strategia de reorganizare a Oncos SA propune restructurarea activităţii companiei, astfel încât această să revină însănătoşită în circuitul economic. Pe durata implementării planului de reorganizare, compania va genera venituri din continuarea activităţii principale, din folosirea în asociere cu Oncos Prod a logisticii Oncos Grup, din închirierea spaţiilor nefolosite şi din valorificarea activelor ce nu sunt necesare activităţii principale a companiei, precum şi din eficientizarea proceselor de producţie şi a reducerii costurilor fixe.
"Avem baze solide, care ne vor ajuta să însănătoşim afacerile şi să reluăm creşterea economică a Grupului, dar - pe de altă parte - privim cu optimism în direcţia intrării în sfera dezvoltării imobiliare şi a abordării unor noi afaceri, cu profitabilitate ridicată şi care pot fi construite pe actuala infrastructură de care dispune Grupul Oncos" a declarat Vasile Onacă.
"Compania a resimţit puternic efectele crizei economice, prin scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor şi prin lipsa unor surse de finanţare viabile pe piaţă. Conştientizarea la timp a dificultăţilor financiare şi accesarea soluţiilor de redresare face ca şansele de reuşită ale planului de reorganizare să fie crescute. ONCOS are un mare potenţial de redresare şi de a reveni mai puternică în circuitul economic în urma implementării planului de reorganizare propus pentru 3 ani de zile. Redresarea societăţii va însemna şi menţinerea celor peste 800 de locuri de muncă în Transilvania, astfel ne bucură faptul că putem contribui la această măsură cu un impact social pe plan regional", a declarat Peter Dorner, asociat coordonator CITR filiala Cluj.
Datoriile faţă de creditori vor fi achitate, din veniturile generate din combinarea celor trei măsuri. După implementarea planului, compania se va întoarce întărită în circuitul economic şi va putea genera venituri suficiente pentru a susţine ratele bancare rezultate după reeşalonarea creditelor.
Înfiinţat în anul 1991, Grupul ONCOS are peste 800 de angajaţi, şi este al 4-lea angajator din Judeţul Cluj şi al 7 - lea crescător şi procesator de carne de pasăre din România. Grupul de firme include Abatorul de Păsări Floreşti, clasificat în categoria "A" de procesare, 7 ferme de creştere a păsărilor în Gilău, Lomb, Jucu , Sălişte - Coruş - Chinteni, Dăbâca în judeţul Cluj şi Panic în judeţul Sălaj precum şi una din cele mai mari Fabrici de pâine din Transilvania. Distribuţia produselor de carne se face printr-o reţea proprie de retail formată din 44 magazine în judeţele Cluj, Sălaj, Mureş, Bistriţa - Năsăud, Satu Mare. Produsele ONCOS sunt comercializate şi pe pieţele externe din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia, Grecia, Cipru şi Bulgaria.