ISIS nu mai face titlurile ştirilor internaţionale, dar taberele de refugiaţi din estul Siriei sunt pline de ceea ce se spune că sunt familii islamice şi simpatizanţi ai campaniilor teroriste, informează Zerohedge.
Zilele trecute, Organizaţia Naţiunilor Unite a emis un raport alarmant în care detaliază că cele aproximativ 70.000 de femei, copii şi vârstnici conectaţi cu ISIS, din taberele al-Hol şi Roj trăiesc în "condiţii foarte grave".
Şeful anti-terorism al ONU, Vladimir Voronkov, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că 700 de persoane au murit recent în cele două tabere, conform informaţiilor primite de biroul său.
Al-Hol şi Roj sunt, în esenţă, lagăre de închisori în aer liber în deşert, administrate de forţele kurde siriene susţinute de Statele Unite.
Voronkov a subliniat că rata ridicată a fatalităţii din aceste tabere este din cauza "lipsei de medicamente, lipsei alimentelor" - şi, deşi au existat rapoarte recente că coronavirusul ar putea fi în tabere, nu este clară măsura în care COVID-19 este un factor.
O echipă a ONU a intrat în cea mai mare dintre cele două tabere, al-Hol, la începutul acestei luni. Populaţiile de acolo sunt într-un fel de limbo legal, iar soarta lor este incertă, după câte au constatat.
Din punct de vedere al combaterii terorismului, biroul ONU a avertizat că lagărele prezintă o "problemă imensă", deoarece acestea rămân "foarte periculoase" şi pot crea campanii teroriste reînnoite.
Voronkov a avertizat: "ar putea crea materiale foarte explozive, care ar putea fi de mare ajutor pentru terorişti să-şi repornească activităţile" în Siria şi Irak.
Săptămânile trecute sute de simpatizanţi Isis au evadat din lagăre, raportează documentele taberelor.