Noul coordonator al ONU pentru Orientul Mijlociu, norvegianul Tor Wennesland, a cerut marţi Israelului să faciliteze vaccinarea palestinienilor împotriva COVID-19, transmite AFP, citat de Agerpres.
La o videoconferinţă a miniştrilor din ţările membre ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, el a arătat că "vaccinurile pentru acoperirea în prima fază a grupurilor prioritare ar trebui să sosească în primul semestru din 2021. În acelaşi timp, Israelul a lansat o campanie de vaccinare pe scară largă a cetăţenilor săi şi a rezidenţilor de pe teritoriul său".
"ONU continuă să ceară Israelului să contribuie la răspunsul la nevoile prioritare ale palestinienilor din teritoriile ocupate şi să acţioneze pentru ca în general vaccinurile anti-COVID-19 să fie mai disponibile", a subliniat oficialul.
Wennesland a insistat că acţiunile în acest sens "ar însemna şi un răspuns la obligaţiile Israelului în virtutea dreptului internaţional". El a recunoscut că Israelul "a colaborat îndeaproape cu Naţiunile Unite" în ultimul an pentru trimiterea de materiale şi echipamente necesare în Cisiordania, estul Ierusalimului şi Gaza, dar a adăugat că "este important ca acest nivel de cooperare şi angajament să nu slăbească acum, când trebuie să sosească vaccinurile".
Ministrul de externe palestinian, Riyad al-Maliki, a criticat absenţa ajutorului israelian în privinţa vaccinurilor. "Aş dori să subliniez că puterea ocupantă nu a furnizat până azi niciun vaccin poporului palestinian ocupat, apreciind că nu are această obligaţie", a spus el.
Ambasadorul israelian la ONU şi în SUA, Gilad Erdan, a respins categoric "acuzaţiile false şi groteşti privind campania Israelului de vaccinare a poporului" vehiculate de palestinieni. "Israelul duce o campanie de vaccinare reuşită, care include toate componentele societăţii israeliene", iar în ultimele şase luni "a cheltuit milioane de dolari pentru a ajuta alte ţări să lupte cu pandemia". De asemenea, Israelul i-a ajutat pe palestinieni să formeze personal medical şi le-a furnizat echipamente esenţiale, a adăugat diplomatul.
Potrivit lui Erdan, "Autoritatea Palestiniană este răspunzătoare de asistenţa medicală pentru propria populaţi" şi "are intenţia de a cumpăra vaccinuri de la guvernul rus, iar Israelul a anunţat că va facilita transferul".
Până acum, au primit prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna peste două milioane de israelieni. Israelul nu a prevăzut însă nicio doză pentru palestinienii din Cisiordania şi Gaza, arată AFP.
Autoritatea Palestiniană a semnat patru contracte pentru achiziţia de vaccinuri, inclusiv Sputnik V din Rusia, pentru 70% din locuitorii din Cisiordania şi Gaza. Livrările ar urma să se facă până la jumătatea lui martie.