Preşedintele Xi Jinping a reiterat ieri, în discursul pronunţat în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, intenţia Chinei de a furniza lumii până la sfârşitul anului două miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, transmite Reuters, conform Agerpres.
Preşedintele Xi Jinping a prezentat acest angajament într-o intervenţie video înregistrată în care a subliniat intenţiile paşnice ale Chinei în relaţiile internaţionale şi a afirmat că ţara sa nu-i va invada sau hărţui niciodată pe alţii şi nici nu va căuta hegemonia.
Totodată, liderul chinez a anunţat că Beijingul nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate.
"China va intensifica sprijinul acordat altor ţări în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei verzi şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate".
Xi nu a furnizat detalii, însă, în funcţie de modul în care va fi aplicată, această măsură ar putea limita semnificativ finanţarea centralelor pe cărbune din ţările în curs de dezvoltare, notează sursa citată.
China a fost supusă unor mari presiuni diplomatice pentru a pune capăt finanţărilor de acest tip în străinătate, deoarece aceasta ar putea facilita la nivel global îndeplinirea obiectivele de reducere a emisiilor de carbon stabilite prin Acordul de la Paris.
China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, depinde încă foarte mult de cărbune pentru nevoile sale interne de energie.
Xi Jinping a repetat promisiunile făcute anul trecut privind atingerea unui vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 şi neutralitatea carbonului înainte de 2060.
Rivalitatea cu Statele Unite nu a fost menţionată în mod direct în discursul său.
Preşedintele chinez a mai afirmat că este necesar "să fie respinsă practica formării unor cercuri mici sau cea a jocurilor cu sumă zero", o posibilă referire la forumul QUAD (SUA, Australia, India, Japonia).
China a avertizat săptămâna trecută în legătură cu intensificarea cursei înarmărilor în regiune după ce SUA, Marea Britanie şi Australia au anunţat o nouă alianţă de securitate în zona indo-pacifică, AUKUS, care va oferi Australiei tehnologia şi capacitatea de a lansa submarine cu propulsie nucleară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2021, 06:43)
o sa dea soc Australiei pe termen scurt-mediu.
semnat comenturi “cretine”