Adunarea Generală a ONU a aprobat vineri nominalizarea fostei preşedinte chiliene Michelle Bachelet în funcţia de Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, relatează AFP şi Reuters.
Michelle Bachelet îl va înlocui în funcţie la sfârşitul lunii pe iordanianul Zeid Ra'ad Al Hussein, un critic acerb al preşedintelui american Donald Trump.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri nominalizarea fostei preşedinte chiliene, care trebuie aprobată prin vot de Adunarea Generală, potrivit Agerpres.
Michelle Bachelet, victimă a torturii în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet, a fost prima femeie preşedinte al statului Chile.
Între 2010 şi 2013, Michelle a condus U.N. Women (agenţia Naţiunilor Unite pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeilor), a revenit în Chile şi a câştigat un al doilea mandat prezidenţial între 2014 şi 2018, în care a militat, printre altele, pentru legalizarea căsătoriei homosexuale şi a dreptului la avort, într-o ţară conservatoare.
Sursa citată informează că iordanianul Zeid a declarat la începutul acestei luni, la New York, că nu va candida pentru un nou mandat pentru că nu poate conta pe sprijinul marilor puteri - SUA, China şi Rusia.
Într-un comunicat emis miercuri, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a afirmat că Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului poate avea o 'voce puternică' pe teme cruciale.
'ONU nu a reuşit să abordeze în mod adecvat crizele majore în materie de drepturi ale omului în Iran, Coreea de Nord, Republica Democrată Congo şi din alte ţări, şi nici să pună capăt obsesiei sale cronice, disproporţionate legate de Israel. Depinde de dna Bachelet să vorbească deschis despre aceste eşecuri în loc să accepte statu quo-ul', a declarat Nikki Haley
1. Trebuie desființat postul?
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2018, 07:58)
După cum a spus Zdid "că nu poate conta pe sprijinul marilor puteri- Sua, China si Rusia"?
Cu ante cuvinte ordine e pus în această funcție e un păpușar al marilor puteri?