Lumea este preocupată în continuare de marile valuri de imigranţi. Tocmai de aceea, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a ratificat Pactul Mondial ONU privind Migraţiile, un text menit să consolideze cooperarea internaţională în vederea unei "migraţii sigure". Au votat 152 de ţări în favoarea Pactului, semnat în Maroc, la începutul lui decembrie, de 165 de ţări membre ONU, alte 12 s-au abţinut iar cinci au votat "împotrivă": Statele Unite, Ungaria, Cehia, Polonia şi Israelul.
"Eu sper că ţările care au ales să stea de o parte (...) vor înţelege interesul Pactului şi i se vor asocia" în viitor, a reacţionat secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a salutat adoptarea documentului. Denunţat de către naţionaliştii flamanzi, Pactul a provocat ruperea coaliţiei guvernamentale din Belgia, punctată de demisia premierului liberal francofon Charles Michel,care a semnat Pactul în Maroc, informează news.ro. Pactul, primul de acest tip pe tema migraţiilor, a fost adoptat în iulie de către toţi membri ONU, cu excepţia notabilă a Statelor Unite. După mai multe retrageri, el a fost confirmat la 10 decembrie, în cadrul unui summit, la Marrakech, de 164 de ţări şi Uniunea Europeană. ONU numără în total 193 de ţări membre.
Neconstrângător, Pactul înregistrează o serie de principii - între altele apărarea drepturilor omului, copilului, recunoaşterea suveranităţii naţionale - şi prezintă o listă de opţiuni în vederea unei cooperări - între altele, schimburi de informaţii şi experienţă, integrarea migranţilor. El promovează interdicţia arestărilor arbitrare şi autorizează arestările doar în ultim recurs. Textul - al cărui nume oficial este "Pactul de la Marrakech pentru o migraţie sigură, ordonată şi regulată" - necesita o ratificare la New York, aşa cum se procedează cu toate textele adoptate în afara sediului ONU. Pactul a stârnit vii discuţii, mai ales în Europa. Austria, Australia, Bulgaria, Chile, Estonia, Ungaria, Italia, Cehia, Republica Dominicană, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia şi-au anunţat în mod public retragerea sau blocarea deciziei. Ungaria susţine că se face "o gravă eroare" şi a vorbit despre ameninţarea unor noi fluxuri masive de migranţi în lume.
La începutul sesiunii, preşedinta Adunării Generale a ONU, ecuadoriana Maria Fernanda Espinosa GarcPs, s-a livrat unei îndelungate pledoarii în favoarea documentului, "o busolă" în opinia sa, subliniind că el "nu afectează cu nimic suveranitratea statelor". Amnesty International (AI) a cerut săptămâna aceasta ca "statele care au adoptat Pactul Mondial privind Migraţiile să-şi onoreze cuvântul şi să ia decizii imediat în vederea protejării drepturilor omului ale migranţilor", iar ţările care au refuzat să adopte Pactul sunt responsabile "de cele mai rele abuzuri contra migranţilor în aceşti ultimi ani". În lume există aproximativ 258 de milioane de persoane în mişcare şi migranţi, reprezentând 3,4% din populaţia mondială. Peste 80% dintre deplasările între ţări au loc în mod legal. Peste 60.000 de migranţi clandestini au murit începând din 2000, în timpul periplului lor, potrivit ONU.