ONU:  Proiect de rezoluţie împotriva atacării spitalelor în zone de conflict

Adina Lateş
Internaţional / 3 martie 2016

Cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU lucrează la un proiect de rezoluţie care cere încetarea atacurilor împotriva spitatelor în Siria, Yemen şi în alte ţări în care există conflicte, au susţinut ieri surse diplomatice pentru AFP.

Egipt, Spania, Noua Zeelandă, Uruguay şi Japonia, cinci membre nepermanente ale Consiliului, definitivează un text care reafirmă solemn că astfel de atacuri încalcă dreptul internaţional şi că autorii lor urmează să dea socoteală.

"Dată fiind înmulţirea acestor atacuri, ar fi oportun să existe un text care reafirmă dreptul internaţional şi reiterează respectarea personalului care îngrijeşte sănătatea" în timp de război, a arătat purtătoarea de cuvânt a misiunii neozeelandeze, Nicola Garvey.

ONU nu omite niciodată în rapoartele sale să se refere la situaţia umanitară din Siria şi Yemen sau, în rezoluţiile sale care vizează aceste conflicte, să denunţe atacurile împotriva spitalelor şi a medicilor. Dar niciun text nu le-a fost consacrat încă în mod special.

Anul trecut, 94 de atacuri în Siria au vizat 64 de spitale şi clinici susţinute de Medecins sans Frontieres (MSF), potrivit acestei organizaţii caritabile, aminteşte Agerpres.

De asemenea, tiruri cu rachete au atins cel puţin trei clinici ale MSF în Yemen, unde o coaliţie condusă de Arabia Saudită îi combate pe rebelii şiiţi.

MSF susţine iniţiativa celor cinci ţări, a indicat pentru AFP directorul executiv al organizaţiei, Jason Cone. 'Dacă statele nu denunţă aceste atacuri, ele vor deveni curente, devenind o consecinţă acceptabilă a conflictelor', estimează el.

"Nu ne facem iluzii", proiectul de rezoluţie are meritul să denunţe o "tendinţă extrem de îngrijorătoare", dar el "singur nu va schimba această tendinţă", a completat Cone.

Textul ar putea fi prezentat tuturor celor 15 ţări membre ale Consiliului de securitate săptămâna viitoare, potrivit diplomaţilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb