Cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU lucrează la un proiect de rezoluţie care cere încetarea atacurilor împotriva spitatelor în Siria, Yemen şi în alte ţări în care există conflicte, au susţinut ieri surse diplomatice pentru AFP.
Egipt, Spania, Noua Zeelandă, Uruguay şi Japonia, cinci membre nepermanente ale Consiliului, definitivează un text care reafirmă solemn că astfel de atacuri încalcă dreptul internaţional şi că autorii lor urmează să dea socoteală.
"Dată fiind înmulţirea acestor atacuri, ar fi oportun să existe un text care reafirmă dreptul internaţional şi reiterează respectarea personalului care îngrijeşte sănătatea" în timp de război, a arătat purtătoarea de cuvânt a misiunii neozeelandeze, Nicola Garvey.
ONU nu omite niciodată în rapoartele sale să se refere la situaţia umanitară din Siria şi Yemen sau, în rezoluţiile sale care vizează aceste conflicte, să denunţe atacurile împotriva spitalelor şi a medicilor. Dar niciun text nu le-a fost consacrat încă în mod special.
Anul trecut, 94 de atacuri în Siria au vizat 64 de spitale şi clinici susţinute de Medecins sans Frontieres (MSF), potrivit acestei organizaţii caritabile, aminteşte Agerpres.
De asemenea, tiruri cu rachete au atins cel puţin trei clinici ale MSF în Yemen, unde o coaliţie condusă de Arabia Saudită îi combate pe rebelii şiiţi.
MSF susţine iniţiativa celor cinci ţări, a indicat pentru AFP directorul executiv al organizaţiei, Jason Cone. 'Dacă statele nu denunţă aceste atacuri, ele vor deveni curente, devenind o consecinţă acceptabilă a conflictelor', estimează el.
"Nu ne facem iluzii", proiectul de rezoluţie are meritul să denunţe o "tendinţă extrem de îngrijorătoare", dar el "singur nu va schimba această tendinţă", a completat Cone.
Textul ar putea fi prezentat tuturor celor 15 ţări membre ale Consiliului de securitate săptămâna viitoare, potrivit diplomaţilor.