OPCOM: "Nu deţinem nici o atribuţie în ceea ce priveşte stabilirea preţului energiei electrice furnizate consumatorilor"

A.C.
Companii / 13 decembrie 2017

"Nu deţinem nici o atribuţie în ceea ce priveşte stabilirea preţului energiei electrice furnizate consumatorilor"

Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale (OPCOM) a precizat, făcând referire la articolul "Preţul la energiei pentru populaţie va creşte de la 1 ianuarie; energia în vârf de consum se scumpeşte cu 13%", publicat de Agerpres sub semnatura doamnei Florentina Cernat, ieri, şi preluat de alte canale media, că nu deţine nici o atribuţie în ceea ce priveşte stabilirea preţului energiei electrice furnizate consumatorilor finali pe piaţa cu amănuntul, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Astfel, reprezentanţii OPCOM susţin că pieţele centralizate pentru energie electrică administrate în cadrul operatorului sunt destinate exclusiv tranzacţionării concurenţiale angro a energiei electrice.

În comunicat se menţionează: "Mecanismele prin care sunt stabilite preţurile/tarifele CPC la consumatorii finali sunt în conformitate cu mecanismele interne ale fiecarui furnizor, sau sunt aprobate de ANRE pentru consumatorii finali alimentaţi de Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI) la tarife CPC. Dintre pieţele centralizate administrate în cadrul OPCOM, Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) este destinată realizării de către Furnizorii de Ultimă Instanţă (FUI) a achiziţiilor de energie aferente Componentei de Piaţă Concurenţială (CPC), aceste achiziţii reprezentând numai o parte din achiziţiile de energie electrică recunoscute de către ANRE în tarifele CPC, alături de achiziţiile din pieţele angro la termen administrate de OPCOM (PCCB-LE, PCCB-NC, PCCB-PC, PC-OTC, PMC), Piaţa pentru ziua următoare (PZU), Piaţa intrazilnică (PI) sau din Piaţa de Echilibrare (PE). În acest sens, precizăm că începând cu trimestrul IV 2017 sunt aplicabile prevederile Ordinului ANRE nr. 92/2015 de aprobare a «Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali» (Metodologie), cu modificările din Ordinul ANRE nr. 75/2017, conform căruia «Achiziţia de către FUI a energiei electrice prognozate a fi furnizată la tarife CPC se face în condiţiile prevăzute de Regulamentul PCSU prin contracte bilaterale încheiate pe PCSU şi prin contracte bilaterale încheiate pe PC. Diferenţele între consumul realizat şi cantitatea de energie electrică din contractele bilaterale încheiate pe PCSU şi PC se pot tranzacţiona, după caz, pe PZU, PI şi/sau la preţ de dezechilibru». (Art. 11, alin. (1) din Metodologie, cu modificările din OrdinulANRE nr. 75/2017)".

Confom Metodologiei, tarifele CPC aplicate consumatorilor finali, conţin inclusiv tarifele de transport, servicii de sistem, de distribuţie, informează comunicatul.

"Rezultatele sesiunii de tranzacţionare pe PCSU sunt determinate pe baza condiţiilor stabilite de către ANRE şi a ofertelor de vânzare introduse pentru fiecare rundă de către participanţii la licitaţie, preţul de pornire fiind stabilit prin considerarea ofertelor indicative transmise anterior sesiunii de licitaţie de către participanţi", arată comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb