OPCOM se va ocupa de decontare până la finele anului

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 aprilie 2008

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat, recent, încă o decizie prin care prelungeşte măsura ca OPCOM (operatorul pieţei de energie) să se ocupe, în continuare, de activitatea de decontare. Astfel termenul privind înregistrarea, la OPCOM, a cantităţilor de energie electrică aferente contractelor încheiate pe piaţa angro se prelungeşte până pe 31 decembrie 2008. Aceasta este cea de-a treia decizie a ANRE de acest tip. Prima prelungire a fost până la 31 decembrie 2007, iar cea de-a doua până pe 31 martie.

Asigurarea serviciului de decontare a stârnit vii controverse la finele anului trecut, când ANRE a supus, din nou, dezbaterii publice proiectul de revizuire a Codului comercial al pieţei angro de energie electrică. Cu această ocazie, furnizorii de energie au cerut menţinerea prevederilor actualului cod comercial, astfel încât res-ponsabilitatea pentru decontarea tranzacţiilor, stabilirea obligaţiilor de plată şi a drepturilor de încasare rezultate din participarea la pieţele centralizate să fie realizate, în continuare, de către OPCOM, care este un operator neutru de decontare. În proiectul de cod comercial, ANRE propunea ca decontarea să treacă de la OPCOM la "Transelectrica" (operatorul de transport şi sistem).

Furnizorii susţin că "Transelectrica" este implicată în Piaţa de Echilibrare, motiv pentru care realizarea decontării de către această societate ar putea duce la exis-tenţa unui conflict de interese.

OPCOM, în cadrul unui departament dis-tinct dezvoltat, s-a pregătit pentru a ajunge la un proces transparent şi echidis-tant de decontare, care să nu fie supus contestării participanţilor. Potrivit furnizorilor, orice altă structură nou creată pentru derularea procesului de decontare în cadrul OTS (operatorul de transport şi sistem) va necesita costuri suplimentare de dezvoltare, care direct sau indirect, vor fi suportate de către toţi participanţii la piaţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb