OPINII Alegeri la limita supravieţuirii

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2012

Alegeri la limita supravieţuirii

Sub semnul crizei şi al austerităţii promovate de fostul guvern, alegerile locale 2012 nu au fost un test pentru capacitatea democraţiei locale de a se adapta cererilor societăţii, ci un vot sancţiune fără precedent în istoria post-decembristă a României. Deşi nu era pregătit, PDL se află la limita supravieţuirii sale politice. Primele alegeri locale în care primarii au fost aleşi printr-un sistem electoral majoritar într-un tur de scrutin (după ce din 2008 preşedinţii consiliilor judeţene erau aleşi prin acelaşi sistem) au consemnat o surpriză: scăderea impactului personalizării votului, în special în marile oraşe şi la consiliile judeţene, în favoarea unei politizării care nu are precedent decât, eventual, la alegerile locale din februarie 1992. Calculul PDL, care sconta pe efectul mecanic al sis-temului electoral, a fost infirmat în câteva cazuri care sunt mai mult decât ilus-trative. Pierderea majorităţii consiliilor judeţene şi probabila basculare a unor baronate solid ancorate în zona PDL încă acum câteva luni de zile, precum Timiş, Dâmboviţa sau Suceava, dovedeşte cât de mare a fost gradul de politizare a votului şi cât de determinaţi au fost românii să folosească votul sanc-ţiune.

Cu toate acestea, efectul mecanic al sistemului electoral a favorizat primarii în funcţie candidaţi la propria lor succesiune, care, în majoritatea cazurilor, şi-au recâştigat mandatele. Acestui sistem electoral i se datorează şi scăderea competiţiei pentru funcţia de primar, media candidaturilor fiind la nivel naţional de 4 candidaţi pentru un mandat de primar.

Dacă votul de la alegerile locale a fost expresia clară a consecinţelor crizei economice şi a politicilor de austeritate promovate de Traian Băsescu şi guvernele sprijinite de aces-ta, proporţia înfrângerii PDL transformă alegerile locale din 2012 într-un adevărat plebiscit al politicii prezidenţiale. După acest succes al USL-ului - facilitat şi de preluarea recentă a guvernării, care a frustrat PDL-ul de zestrea de guvernare de care beneficiază cei ce se află la putere - ipoteza suspendării lui Traian Băsescu trece din planul dezideratului în cel al posibilului. Şi, faţă de referendumul de demitere din mai 2007, când propunerea de demitere era respinsă cu 75% din voturi, iar prezenţa nu ajungea la 50%, opinia publică, contrară lui Traian Băsescu, pare astăzi decisă să se mobilizeze la urne. Şi dacă problemele economice au influenţat deja alegerile locale, considerate în folclorul jurnalistic ca apolitice, este puţin probabil ca aces-tea să nu influenţeze atât alegerile parlamentare din toamnă, cât şi un referendum de demitere a preşedintelui.

Prezenţa la vot, de peste 60%, foarte bună nu doar pentru alegerile locale, ci pentru toate tipurile de alegeri din România, este cu atât mai elocventă cu cât cifrele oferite de Direcţia de Evidenţă a Populaţiei par supradimensionate (18,3 milioane de votanţi la o populaţie totală, conform recensământului din 2011, de 19 milioane). Prezenţa la vot, ce poate fi echivalată cu cea de la alegerile prezidenţiale din 2009, poate fi revendicată ca un semn al legitimităţii politicilor USL. De unde şi speranţele, dar şi riscurile acestui scrutin-test. Căci, dacă şi alternativa USL-istă se compromite, atunci alternativa devine populismul. Iar alegerile locale din iunie 2012 au confirmat sondajele: cea de-a treia formaţiune politică din România este PP-DD.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Drept de vot ar trebui sa aiba doar oamenii care pot dovedi printr-o testare nationala, acreditata ,ca au un coeficient de inteligenta rezonabil :)

    Subscriu opiniei anterioare. Orice drept trebuie sa presupuna si responsabilitate. Ori la noi a iesit pe locul trei partidul fantomelor si fenomenelor inexplicabile. Pardon!

    Pana la urma pe ce motiv sa fie suspendat presedintele in exercitiu ? Si de ce anume ar trebui sa se intimple asta ?

    Ca sa acceada la presedentie un personaj submediocru ? Ca sa se implineasca ambitiile usl ? Cam care ar fi motivul ? 

    Personal nu voi vota niciodata pe cineva a carui pregatire este mult inferioara mie. 

    Este cazul, din pacate pentru el, a dl.Antonescu. Un ilustru nimeni care in viata lui nu a realizat nimic notabil.

    Romania nu are nevoie de un astfel de presedinte. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb