OPINII Care e cea mai bună strategie pentru darea în plată?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 mai 2016

Apar scenarii tot mai sumbre cu bancherii ce s-ar pregăti să vândă alte portofolii de credite ipotecare cu discounturi mari, doar pentru a nu risca să se trezească cu munţi de case înapoiate de clienţii supraîndatoraţi şi noi provizioane la uşă. Evident, odată vândute portofoliile în cauză, băncile vor începe să-şi refacă pierderile pe seama clienţilor rămaşi şi deponenţilor, argument ultra-folosit, de altfel, în perioada dezbaterilor legii dării în plată în Parlament. Lăsând la o parte faptul că scenariul de mai sus vine din aceeaşi zonă de unde se lansa "dezvălurirea" creditelor avocatului Gheorghe Piperea şi fratelui deputatului Daniel Zamfir (iniţiatorii legii dării în plată), să vedem de ce nu stă în picioare şi care ar fi strategia optimă pentru debitori.

Băncile au vândut deja masiv portofolii de credite cu probleme, iar împrumuturile rămase nu se confruntă cu vicii de acelaşi calibru. Cu alte cuvinte, marii restanţieri au fost înstrăinaţi, iar pentru actualii debitori, cu întârzieri mici sau cu potenţial de a renunţa la case din cauza diferenţei mari între valoarea actuală de piaţă şi soldul împrumutului, există în prima instanţă varianta negocierii.

Pe site-ul riscograma.ro ("Cum să dai în plată") se recomandă celor interesaţi de aplicarea legii nici să nu pronunţe acest lucru în faţa băncii. Ci doar să întârzie sistematic la plata ratelor, cu scuza că nu mai fac faţă raportului rată/venituri, bătând şaua ca să priceapă banca ce va urma dacă nu se face repede o ofertă de reducere a poverii lunare, fie prin micşorarea dobânzii, fie prin reducerea soldului. Asta în ideea că cei care nu vor neapărat să părăsească locuinţa, dar ar dori să obţină condiţii mai bune de creditare, nu trebuie să provoace banca să reacţioneze demonstrativ, eventual evacuându-i în faţa camerelor de luat vederi, doar pentru a arăta "beneficiile" unei legi la care sistemul bancar s-a opus.

E o strategie bună, dar numai pentru cei care simt că există locul unor îmbunătăţiri ale condiţiilor de creditare, nu şi pentru cei care nu au perspective să-şi achite obligaţiile pe termen lung. Dacă supravieţuieşti cu greu de la lună la lună, şi asta cu ajutorul părinţilor pensionari, ce rost are să prelungeşti agonia doar pentru a păstra o locuinţă al cărei preţ a scăzut cu mai mult de jumătate? Cei care se află în această situaţie nu au de ce să meargă pe varianta conciliantă sau aluzivă, ci ar trebui să se prezinte repede cu cheile după ce au notificat finanţatorul, de pe poziţii de forţă, din moment ce nu au mare lucru de câştigat dacă ar obţine, de pildă, dobânzi ceva mai mici la credit. Şi doar dacă oferta băncii este cu mult mai bună decât ce aveau în momentul anterior să accepte să-şi mai lege viaţa de obligaţiile unui credit ipotecar. În definintiv, se poate trăi şi în chirie, când n-ai venituri stabile şi perspective de avansare rapidă în carieră.

Oricum, indiferent de situaţia financiară a celor interesaţi de o renegociere cu banca, mare atenţie la oferta acesteia, să nu luaţi drept mari concesii banale refinanţări, lungiri ale scadenţei sau conversii la un curs uşor cosmetizat...

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu mai demult am renegociat Leasingul cu Rci Leasing Ifn acum Dacia Leasing de la 4 la 5 ani in al 4 -lea an m-au executat, a trebuit sa platesc atunci diferenta de 1200 euro.

    Grija mare ce semnati. 

    Grila de la 4 la 5 ani a trebuit sa platesc vreo 50 de euro, ratele erau in euro. 

    Un rca pt 1,4 la ei era cca 1000 ron pe piata cca 300 ron eram obligat conform contractului sa platesc cum au negociat ei.Am ramas si cu bani dati si fara masina.Daca mergeam cu taxi era cu mult mai ieftinin di aveam di sofer la scara. 

    Omul cat traieste tot invata.

    Azi nici sa nu mai aud de Dacie, Renault Nisan, am Ford. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb