OPINII Chiar au renunţat băncile la boicotul Finanţelor?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2019

Aparent, băncile au renunţat la boicotul Finanţelor. Aşa s-ar părea, dacă ne luăm după titlurile din ziare. La sfârşitul lunii trecute ni se povestea de un veritabil boicot, în vreme ce joi am aflat că băncile au suprasubscris oferta Ministerului Finanţelor, "cu gândul, probabil, la oferta de a elimina taxa pe active făcută de Darius Valcov". De fapt, nuanţele sunt diferite dacă aruncăm un ochi pe randamente. Pe 28 ianuarie, Ministerul Finanţelor primea oferte doar pentru 30% din suma pe care dorea să o plaseze. Mai exact, vorbim de licitaţia de titluri de stat cu scadenţa în septembrie 2031, prin care MF ar fi vrut să se împrumute cu 400 de milioane de lei, dar a primit oferte pentru mai puţin de o treime din suma cerută, potrivit datelor anunţate de BNR şi citate de News.ro. Ministerul a anunţat că "respinge în totalitate ofertele de cumpărare transmise, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat". Obligaţiunile aveau o rată a cuponului de 3,65%, iar statul a primit oferte în valoare de 123,175 milioane de lei, adică 30,8% din suma cerută. Acum, trebuie să recunoaştem că 3,65% pe an pentru un plasament pe 12 ani nu sună prea tentant, să ne gândim că populaţia primeşte 4% pentru titlurile de stat cu scadenţa la 2 ani.

Ce s-a întâmplat însă joi, 7 februarie? MF a organizat o licitaţie de obligaţiuni de tip benchmark în valoare de 300 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% şi scadenţa la finalul lunii octombrie 2021. Oferta a fost suprasubscrisă, aşa că statul a decis să ia mai mult decât dublu: peste 600 milioane lei. Cei şapte dealeri au transmis oferte de peste 1,2 miliarde lei. "Se pare că băncile sunt mulţumite de noile semnale ale Guvernului cu privire la taxa pe active", titra un site de ştiri. Păi, zic şi eu că sunt mulţumite de ofertă - de la 3,65% pe an pentru o scadenţă la 12 ani s-a ajuns la 4% cu scadenţă la 2 ani şi jumătate. Randament mai mare anual în condiţiile unei perioade mai mici de imobilizare a banilor. Cum să nu accepţi aşa ofertă? Asta, în condiţiile în care populaţia are o ofertă similară din partea statului. Faptul că "succesul" de joi este împachetat cumva ideologic şi se insistă pe faptul că "uite, băncile vor finanţa din nou statul dacă se renunţă la taxarea lor" e o manipulare cam grosieră. La un randament similar celui acordat populaţiei şi uşor peste ţinta estimată de inflaţie, băncile s-au năpustit cu oferte chiar dacă nu puteau fi sigure că se va renunţa la taxa pe active. Pariem însă că la fel ar fi făcut şi dacă nu exista interviul lui Vâlcov de pe Bloomberg? Era pur şi simplu o chestiune de randament, iar un 4% la 2,5 ani e greu de refuzat. La peste 10 ani însă, e greu de anticipat ce se poate întâmpla şi de aceea ar trebui ca randamentele să fie mult mai tentante decât acel 3,65% oferit la finalul lunii trecute.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai aici ar cam trebui taxati cei din MF ca au bagat bani in curul bancilor ( adia nu cumperi cu 3.65 % la 10 ani dar iei cu 4% la 2 ani) DNA-ul ce face ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb