OPINII Codul administrativ, o nouă harababură legislativă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 24 mai 2018

În această săptămână, pe agenda de lucru a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor au intrat în dezbatere modificările la Codul administrativ.

Oricare dintre cetăţenii care doresc să afle cu ce se mai ocupă aleşii noştri poate intra pe site-ul Camerei Deputaţilor şi poate descărca toate amendamentele propuse la Codul administrativ. Nu mai puţin de 992 de pagini în format PDF!!!

Amendamente care au fost discutate şi miercuri, 23 mai, în şedinţa Comisiei Juridice Comune.

Materialul este destul de stufos şi vizează o reformare din temelii a administraţiei publice locale şi centrale, precum şi o subordonare mai mare a Instituţiei Prefectului faţă de Guvern şi faţă de administraţiile publice judeţene şi locale.

Da, nu vă miraţi. Instituţia Prefectului va cunoaşte o adevărată harababură în activitatea zilnică, dacă vor fi aprobate unele dintre amendamentele propuse pentru modificarea Codului administrativ.

Să dăm un singur exemplu în acest sens.

Conform amendamentului propus de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România(UNCJR), prefecţii vor avea la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a ataca în contencios administrativ, pe motiv de ilegalitate, un act emis de administraţiile publice locale sau judeţene.

Termenul va curge de la data la care Prefectura a primit comunicarea actului administrativ din partea secretarului localităţii(unităţii administrativ-teritoriale) sau a secretarului Consiliului Judeţean.

Termenul de 30 de zile este unul de decădere, adică după expirarea acestuia prefectul nu va mai putea să atace pe motiv de legalitate, în contencios administrativ, actul respectiv.

În acest moment, termenul de decădere este de 6 luni de la comunicarea actului administrativ.

Ce înseamnă pentru prefecturi adoptarea unei asemenea modificări? O harababură în activitatea zilnică.

Să vă dăm un exemplu practic.

Judeţul Constanţa are 70 de unităţi-administrativ teritoriale: comune, oraşe, municipii. Care fac lunar şedinţe de consiliu local. Unde se votează între 10 şi 40 de proiecte de hotărâri. O medie de 25 pe lună. Înmulţiţi cu 70 şi veţi afla câte hotărâri trebuie să verifice lunar, pe legalitate, angajaţii Prefecturii ca să respecte viitorul termen de 30 de zile. La care se adaugă proiectele de hotărâre votate în Consiliul Judeţean.

Se poate spune că votarea acestui amendament propus de UNCJR va anula verificarea de legalitate şi atacarea în contencios administrativ, dând loc abuzului legislativ din partea administraţiilor publice locale şi judeţene.

Şi mai sunt multe astfel de propuneri făcute de parlamentari, de UNCJR, de Asociaţia Oraşelor din România, de Asociaţia Comunelor din România, de Asociaţia Municipiilor din România şi de asociaţiile secretarilor şi prefecţilor. Sute de amendamente vor trece prin sita Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Cu toate acestea, am remarcat şi un amendament util. Cel introdus de Ioan Dîrzu, deputat PSD din judeţul Alba.

Ce doreşte parlamentarul social-democrat din Alba?

Ca toate proiectele de hotărâri ale administraţiei publice locale, judeţene şi centrale care vor fi votate fără consultare publică şi a instituţiilor vizate, fără dezbatere publică şi fără respectarea transparenţei decizionale să fie lovite de nulitate totală.

Modificarea ar urma să fie adusă art. 8 alin. 2, care în viziunea lui Dîrzu trebuie să sune aşa:

"(2) Nerespectarea procedurii de consultare şi dezbatere publică, precum şi a oricăror alte condiţii de publicitate şi transparenţă decizională, atrage nulitatea totală a actului adminis­trativ."

Credeţi că acest amendament va fi votat de colegii lui din PSD?

Aşteptăm avizul final acordat de Comisia Juridică şi votul din Camera Deputaţilor pentru a vedea dacă social-democraţii au aceeaşi opinie precum aceea expusă de colegul lor din judeţul Alba.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb