Comparând preţul acţiunilor la bursă între sfârşitul lunii mai şi al lunii iunie, a rezultat că cea mai bună evoluţie ar fi avut-o acţiunea BRK (SSIF "Broker"), cu o creştere de 11,27%, care a ajuns la 0,25 lei. Asta înseamnă că a închis luna mai cu 0,2250 lei. Privită de la distanţă, situaţia este "roz". Dacă într-o lună acţiunea a câştigat 11,27% s-ar putea trage concluzia, complet greşită, că toţi cei care au investit în SSIF "Broker" Cluj în luna iunie au avut de câştigat, mai mult sau mai puţin. Ei bine, nu este chiar aşa. Căci BRK a avut preţul de închidere, joi, 24 iunie, de 0,3150 lei, pentru ca în următoarele trei zile să scadă vertiginos: vineri, 25 iunie, să scadă 9,52 %, la 0,285, luni, 28 iunie, încă 1,75%, la 0,2800, iar marţi 29, de ziua sfinţilor Petru şi Pavel, încă 6,79%. Per total, scăderea cumulată este de 20,63%. Aşadar, cine a pierdut şi cine a câştigat pe "Broker" Cluj în luna iunie? Evident, numai investitorii ştiu cel mai bine, căci ei sunt afectaţi la buzunar. Noi putem numai să facem presupuneri. Părerea mea este că, în general, au câştigat în primul rând speculatorii deştepţi sau poate norocoşi. Comparând numai pornirea în luna iunie, de 0,2250 lei, închiderea din 24 iunie, de 0,3150 lei, înseamnă de fapt o creştere de 40%. Desigur, acesta reprezenta idealul şi era foarte greu, dacă nu imposibil de atins. Căci speculatorii nu prea pot să zacă aproape o lună cu o acţiune. Nu am graficul evoluţiei zilnice al acţiunii, dar pot să pariez că fiecare a făcut, în această perioadă, patru-cinci, dacă nu mai multe rotaţii cu această acţiune. Căci psihologia speculantului seamănă cu cea a criminalului, care mereu se întoarce la locul crimei, recte, dacă a câştigat odată, să spunem din întâmplare, se mai bagă o dată şi încă o dată, până o ia în barbă tare de tot. După aceea, îşi încearcă norocul şi în altă parte.
Acum, cine a pierdut - în mod sigur speculatorii intra - day, care au fost descoperiţi şi neavând toţi banii pentru decontare, au fost nevoiţi să vândă înainte de închidere, suportând pierderea din marja obligatorie. Apoi, au pierdut investitorii de portofoliu care au cumpărat în săptămâna de maxim. Aici aş menţiona de exemplu investiţia de peste un milion de acţiuni anunţată de către SIF4 "Muntenia", comunicată în urmă cu câteva zile. SIF a ajuns acum, se spune, la peste 8%. Sigur se poate invoca faptul că SIF "Muntenia" a cumpărat cele mai multe acţiuni atunci când preţul era mult mai mic şi, per total, a câştigat. Nu neg, dat faptul că ultimul pachet, deloc neglijabil, înregistrează o pierdere de cel puţin 15% nu poate fi contestat, chiar dacă pierderea se acoperă din banii vacii cum se spune, adică din câştigul anterior. Oricum o dai, oricum o suceşti, tot pierdere rămâne.
Am analizat câteva aspecte legate de "Broker" Cluj, căci ea a fost desemnată regina lunii iunie 2010. Cine vrea să se distreze poate lua la forfecat orice acţiune doreşte. Numai timp şi răbdare să aibă. Succes!
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.