OPINII Cum îl face asociaţia bancherilor invidios pe Goebbels

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2016

Băncile, ca orice entitate din economie, au dreptul să îşi apere punctele de vedere şi, evident, să le popularizeze prin presă. Dar când modul în care şi le expun seamănă izbitor cu propaganda de tristă amintire, fie şi sub formă de reclamă plătită în ziare cu tiraj naţional, derapajul trebuie menţionat.

Iată, am ajuns să vorbim de populism agresiv şi în cazul asociaţiei băncilor, o entitate a gulerelor albe cu morgă, limbaj şi maniere exclusiviste, plus un bonus de dezinformare şi speculaţii nefondate. O mostră edificatoare a acestui tip de discurs ocupa la începutul săptămânii prima pagină din Ziarul Financiar şi ultima din Adevărul. Nu, nu era vorba de vreun editorial sau punct de vedere original, era ditamai pagina integrală, cumpărată cu bani grei de CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din România) în scopul asasinării mediatice a legii dării în plată. Ce aflăm din manifestul bancherilor?

"Legea dării în plată e o lege bună pentru oameni. Aşa ţi-au spus". ("Ei", cei care ţi-au spus nu sunt demascaţi explicit în reclama CPBR, deşi ar fi fost relativ uşor de nominalizat Piperea, Zamfir, eventual parlamentarii luaţi la grămadă. Se pierdea însă aura subversivă şi conspiraţionistă. Publicul trebuie să reţină încă din start că cineva îl manipulează cu scopuri ascunse).

"Ce nu ţi-au spus e pentru ce oameni. Că pentru omul obişnuit care se duce în fiecare zi la muncă şi e foarte atent cu banii ca să se ajungă de la o lună la alta, nu e. Ar fi foarte bună pentru cei câţiva care au cumpărat nu un apartament, ci multe. Şi poate şi multe terenuri, că tot «imobile» sunt. Doar că, pentru ca ei să scape de pagube, o generaţie întreagă va plăti. Asta nu ţi-a mai spus-o nimeni". (Cu alte cuvinte, e o lege pentru privilegiaţi, omul simplu nu intră aici. Bancherii nu explică de ce omul simplu cu un apartament pe credit, ce poate fi executat silit pierzându-şi casa şi rămânând apoi dator la bancă, eventual cu veniturile poprite pe viaţă, dacă proprietatea s-a devalorizat prea tare între timp, nu intră sub incidenţa legii. În stil bolşevic se insistă însă pe conspiraţia elitelor în detrimentul săracilor - da, băncile vorbesc de lupta de clasă pozând în Robin Hood, apărători ai săracilor!).

"Nu ţi-au spus că există o lege a insolvenţei persoanelor fizice. O lege care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz" (Asta e minciunică prin omisiune. Da, legea există, dar aplicarea sa a fost suspendată de Guvern pentru un an, oficial pentru crearea structurilor necesare în plan teritorial. Deci, e inoperantă).

"La fel cum nu ţi-au spus şi ce consecinţe are legea dării în plata. Nu ţi-au spus că VA CREŞTE AVANSUL LA CREDITE". (Corect, dar creşterea avansului atrage şi scăderea preţului caselor, deci valori mai mici ale împrumuturilor, ceva libertate în plus pentru debitori).

"Nu ţi-au spus că VA DISPĂREA PROGRAMUL PRIMA CASĂ" (Asta e speculaţie sau manipulare, cum vă place, niciun bancher n-a anunţat cu subiect şi predicat că banca lui se retrage din programul Prima Casă dacă legea trece, toţi bat însă cu băţul în baltă, poate-poate îşi bagă peştele minţile în cap ).

"Nu ţi-au spus că un tânăr va trebui să aştepte 8 ani în plus ca să poată să îşi ia o casă" (Adevăr incomplet - creşterea avansului măreşte perioada de aşteptare pentru acumularea sa, adevărat, dar scăderea preţurilor imobiliare reduce scadenţa împrumului, probabil cu mai mult de 8 ani).

"Nu ţi-au spus nici că piaţa imobiliară se va bloca. Că în provincie nu se va vinde şi nu se va mai cumpăra probabil nimic. Şi că greu, foarte greu se va mai construi ceva" (Speculaţie, de altfel la preţuri mai mici ale imobiliarelor volumele de tranzacţionare pot fi şi impulsionate, multe resurse pot fi mobilizate de la saltea pentru a profita de "oportunităţi").

"Nu ţi-au spus nici că mulţi îşi vor pierde poate locurile de muncă". (În propoziţia asta "poate" e esenţial. Dar trece nebăgat de seama din cauza dimensiunii petardei aruncate de CPBR. Nu e prea clar nici la cine se referă bancherii - la dezvoltatori şi angajaţii lor, la agenţii imobiliari sau poate la personalul din sucursale care va fi disponibilizat, având mai puţine împrumuturi de acordat?).

"La fel cum nu ţi-au spus nici că VOR CREŞTE CHIRIILE". (Aici raţionamentul e - creşte cererea, cresc chiriile -, dar ar fi adevărat doar dacă programul Prima Casă ar dispărea. În plus, în marile oraşe există un stoc destul de important de imobile libere, ca să nu mai pomenim de casele scoase la vânzare care nu îşi vor mai găsi cumpărători repede, cum afirmă bancherii, ceea ce generează o contrapondere pe partea de ofertă. Dar CPBR nu lucrează cu subtilităţi de genul asta)

"Şi că în final, PIERDEREA ASTA O VOM PLĂTI CU TOŢII. De la buget, din banii ţării, din banii noştri". (O flotare populistă de mai mare dragul. Nu prea rezultă cine o să ameninţe banii ţării. Vor da băncile în judecată România, cum au mai sugerat? Atunci era mai onest să ne spună că le vom plăti pagubele, nu să se se bage în aceeaşi oală cu "banii ţării, banii noştri").

"Ţi-o spunem noi.Şi te întrebăm: chiar e o lege bună pentru oameni? Una care face că 19 milioane să plătească pentru câteva sute?" (Avem deci un "noi" - cei buni, autorii neprecizaţi ai manifestului publicitar, pentru că CPBR nu iese în faţă cu numele în reclama cumpărată în presă, cei care vor, deci, binele poporului, şi un "ei" - iniţiatorii legii dării în plată, cei care vor să ia banii de la gura celor 19 milioane de săraci şi să dea bogaţilor avantajaţi de legea dării în plată).

Şi concluzia: "LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ DĂUNEAZĂ GRAV ROMÂNIEI". Ce denotă un asemenea mesaj publicitar şi gândirea din spatele său? Dincolo de fracturile logice deja menţionate, arată disperarea. Bancherii au încercat totul, toate resursele de lobby şi presiune au fost mobilizate. Am avut ameninţări cu DNA-ul, sprijin din partea ambasadorilor statelor bine reprezentate bancar la noi, a Consiliului Fiscal, recomandări din partea BCE şi FMI, preşedintele a întors legea, iar Guvernul a sprijinit voalat poziţia băncilor, dar cu toate astea se apropie momentul fatidic când Parlamentul o va trece, probabil, într-o formă apropiată de proiectul iniţiatorilor. Ce mai rămânea? Un asalt populist în ideea că poate se sperie alegătorii mai slabi de înger şi parlamentarii mai slabi de caracter. Oare BNR şi elegantul domn Isărescu ce părere or avea de stilul şi conţinutul manifestului CPBR?

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Esti incapabil, autorule

    Cred ca nu e greu de ghicit.

    Fratilor socilisto-umanisti aveam o impresie mai buna despre voi dar s-a coborat nivelul diescursului pina la centura si chir sub.

    Oare cum ar fi aratat manifestul asta daca era publicat in 2008 ? Sa incercam sa ne imaginam cate idei : Economia duduie , ia acu ca se scumpeste , vom creste cu 6% ani de zile de aici, vom crea milioane de locuri de munca , vom face spitale regionale , locuintele vor creste la nesfarsit , pe noi criza nu ne atinge,etc Ce nu ti-ar fi spus era ca in 2009 am crescut cu -7% :) , ca pretul caselor s-a prabusit si se ducea mai jos fara PC , ca se vor taia salarii in 2010 , ca cursul se va duce in balarii si la fel inflatia , ca se vor inchide spitale , etc iar tu tanar inca in 2008 vei fi mai batran , mai bolnav , mai indatorat sau chiar executat pana in 2016 si urmarit toata viata pt datorii.Cam asa ar fi trebuit sa arate un manifest cinstit publicat de banci in ziare in 2008.

    Argumentele aduse in paranteze sunt corecte, de fapt doar de bun simt si ar putea fi aduse si de un student bun din anul 1.

    Un articol simplu cara demasca incorectitudinea argumentelor bancilor si cum incearca sa spuna doar partea de adevar care le convine - transmitand prin asta in final o mare minciuna. 

    Interesante sunt comentariile de mai sus - care nevanad argumente, ataca gratuit si suburban autorul articolului. Asta e nivelul bancherilor, ca nu inteleg? :-) 

    Ce pot sa zic, felicitari Bursa pt. ca aratati toate punctele de vedere. 

    Foarte interesant. Minciunile (sau incompetența crasă) a lui Zamfir le-a analizat doar eu pe acest site. Niciun ziarist Bursa nu s-a atins de un fir din părul lui. Și a spus tâmpenii cât casa.

     

    Dar cât spor la un ziarist Bursa să atace un mesaj pe care îl numește propagandă. Ceea ce a făcut tabăra CHF a fost mult mai jenant, mincinos de-a dreptul (în mesajul analizat găsim eventual jumătăți de adevăruri). Iar autorul de mai sus a tăcut complice.

    1. ale/a

      Chiar nu obosesti NICIODATA?

      Auzi mai desteptu 'ulii, de cand caracterizezi si apostrofezi tu pe altii? Uite asa te-am apostrofat si eu... Aperi tu industria camatareasca a bancilor care au reusit sa legifereze furtul ( legea bail in) jaful si sclavia moderna, cea prin indatorare si urmarirea pana dincolo de moarte prin executarea mostenitorilor??? Bancile (camatarii) nici macar nu au dat celor imprumutati bani (ptr ca NU AVEAU CHF) ci au facut jaf prin contract mincinos ilegal si abuziv dovedit in instanta! Acesti camatari impreuna cu nenorocitii care ii sustin ar trebui pusi la lopata la canalul Dunare - Marea Neagra...

      La voi la BCR minciunile și incompetenta sunt la loc de cinste . Nea Ionutze

      Arpad aia din 64 de comitate ce mai fac? A iesit din puscarie liderul vostru? Ai mai postat mesaje sovine pe internet in ultimul timp? Mai vrei Transilvania la unguri sau ai renuntat?! Cum esti platit mai bine? Ca postac GCCC sau ca postac al separatistilor maghiari?

    Un articol pertinent. Omul de rand si societatea in ansamblu au multe de castigat prin adoptarea legii darii in plata in forma propusa de initiatori.

    Unul din efectele bine venite ar fi ieftinirea imobiliarelor care ar ajuta pe toata lumea .... exceptand bancarii si "dezvoltatorii". 

    Bancile incarca sa picteze un tablou apoteotic pentru toata lumea. Realitatea va dovedi ca doar bancile vor plati pentru prostia, lacomia, garantiile false/supraevaluate, managementul defectuos (uneori si corupt) practicat in ultimii 10 ani. Asa e in capitalism! 

    Sunt convins ca hoarda de postanci bancarzi vor arunca cu rahat in autor. 

    PS: N-am avut niciodata un credit. 

    1. Băi motanule, cine dracu îți va construi casele dacă nu îi ajuta pe dezvoltatori? Armata, ca pe vremea lui ceasca?

      Dezvoltatorii vor construi in continuare, dar la un profit ceva mai mic!

      Poate unii vor falimenta insa altii mai competenti le vor lua locul. Asta e rolul "pietei". 

    felicitari pt articoll

    Vad in jurul meu cum pleaca tinerii intruna din tara,putini sunt cei care se mai inhama la un credit pe 30 de ani,asta datorita neancrederii in ziua de maine,coruptiei precum si ignoranta politicului la adevaratele probleme ale populatiei.Institutiile statului mai degraba servesc interesele corporatiilor,culmea fiind platite din banul public.Se fura ca in codru,bancile isi fac legi sau resping legi,industria este la pamant,resursele numai vorbesc.Fac parte din generatia de sacrificiu,dar din cate vad s ar putea sa fie ultima care a cunoscut o Romanie puternica,un exportator de renume de orice, de la ac la tanc.Ne-au distrus sistematic,nu mai avem nimic......ba da viata amanetata pe 30 de ani.Plecam.

    Superba concluzia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb