OPINII Două SIF-uri, în greşeală în dilema BCR

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 13 iulie 2010

 Mihai IORDACHE

Am văzut că la ordinea zilei este dilema cum se raportează, din punct de vedere contabil, la SIF-uri, majorarea capitalului social la BCR. Două dintre ele, respectiv SIF1 şi SIF 5 vor înregistra această majorare la venituri, iar SIF 2, 3 şi 4, la rezerve. Evident, unii fac bine, iar alţii greşit. Să vedem cum stă situaţia de fapt. Patru SIF-uri au câte 47.548.125 acţiuni reprezentând 6 % din capitalul social, cu excepţia SIF5 care are 6,12% din BCR.

În activul net, acţiunile sunt înregistrate cu valoarea activului net contabil calculat la semestre, res-pectiv, la 31 decembrie şi la 30 iunie. La 31 decembrie, valoarea contabilă a acţiunii BCR este de circa 5,8971 lei pentru o valoare nominală de 1 leu şi a intrat în calculul activului net pe acţiune al SIF-urilor. Astfel, în calculul activului net, pentru 6% SIF-urile înregistrează 280.395.126 lei. La adunarea generală din acest an, BCR a hotărât majorarea capitalului social cu circa 29,44 %, fiecărui SIF revenindu-i o valoare de 14.000.000 lei pentru cei 6%. Valoarea activului net la un SIF obişnuit ar creşte de la 280.395.126 lei, la 294.395126 lei. Majorarea de capital nu s-a făcut prin creşterea numărului de acţiuni, ci prin creşterea valorii nominale a acţiunilor, astfel că numărul de acţiuni a rămas acelaşi. Includerea profitului pe 2009 precum şi a rezervelor în capital, va modifica valoarea de activ contabil a acţiunilor BCR cu circa 4,99%, la care se va adăuga evident influenţa din activitatea din primul trimestru al anului 2010. Cât va fi aceasta, vom vedea după închiderea balanţei BCR, la 30 iunie. Acum, urmează chestiunea. Cum se reflectă această majorare în bilanţul SIF-urilor? În mod normal, ar trebui să se facă la fel cum s-a procedat cu toate modificările de capital social al societăţilor din portofoliu, fie că a fost vorba de reevaluarea activelor, până la 31 decembrie 2002, prin capitalizarea profitului sau prin subscriere la majorările de capital cu plată, anume în rezerve. În calculul valorii de achiziţie a acţiunilor noi, acestea au fost înregistrate cu valoarea zero, când majorarea s-a făcut datorită reevaluării activelor, cu valoarea nominală dacă majorarea s-a făcut din capitalizarea profitului sau din prime de subscripţie şi cu valoarea de emisiune, dacă acţiunile nou emise s-au subscris la o valoare cu primă. Aici putem aminti cazul acţiunilor TLV, care de-a lungul timpului s-au plătit fie la valoarea nominală de 1.000 lei vechi, fie cu 3.500 lei sau 4.000 lei vechi, dar de fiecare dată sub preţul pieţei, căci aici vorbim despre o acţiune tranzacţionabilă pe piaţă. La primirea sau subscrierea acţiunilor, valoarea acestora s-a înscris în contabilitate la valorile amintite, profitul fiind înregistrat atunci când s-au vândut acţiunile, ca diferenţă între valoarea de vânzare a acestora şi preţul înregistrat contabil la procurare. Bineîn-ţeles, acţiunile TLV au fost şi sunt întotdeauna o sursă de înregistrare a profiturilor atunci când nu sunt alte surse directe, cum ar fi dividende sau dobânzi bancare şi sunt tratate la fel cu câştigurile înregistrate din tranzacţionarea oricărei acţiuni care nu a fost moştenire de la fostele FPP-uri. Pentru acţiunile acestea, profitul la vânzare a fost diferenţa între valoarea nominală şi valoarea efectivă de vânzare.

Înregistrarea de către SIF1 şi SIF5 a majorării de capital la BCR la venituri fără cheltuială înseamnă automat asumarea unei obligaţii de plată a impozitului pe profit de 16%, care, în acest caz, înseamnă 2.240.000 lei pentru SIF1 şi 2.284.800 lei pentru SIF5. În plus, prietenul E.B, acţionar cu milioane acţiuni la SIF5, de abia aşteaptă să vină anul 2011 să ceară, împreună cu alţii, un dividend mai mare decât cel ce va fi propus de către administratorii SIF5. Iar, dacă anul acesta, SIF1 a scăpat şi i-a convins să renunţe, pe cei care ceruseră un dividend mai mare, s-ar putea ca la anul să nu mai scape. Cândva am arătat cum se pot înregistra astfel de profituri uriaşe, tranzacţionând acţiuni TLV, aşa că nu mă repet. Sper că, după ce vor citi, îmi vor da dreptate şi vor face ce trebuie, cum trebuie.

"Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!"

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu va mai agitati si nu va mai repetati; pingeaua lui Patriciu nu este sensibila la astfel de stimuli. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb