OPINII Evaziunea fiscală - unul dintre cele mai nocive fenomene cu caracter economic, fiscal şi social în ţara noastră

PROF. UNIV. DR. NICOLAIE HOANŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 7 iunie 2010

Minţile oamenilor sunt adeseori confuze. Pentru unii, evaziunea fiscală este o manifestare a libertăţii, iar o îngrădire sau anihilare a ei sunt considerate atentate la libertate. Pentru alţii şi furtul este tot un act de libertate. Dacă mai adăugăm şi aserţiunea lui Prud"hon conform căreia averea este un furt, putem să fim zăpăciţi de-a binelea.

Pentru cei mai mulţi, însă, libertatea nu înseamnă să furi, nici să faci evaziune fiscală, cum nici averea poate să nu fie un furt.

Mulţi din cei care în mod intenţionat sunt interesaţi de astfel de confuzii în legătură cu fenomene ca evaziunea fiscală, corupţie, furt, chiar dacă nu sunt adepţii liberalis-mului sau ultraliberalismului, au furat, au făcut evaziune fiscală şi au făcut averi la adăpostul legilor, relaţiilor politice sau imunităţii, pentru că s-au perindat la putere sau au fost în preajma puterii politice cu un singur scop: să parvină şi să devină mari capitalişti. Faptele lor au fost la unison cu cele ale capitaliştilor care au venit în România să se înfrupte din toată avuţia pusă pe tavă de nişte vânzători de ţară de ultimă speţă, având ca pavăză < îndrumarea > şi condiţionările finanţei internaţionale.

Pentru a-şi exercita libertatea de a fura, a realiza evaziune fiscală şi a face averi necinstite, toţi cei implicaţi în astfel de demersuri au avut ca fundament, dacă nu şi scop, distrugerea economiei naţionale. Din păcate, scopul lor a fost dus la îndeplinire cu nepăsarea întregii populaţii a ţării.

Pe acest fundal, sumbru dar real, evaziunea fiscală a înflorit şi va înflori în continurare, deoarece economia nu mai este capabilă să reacţioneze sănătos pentru că nu prea mai există, iar stimulii chiar dacă ar putea fi folosiţi, nu o mai pot ajuta. Marea Criză Financiară Mondială a găsit într-o stare cum nu se poate mai proastă economia României şi pe românii de rând: o economie prăbuşită, dar despre a cărei prăbuşire nu s-a suflat nimic de către factorii poltici decizionali, din contră au minţit cu nereşinare şi au făcut simpozioane peste simpozioane fără nicio noimă; români entuziaşti şi anesteziaţi de minciunile guvernanţilor, oficialilor BNR şi ale altora, dar şi supraîndatoraţi prin grija nedisimulată a bancherilor în căutare de plasamente şi fraieri.

< Evaziunea fiscală, alături de corupţie, rămâne în continuare unul dintre cele mai nocive fenomene cu caracter economic, fiscal şi social în ţara noastră, chiar după aderarea României la Uniunea Europeană. De altfel, nici Uniunea nu este "văduvită" de evaziune fiscală şi corupţie, fenomenul având acum posibilitatea să se mute, să se extindă şi să capete amploare dintr-o ţară în alta. Marea Criză Financiară Mondială a pus într-o nouă lumină, în adevărata lor lumină, o serie de chestiuni la care, în ultimii douăzeci de ani, se crezuse că se găsiseră rezolvările definitive: trăinicia şi misionarismul capitalismului, gradul adecvat de implicare a statului în economie, stabilizarea nivelului de cheltuieli şi venituri publice şi a deficitelor bugetare, ţinerea sub control a marilor escrocherii internaţionale, a evaziunii fiscale şi corupţiei. Adevărul despre capitalismul de cazino, scos la suprafaţă din subteranul societăţilor capitaliste contemporane de mizeria jocurilor care au condus la declanşarea Marii Crize Financiare Mondiale, a trezit la realitatea mase mari de oameni din lumea întreagă, dar mai ales din Occident, inclusiv din Statele Unite, centrul mondial al programării experienţelor planetare.

Dacă în cei peste douăzeci de ani de capitalism toţi politicienii români s-au jucat cu vorbele, recunoscând şi nerecunoscând gravitatea evaziunii fiscale, a scurgerii banilor publici fără nicio noimă (pentru că şi acest fenomen tot evaziune trebuie să poarte numele, chiar dacă aici este vorba de o evaziune inversă, a banilor publici spre alte interese decât cele legitime, reale şi necesare), acţionând şi mai degrabă neacţionând pentru jugularea fenomenelor antisociale (evaziunea fiscală, corupţia, înstrăinarea dubioasă a avuţiei naţionale, ca să nu amintim decât pe unele dintre ele), acum, în pragul unei prăbuşiri rapide, abrupte şi de proporţii a posibilităţilor susţinerii politicilor publice, respectiv sociale, toată lumea pare panicată şi cu faţa îndreptată în mod disperat spre sprijinul condiţionat şi traumatizant al Fondului Monetar Internaţional, care nici el n-o duce mai bine financiar, dar are susţinerea politică a mai marilor lumii. > (vezi insert)

Desconsiderarea legilor, lăcomia şi dispreţul faţă de cetăţenii de rând, consideraţi o masă amorfă numai bună de minţit, exploatat şi lăsaţi în voia soartei de către toţi cei care au guvernant ţara în cei peste 20 de ani de capitalism autentic românesc au fost factorii care au condus România în situaţia disperată în care se află. Minciuna, ridicată la rang de diplomaţie sau de interes naţional, a fost cea care a însoţit tot timpul demersul politicianului român.

Dacă acum unii se consolează că şi alţii au minţit este un fals argument folosit pentru a-şi linişti conştiinţa sau mulţimile. Chiar dacă Marea Criză Financiară Mondială a dovedit că lumea şi economia mondială a unora sunt clădite pe o continuă şi istorică minciună, nu este suficient pentru a justifica colapsul economic şi financiar al ţării noastre. Minciuna îşi cere nota de plată şi vor plăti toţi cei care au vândut ţara, au lăsat-o fără capital autohton, crezând că cei care au pus mâna pe avuţia ţării îi vor susţine la nesfârşit din punct de vedere politic şi economic. Vor vedea cât de curând cât de mult s-au înşelat.

Citatul este luat din lucrarea noastră "Evaziunea fiscală", apărută recent la Editura C.H. Beck, sub semnătura domnului Nicolaie Hoanţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. d-le "prof", d-le "univ", d-le "dr" , "majestate" ! m-ai convins de doua lucruri: 1) tacerea este de aur! 2) cand un lucru incepe prost, se termina si mai prost! paragraful care incepe cu "Desconsiderarea...da masura!

    Dle prof. universitar, esti un utopic daca crezi cumva ca ......vine nota de plata si vor plati toti cei care au vandut tara, au lasat-o fara capital autohton.....; eu zic ca din contra, criza este un prilej propice pentru ei de a-si "justifica si legaliza" matrapazacurile. Stai linistit, nu vor pati / plati nimic ! si sti de ce ? pentru ca atunci cand a inceput jaful, somitati de talia dumitale (asta nu inseamna ca te includ automat si pe dta) in loc sa se implice , sa arate ce se intampla, sa ceara socoteala si sa mobilizeze mediile influente in a putea face ceva, se ocupau de infiintare facultati private, posturi in acestea si racolare de studenti mediocrii (asta ca sa nu zic mai mult) platitori de taxe si in final detinatori de diplome cu care ne fac de rusine chiar si la cules de capsuni, in strainatate. Aceasta realitate nu o cunosti, dle profesor ?. 

    Si o corectie la articol: "... scopul lor a fost dus la indeplinire cu nepasarea intregii populatii a tarii." ; nu dle profesor , o afirmatie mai gresita din gura (pana) unui universitar nici ca se putea: nu cu nepasarea ci cu neputinta cetatenilor de rand; ce mijloace si posibilitati are "tata Floarea" sau "badea Gheorghe" din Vascauti sa cunoasca sau sa influenteze/stopeze fenomenul de care vorbiti. 

    Poate ca i-mi indicati unul - doua articole de luare de atitudine la acea vreme, fata de cele susmentionate, pentru a-mi putea cere scuze. 

    Vom vedea cat de curand cat de mult v-ati inselat !. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb