OPINII Fondul Proprietatea umflă valoarea Hidroelectrica, în aşteptarea listării

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2022

Fondul Proprietatea umflă valoarea Hidroelectrica, în aşteptarea listării

Profitul operaţional al Hidroelectrica a urcat în primele 9 luni cu 23%, la 4,1 miliarde lei, în vreme ce valoarea companiei din contabilitatea Fondului Proprietatea s-a dublat, ajungând la 12 miliarde lei.

În urmă cu un an, raportul FP aferent trimestrului întâi din 2021 găsea Hidroelectrica evaluată la 5,5 miliarde lei. La 30 iunie 2021, VAN-ul FP plasa valoarea companiei la 6 miliarde lei. Apoi se merge pe repede înainte şi la finalul anului trecut evaluarea este de 8,5 miliarde, conform rapoartelor publicate de Fond, odată cu apariţia primelor zvonuri privind potenţiala listare.

Pe 31 martie 2022, acţionarii FP aprobă listarea la bursă. Iniţial se specula că va fi o listare duală, conform dorinţelor managementului FP, dar în final a rămas în picioare varianta listării doar la BVB.

Apropierea listării grăbeşte şi mai mult evaluările pozitive ale deţinerilor FP la Hidroelectrica, aşa că avem 9 miliarde lei pe 31 ianuarie, 9,9 miliarde pe 31 martie, 11,3 miliarde pe 30 aprilie şi 12,5 miliarde pe 30 iunie 2022.

După care, apare şi un prim pas înapoi - "doar" 12,1 miliarde lei pe 30 septembrie.

Cum au evoluat rezultatele companiei în acest interval?

Veniturile obţinute în primele nouă luni din 2022 sunt cu 46% peste cele realizate în perioada similară din 2021. Profitul operaţional a crescut cu 33%, iar cel net cu 37%.

Dacă FP evaluează Hidroelectrica la 12,1 miliarde lei în portofoliul său, înseamnă că toată afacerea ar trebui să facă de cinci ori mai mult, adică peste 60 miliarde lei (la afaceri de 6,8 miliarde la nouă luni din 2022, faţă de 6,5 miliarde în tot anul 2021), păstrând proporţiile (FP are o cincime din Hidroelectrica).

Profitul la nouă luni este de 3,5 miliarde lei, dar preţurile de pe piaţa energiei s-au mai temperat; faţă de vârfuri de peste 3.000 lei/MWh în august avem acum în jur de 1.000 lei/MWh. Să presupunem că profitul companiei ajunge în final la 4,6 miliarde lei pentru 2022, având o evoluţie liniară pe final de an, în ton cu desfăşurarea ostilităţilor în primele nouă luni (dacă plouă ceva mai mult, poate mai bine de atât, dacă se menţine seceta, poate mai rău, având în vedere că şi preţurile energiei scad).

Asta ar însemna că FP evaluează acum acţiunile Hidroelectrica la un PER de peste 13. Nu pare mult, dar să nu uităm că, în present, Petrom este la un PER de 2,7, Romgaz la unul de 5,4, iar Nuclearelectrica la 5,5.

Dacă FP nu dubla valoarea Hidroelectrica în portofoliul său, ar fi fost uşor peste acestea din perspectiva respectivului indicator, dar nu mult peste, cum se află acum. Este posibil să fie totuşi o strategie de a dilata foarte mult valoarea bunului pe care vrei să îl vinzi, pentru a pretinde apoi că îl oferi la un discount irezistibil pentru piaţă.

Este adevărat, Hidroelectrica nu depinde foarte mult de resurse epuizabile, ca în cazul Romgaz şi Petrom, dar să nu uităm că ratele mari de profit obţinute în 2022 vin pe fondul secetei care a afectat semnificativ producţia.

În primelenouă luni din 2021, compania raporta 13,6 TWh energie electrică vândută din producţie proprie, iar în semestrul al treilea din 2022 - de numai 10 TWh, o scădere de 26%. Faptul că preţul mediu de vânzare pentru primele nouă luni din 2021 fusese de 305 lei/MWh, iar în trimestrul al treilea din acest an de 590 lei, cum rezultă din rapoartele FP, a asigurat marja bună de profit din 2022, dar ce se întâmplă dacă seceta nu e un fenomen tranzitoriu? Sau dacă preţurile energiei electrice se stabilizează la valorori mai decente din 2023, după ce se stabiliseră în stratosferă în acest an?

Cu alte cuvinte, sunt şanse destul de mari ca piaţa să aducă, în timp, acţiunile Hidroelectrica la preţuri mai bune decât în oferta publică a Fondului Proprietatea, pregătită în ideea ridicării ştachetei substanţial în cadrul IPO-ului.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Nu pare mult, pare exorbitant de muuuult!

    1. Pana la cer plus infinit!

    Nu.i prost cine cere, ii prost cine dă!!!

    Se va subscrie la un PER de 15-20 iar tantalaii se vor arunca oricum că i multa prostie in jur! 

    Listati Hidroelectrica in fiecare an urmator. Credeam ca e deja listata.

    Sper ca dupa listare sa aiba traiectoria SNN, SFG, UiPath etc. 

    > Cu alte cuvinte, sunt şanse destul de mari ca piaţa să aducă, în timp, acţiunile Hidroelectrica la preţuri mai bune decât în oferta publică a Fondului Proprietatea, pregătită în ideea ridicării ştachetei substanţial în cadrul IPO-ului.

    Multumim. 

    se prefigureaza un IPO reusit ca la DIGI, SFG, AQ. Dar piata e proasta inghite orice i se da daca e bine impachetat iar fondurile vor fi obligate sa cumpere de o mana invizibila. Hai ca se poate, la rupere baieti

    Imi confirmati ceea ce gandeam si eu...

    Vandut azi tot FP...

    Succes cumparatorilor! 

    1. mai citesti un articol, mai vinzi!

      apoi, mai citesti altul, mai cumperi!

      de fapt, la tine fu in cronologie inversa ;) 

    Ati auzit de inflatie??? Cam cat este pe anul 2022 domnilor specialisti de la Profit????

    & Fiecare guvernant își listează bucățica de Hidroelectrica, că, să știe cât de valoroasă e ?

    & V-ați luat și imprimante, ?

    & Resursă publică listată la bursă, ?

    & Dacă s-a stabilit că bunurile publice sunt resurse publice, ?

    statul roman trebuie sa isi rascumpere actiunile de la fond proprietatea.

    Apoi , sa numeasca manageri externi( chiar ROMANI) cu supraveghere riguroasa . Vor reusi sa arate ca sunt buni ! 

    Azi avem asa mamnageri in privat ( vezi PETROM, vezi IT) care sunt profesionisti si nu sunt TRADATORI.

    Nu umfla cere "premium de inflatie" din randamentele viitoare extrase!

    anticipeaza bine! 

    Pe moment "scump" long ieftin! 

    Sa dermine Dolarul intarrea in cv ani si pe urma sa vedeti ce "ieftina" a fost "Valoarea de astazi" a hidroelectrica. (nominal vorbind) 

    Eu zic ca se grabesc cu vanzarea!! Este unul dintre cele mai proaste momente de banzare... este exact cam la "minimul maxim" de lichidare "Stocuri" detinute de terti prin Romania. (terti -ma referi la inst gov ro stat etc nu private). Satul vinde destul de prost!! Si speculatorii speculeaza destul de bine achizitiile "corupte" la pont! 

    La pontul cui? La pontul dat de dateledin piata; publice. 

    s c cret 

    1. Energia se va ieftini pe măsură ce se vor construi noi ferme de eoliene și fotovoltaice. Oricum nimeni nu crede in evaluările fp cu privire la hidro, din moment ce vuan fp este 2,7 lei/acțiune iar cotația fp este 1,9 lei

      Cu plafonarea prețului la energie la 450 lei va scădea și profitul hidro. Succese! La IPO!

      Ăștia de la fp știu că titlurile de stat oferă randament net de peste 9% risk free? Hidro ce randament oferă la dividend la evaluarea lor?

      Energia nu se va ieftini . Poate peste foarte foarte mulți ani și multe investiții.

      Momentan acele ferme noi de eoliene și foto de care vorbești tu , nu sunt suficiente nici măcar sa acopere necesarul pentru tranziție și ce înlocuim pe fosil .  

      Dar necesarul de energie creste de la an la an . Și o face exponențial. Iar asta este o regula .  

      În sistemul nostru capitalist în care aceasta creștere economica este lege un lucru e sigur . Creșterea economica este direct direct direct și cel mai direct legata de creșterea consumului de energie și de resurse .

      De la an la an vom consuma și mai multa energie . Iar pana ajungi cu eolienele sa produci cât îți trebuie durează  

      Energia (electrica) se va scumpi, pe masura ce se vor construi noi ferme de eoliene si fotovoltaice.

      De ce? Simplu.  

      Cresterea capacitatii instalate de eolian/fotovoltaic va stimula cresterea consumului de energie (electrica).  

      Productia de energie eolian/fotovoltaic e puternic fluctuanta in functie de conditiile geo-climatice (vint/ore lumina, spus simplu). 

      Stocarea e limitata si scumpa. 

      Transportul energiei costa. Energia cea mai ieftina e cea produsa la locul de consum. 

      Fara instalarea, in paralel, de capacitati de productie a energiei (electrice) securitare, adica ne-dependenta de conditiile geo-climatice (carbuni, gaz, pacura, nuclear)... bye-bye energie 24/24 ore. 

      Taxarea/subventionarea, din condei, a diferitelor tehnologii vor face inutile calculele de eficienta economica. Mecanisme reglementate (de stat) vor stabili pretul final de consum.

      Adica preturile vor creste. Nu doar cu rata inflatiei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb