OPINII Fumigena controlului averilor

Dr. Constantin Cojocaru
Ziarul BURSA #Editorial / 27 februarie 2006

Dr. Constantin Cojocaru

Guvernanţii români ştiu că marile averi acumulate în România postdecembristă nu provin din venituri create prin producţia şi comercializarea de bunuri şi servicii într-o piaţă concurenţială, sau din moşteniri şi donaţii legale şi legitime. Ei ştiu că aceste averi au fost acumulate prin hoţie şi înşelăciune, prin deposedarea marii majorităţi a cetăţenilor, atât de capitalurile acumulate din veniturile create de aceşti cetăţeni până în 1989, cît şi de o bună parte a veniturilor create de aceiaşi cetăţeni după 1989, fie direct, prin inginerii de tipul FNI, fie indirect, prin jefuirea bugetului de stat.

Guvernanţii români mai ştiu că românii au început să ştie şi ei că au fost jefuiţi, au început să ştie şi de către cine au fost jefuiţi.

Guvernanţii români mai ştiu, de asemenea, că se apropie momentul în care vor trebui să dea socoteală.

Pentru a amîna sosirea aces-tui moment, domnii guvernanţi inventează fumigene propagandistice cu ajutorul cărora speră să înceţoşeze mintea românilor, să-i împiedice să înţeleagă mecanismul şi autorii jafului, în final, să-i facă să renunţe la orice încercare de a fi despăgubiţi pentru avuţia de care au fost deposedaţi.

Una dintre aceste fumigene o reprezintă aşa-zisa verificare a averilor tuturor cetăţenilor şi impozitarea acelor averi pentru care nu au fost plătite impozite, idee relansată, recent, în mass-media, de către domnul Sebas-tian Bodu, actualul conducător al Fiscului.

O bună parte a mass-media, aceeaşi care, în ultimii 16 ani, a susţinut "reforma", îşi aduce şi ea contribuţia la punerea în scenă a fumigenei. Iată, de exemplu, titlul unui articol prin care "proiectul Bodu" este adus la cunoştinţa cetăţenilor: "Averile tuturor celor 22 de milioane de români, luate la bani mărunţi de Fisc". Românii cinstiţi, cei care au fost înşelaţi şi jefuiţi, pot dormi liniştiţi: nu va scăpa nimeni de controlorii domnului Bodu. Nici chiar cei care trăiesc în colibe de carton în groapa de gunoi de la Glina! Toţi cei 22 de milioane de români! Halal mass-media, halal a patra putere în stat!

Mai-marele Fiscului ne spune, de fapt, că lucrează la un proiect de lege care prevede verificarea oricărui "contribuabil care nu poate să justifice diferenţa dintre impozite şi avere". În treacăt fie spus, atrag atenţia domnului "finanţist" Sebastian Bodu că, în mod natural, impozitul este un procent subunitar din avere, deci nu "diferenţa dintre impozite şi avere" trebuie "justificată", ci, eventual, diferenţa dintre averea pentru care s-a plătit impozit şi averea pentru care nu s-a plătit impozit.

Proiectul domnului Bodu are două componente care-i pun în evidenţă caracterul de fumigenă.

Primul este legat de faptul că verificarea se va face printr-un sondaj, care va avea la bază "criterii matematice". Se face şi precizarea că, în conformitate cu "criteriile matematice", fiecare dintre noi am putea primi vizita oamenilor de la Fisc cam o dată la 20 de ani. Cu banii de care dis-pun, marii rechini ai tranziţiei vor putea aştepta, în linişte, să le vină rîndul la primul control, pînă prin anii 2026-2030! Atunci cînd vor fi trecut, de mult timp, la cele veşnice! Nu-i greu de întrevăzut că proiectul boduist reprezintă o sursă inepuizabilă pentru alimentarea birocraţiei, a vînătorilor de adversari politici şi a corupţiei.

Al doilea aspect este legat de rezultatul "verificării". Acesta va consta în impozitarea cu 16% a averii pentru care controlorii Fis-cului vor descoperi că nu s-a plătit impozit.

Deci, domnul "X", fie el vameş, poliţist, procuror, judecător, consilier - local, judeţean, minis-terial, parlamentar - sau chiar prefect, ministru, senator sau deputat, deşi a fost angajat neîntrerupt al statului din 1990 pînă la data cînd va primi vizita băieţilor domnului Bodu, iar din salariul cîştigat ar fi putut economisi, adică ar putea "justifica" o avere echivalentă cu 40 - 50 de mii de euro, el este, de fapt, proprietarul unei averi de 2 milioane de euro. Conform "proiectului Bodu", domnul "X" plăteşte 16% din 1.950.000 de euro, adică 312.000 de euro, rămînînd să se bucure de restul de 1.688.000 de euro, din care 1.638.000 de euro sînt "nejustificaţi", adică furaţi. Halal echitate fiscală!

Proiectul Bodu nu-l afectează în nici un fel pe "omul de afaceri" care a pornit la drum, în 1990, cu un capital bănesc, a cărui provenienţă o poate dovedi, echivalent cu 1.000 de euro, iar în 2006 este proprietarul unei averi de 200 de milioane de euro. După legile ştiinţei şi practicii financiare, într-o economie de piaţă concurenţială, în 16 ani, cei 1.000 de euro nu s-ar fi putut metamorfoza în 200 de milioane, decît dacă ar fi fost investiţi într-o inovaţie de dimensiunile fuziunii nucleare, ceea ce, evident, nu este cazul pentru nici unul din miliardarii României postdecembriste.

Aceste averi uriaşe nu ar cădea nici sub incidenţa "pro-iectului Bodu" privind controlul şi impozitarea averilor nejustificabile, nici sub incidenţa "pro-iectului Voiculescu" privind confiscarea averilor ilicite, o altă fumigenă politicianistă menită să creeze confuzie şi să împiedice despăgubirea românilor pentru avuţia şi veniturile de care au fost deposedaţi după 1989.

Există, totuşi, o soluţie a problemei averilor nejustificabile şi nelegitime, o "variantă" care ar face inutile cohortele de controlori ale domnului Bodu şi pe cele de confiscatori ale domnului Voiculescu. O "variantă" care i-ar face pe toţi cei care s-au îmbogăţit necuvenit în perioada "tranziţiei" să plătească preţul cuvenit pentru averile asupra cărora au devenit proprietari, ca şi impozitul datorat pentru aces-te averi.

Despre acestea, însă, în următorul articol.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb