OPINII Nici constructorii nu agreează "TVA split"

IRINA FORGO, DIRECTOR PRO GRAME FPSC
Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2017

Proiectul de Ordonanţă privind plata defalcată a TVA, prin care Ministerul Finanţelor Publice urmează să introducă obligativitatea contribuabililor plătitori de TVA ca, de la 1 ianuarie 2018, să plătească şi să încaseze TVA în conturi distincte este privit de către mediul de afaceri ca o măsură cu impact negativ asupra funcţionării lor viitoare. Nici breasla constructorilor nu agreează această măsură, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) luând poziţie în această privinţă şi transmiţând punctul său de vedere către ministerul de resort şi către Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Înţelegând eforturile de a creşte încasările la bugetul de stat, credem că trebuie găsite alte soluţii, care să nu complice şi mai mult activitatea societăţilor prin blocarea unor sume de bani, cheltuieli suplimentare şi eforturi dublate de contabilitate. Mai credem că, dacă Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii a fost modificată începând cu 2014, în sensul introducerii Testului IMM ca obligaţie înainte de avizarea actelor normative, atunci acesta trebuie realizat cu maximă răspundere şi obiectivitate. În cazul noii ordonanţe, Raportul Testului IMM întocmit de MFP este doar un copy-paste al Notei de Fundamentare, ce concluzionează ca "oportună" implementarea noii măsuri, fără impact asupra IMM-urilor şi contribuabililor, în general. Concluzie falsă, din punctul nostru de vedere! În fapt, o astfel de măsură are implicaţii deloc neglijabile, despre care Raportul Testului IMM nu face vorbire, iar printre acestea amintim:

1. indisponibilizarea resurselor contribuabililor, blocarea unor sume de bani (inclusiv a celor care, după plata legală de TVA, ar trebui să fie la dispoziţia acestora, fără nicio solicitare sau demers suplimentar, fiind vorba de sume care le aparţin în mod legal);

2. riscuri majore pentru activitatea contribuabililor în cazul în care restituirea TVA de către ANAF întârzie, ceea ce echivalează cu blocarea unor sume în mod nejustificat, cu efecte asupra cash-flow-ului şi chiar la imposibilitate de plată a altor obligaţii. Atât timp cât nu sunt prevăzute sancţiuni pentru întârzieri ale ANAF în aprobarea transferului sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului, iar structura angajaţilor ANAF nu se modifică/suplimentează, prin prisma experienţei anterioare legate de returnarea TVA-ului putem afirma că vor exista probleme reale, semnificative;

3. sarcini suplimentare pentru departamentul contabil, care vor impacta în special societăţile cu un număr ridicat de facturi, ceea ce poate duce la cheltuieli suplimentare nu în investiţii sau în creşterea productivităţii, ci în personal neproductiv şi activităţi birocratice;

4. costuri suplimentare datorate dublării tranzacţiilor bancare, comisioane bancare;

5. instituirea unor sancţiuni disproporţionate, egale cu 50% din suma de TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, procent ce încalcă în mod flagrant principiul proporţionalităţii.

Apreciem că nici efectele ordonanţei asupra personalului/structurii actuale a angajaţilor Trezoreriei şi ANAF nu au fost evaluate, costurile administrative urmând să crească în urma sarcinilor suplimentare, a cheltuielilor cu adaptarea sistemelor informatice şi financiar-contabile, monitorizarea plăţilor, analiza cererilor de rambursare, etc, cu risc de blocaje şi întârzieri (ale căror efecte tot contribuabilii le vor resimţi). Legea 346/2004 a introdus, prin Testul IMM, o pârghie menită să asigure protecţia întreprinderilor mici şi mijlocii în raport cu statul, în special prin simplificarea procedurilor administrative, asigurată prin Grupul pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra IMM-urilor (GEIEAN). În plus, au fost introduse două principii care arată foarte bine pe hârtie, dar nu se prea aplică în practică. Primul este "Gândiţi mai întâi la scară mică", ce presupune ca "iniţiatorii actelor normative să evalueze efectele introducerii noii reglementări, mai întâi şi cu precădere asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii". Al doilea, este "Principiul numărului constant", ce stabileşte că "introducerea unor noi sarcini administrative - obligaţii de raportare/conformare - pentru întreprinderi mici şi mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente". În aceste condiţii, lansăm două întrebări către Ministerul Finanţelor Publice, GEIEAN, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, dar şi către Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social:

1. Cum respectă noua Ordonanţă privind plata defalcată a TVA "principiul numărului constant", ce sarcini administrative au fost/vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2018?

2. Când vom putea asista la un efort comun în susţinerea mediului de afaceri? Când vom ajunge ca actele normative să fie supuse unei analize pertinente, profesioniste şi obiective, cu Note de fundamentare consistente, realiste, cu Testul IMM făcut "pe bune", cu consultarea reală a mediului privat?

Deocamdată asistăm doar la un simulacru de analiză, care, în funcţie de rezultatele dorite, se cosmetizează şi se adaptează astfel încât "hârtiile" să arate bine, să se "bifeze" etapele obligatorii, să "fie ceva la dosar".

Noi, FPSC, în numele sutelor de societăţi din domeniul construcţiilor pe care le reprezentăm, rămânem deschişi dialogului şi în aşteptarea răspunsurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb