În micile pauze pe care le prinde între măciucile prezidenţiale, domnul Tăriceanu îşi aduce aminte că este, încă, preşedinte de partid şi că se apropie o nouă confruntare cu electoratul român, ale cărui voturi se câştigă cu promisiuni. Este o lecţie pe care actualul nostru prim-ministru a învăţat-o bine de-a lungul celor 17 ani de când s-a reprofilat în meseria de politician. Se pare, însă, că în această calitate, a mai învăţat încă o lecţie: aceea de a promite electoratului pâine şi a guverna, apoi, în aşa fel încât pâinea să ajungă în traista politicianului.
Din această perspectivă, domnul Tăriceanu le-a promis, recent, românilor că, în 2008, "birurile" pe care ei le plătesc sub forma aşa-ziselor contribuţii pentru pensii, pentru sănătate şi pentru şomaj se vor reduce cu şase puncte procentuale. Pentru cel care câştigă 1000 de lei pe lună, pomana promisă de domnul prim-ministru înseamnă 60 de lei pe lună, adică pâinea pentru toată familia, pentru toată luna.
Cum era de aşteptat, oferta electorală a domnului prim-ministru, mai recent şi ministru de externe, a stârnit comentariile reprezentanţilor mass-media şi ai "patronatelor". N-am citit, n-am văzut şi n-am auzit nici o luare de poziţie din partea celor "vizaţi" de domnul Tăriceanu, adică cei 4,5 milioane de salariaţi care ar avea de câştigat sumele de bani reprezentând cele 6 puncte procentuale puse în discuţie.
Doamna Serinela Spătărelu, de exemplu, altfel bine intenţionată, cade în cursa întinsă de abilul nostru politician, ajungând la concluzia că măsura propusă va reprezenta "o majorare de salarii pentru toţi angajaţii din România" cu "nu mai puţin de 1,5 miliarde euro, bani albi de la buget". Am spus, abil, pentru că primul-ministru îşi motivează propunerea cu argumentul că "mai mulţi bani la dispoziţia celui mai important agent economic, care este cetăţeanul, presupune o creştere a economiilor şi a investiţiilor".
Câteva precizări vor scoate şi mai mult în evidenţă înalta clasă de politician la care se ridică actualul nostru prim-ministru.
În primul rând, bugetul de stat al României nu va fi în nici un fel afectat de punerea în practică a măsurii propusă de domnul Tăriceanu. Măsura în cauză afectează doar nişte fonduri de protecţie socială - pentru pensii, pentru sănătate, pentru şomaj - fonduri pe care guvernanţii noştri le numesc "bugete", pentru a crea confuzie şi manipulare în rândul cetăţenilor care votează la alegeri.
În al doilea rând, veniturile celor 4,5 milioane de salariaţi ai României nu vor creşte cu nici un cent, ca urmare a reducerii cu 6 procente a contribuţiilor sociale. Dimpotrivă, ele se vor reduce.
Iată cum şi de ce!
Într-o economie normală, PIB-ul, valoarea nou creată în economie, se împarte în salarii şi profituri. Atât angajaţii, proprietari ai salariilor, cât şi angajatorii, proprietari ai profiturilor, economisesc o parte din veniturile lor, sub forma contribuţiilor la fonduri de asigurări sociale, asigurări de sănătate, asigurări de şomaj. Ei transformă banii în poliţe de asigurare.
În urma schimbului de bani cu poliţa de asigurare, cel care a făcut schimbul rămâne la fel de bogat.
În economia actuală românească, una anormală, o parte din venituri, în loc să se transforme în salarii şi apoi în poliţe de asigurare, este preluată, abuziv, de stat şi utilizată pentru a plăti, direct, servicii care ar fi trebuit, în mod normal, să fie plătite din fonduri de asigurare aflate în proprietatea privată a cetăţenilor.
Cele 1,5 miliarde euro ar fi trebuit, într-o economie normală, să intre în buzunarele salariaţilor şi, de acolo, depuse în fonduri de pensii aflate în proprietatea privată a celor 4,5 milioane de salariaţi. Ulterior, miliardele respective ar fi fost transformate în consum privat al cetăţenilor, sub formă de pensii, de servicii medicale etc.
Întrucât valoarea totală a PIB-ului va rămâne aceeaşi, aplicarea propunerii domnului Tăriceanu va avea ca efect reducerea părţii din PIB care revine celor 4,5 milioane de salariaţi cu 1,5 miliarde euro şi creşterea cu aceeaşi sumă a profiturilor.
Iată cât de perfidă este, în fond şi în realitate "pomana electorală" a domnului prim-ministru.