OPINII Safetech, Agroland - raiul speculaţiilor

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2021

Safetech, Agroland - raiul speculaţiilor

Cum se poate numi un plasament din care ieşi din prima zi după listarea la bursă cu de 4-5 ori suma investită, în condiţiile în care în mod convenabil ţi se oferă încă de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare o astfel de ocazie de exit?

Aparent, atât Safetech cât şi Agroland sunt două poveşti de succes. Plasamente private suprasubscrise de câteva ori (de aproape 5 ori la Agroland şi de 8,6 ori la Safetech), listare la bursă în câteva luni şi un profit colosal la vânzarea acţiunilor. Pentru că eu asta numesc vânzarea din prima zi cu 24 lei a acţiunilor cumpărate cu 4 lei la Safetech sau cu 21 lei a acţiunilor cumpărate cu 4,5 lei la Agroland.

Adevărata surprinză am avut-o văzând însă modul în care s-au deschis tranzacţiile în ambele cazuri. La Safetech, investitorii care nu apucaseră să ia acţiunile în plasamentul privat cu 4 lei au dorit să ofere din start 20 de lei, pe parcursul şedinţei cotaţiile au căzut doar până la 17,5 lei, iar închiderea a fost la 24 lei. La Agroland, de la preţul de subscriere de 4,5 lei am avut o deschidere direct în 22,8 lei, minimul şedinţei a fost la 16 lei, iar închiderea la 21,2 lei/acţiune. Experienţa ultimilor ani mă învăţase că dintr-o ofertă publică se iese din prima zi cu 10-20-30% profit, dar nu văzusem până acum fenomenul unui profit de 300-400% pentru un plasament privat.

Să fie astfel construite plasamentele private de către brokeri încât acţionarii majoritari să fie convinşi să accepte preţuri de vânzare către primii investitori de câteva ori mai mici decât în cazul derulării unei oferte publice? Nu cred, ar rezulta că oamenii de afaceri care vor să scutească timp şi bani ocolind oferta publică în dauna plasamentului privat se vor simţi cumva înşelaţi după şi nimeni nu doreşte asta, bănuiesc. Iar cine se uită pe indicatori, la banalul PER de pildă, vede doar atractivitate în momentul lansării plasamentelor private şi nu subevaluare agresivă. Atunci?

Faptul că au existat oferte din predeschidere la niveluri mai mult decât generoase îmi ridică nişte semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât fenomenul Safetech s-a repetat în cazul Agroland. Înţeleg că mulţi doreau să cumpere, că există un precedent al evoluţiilor bune după listarea de la Norofert, dar totuşi, de ce să te grăbeşti să ridici atât de mult cotaţiile din primele secunde? Se temea cineva că nu vor mai fi acţiuni Agroand la vânzare în următoarele 15 minute? După cum se vede în ambele cazuri, nu am avut un trend de creştere susţinut din primele minute astfel încât să se ajungă în final la cotaţia care să multiplice de câteva ori preţul iniţial din plasamentul privat, ci preţurile au explodat din primul minut şi au avut suficientă susţinere încât să fixeze acel reper de preţ pentru întreaga şedinţă.

Cum în cazul plasamentelor private numărul investitorilor e redus (maxim 149) şi este de presupus că nu va exista presiune la vânzare din partea lor imediat, cine ar dori să ridice cotaţiile din start nu întîmpină o opoziţie prea mare. Apoi, în următoarele zile, cu un reper de preţ deja fixat în minte, tranzacţiile se vor derula la cotaţii apropiate până când apar nişte rezultate financiare din care lumea se trezeşte văzând la ce multipli a ajuns să se tranzacţioneze o firmă de pe SMT-ul BVB, mai ales comparând-o cu alte societăţi româneşti listate. Dar, cine trebuia să vândă pană atunci, o făcu-se cu mult timp înainte.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. experienta m-a invatat ca fraieri sunt destui, trebuie doar o poveste decenta

    1. Unele vor fi carti castigatoare, altele nu.

      Sunt foarte multe variabile la mijloc 

      Apa aerul și fraierul nu dispar niciodată numai se schimba.

    Exista modelul faimos al overvaluation de pe Nasdaq, intra firme, ajung la un PER cu xxx dupa prima raportare, apoi fac crater...stati deoparte!

    1. stai tu,eu nu, fiind o companie din domeniul Securitatii Cibernetice nu poate decat sa se dezvolte agresiv

    În aceste cazuri exista doua explicații:

    - fie brokerii care au intermediat plasamentul sunt slab pregatiți profesional ( nu stiu să evalueze o companie); 

    - fie sunt smecheri si i-au fraierit pe fondatori (caz asemanator cu samsarii din piete- cumpara ieftin de la producatori si vand scump) 

    P.S Nici nu vreau sa ma gandesc ce este in sufletul fondatorilor Safetech si Agroland cand vad ca au vandut la preturi de 5-9 ori mai mici.  

    Cu toate acestea, în alocutiunile de la listare, nu uita sa multumeasca brokerilor care au intermediat plasamentul.

    1. Cei care doresc sa-si aduca companiile la bursa sa nu mai faca plasamente private ci IPO sau listari tehnice

      Ei nu au vândut la un preț mai mic decât era evaluare, dar sunt mulți fraieri care zic ca merita mai mult.

    Valoarea reala este cea de la listare, restul e can can

    1. IPO-urile sunt cu dedicatie

      valoarea reala o stabileste mereu piata nu tu sau eu,ca degeaba tu si altii postati ce e teapa ,cat timp nu sunt doritori sa vanda agresiv sa duca pretul SAFE la 24 lei in prima zi de trz

    Valoarea reala este cea de la listare, restul e can can

    1. Mulți asa ziși investitori ar cumpara și o balega mare dacă are o poveste bună. Apoi pierd bani și se feresc de actiuni ca dracu de tămâie.

    Felicitari pentru articol !! Am vrut sa particip la plasamentul privat Safetech, este un pic privat hahaha, apoi am cumpărat 1000 de acțiuni la 10/15 minute după lansare și am văzut că urca haotic le.am dat am avut valoare plus de vreo 3.000 și acuma însă stau 6 luni/1 an, nu se știe pan revine un pic la normal frenezia asta cu lansări.

    Va multumesc 

    Nu cred ca antreprenorii care si-au listat recent companiile pe Aero s-au păcălit cu prețul de listare, deoarece ei așteaptă să ridice din piata capital bani pentru investiții, sub forma de majorări de capital, la o valoare cât mai apropiată de prețul din piata si probabil, de aceea le-au si multumit investitorilor. Ei, acuma ramane de vazut ce vor face cu acei bani si in ce masura vor contribui la creșterea valorii afacerii lor, astfel încât să nu dezamăgească încrederea acordată de cei care le-au dat această valoare afacerii lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb