OPINII Vine iarna energetică, să punem o haină în plus pe noi

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2022

Vine iarna energetică, să punem o haină în plus pe noi

Cu gazele ajungând în ziua deschiderii ostilităţilor din Ucraina la 1.500 dolari/1.000 mc la bursă, perspectivele asupra consumatorilor casnici sunt sumbre.

Nord Stream 2 e amânat pe termen scurt şi mediu, după cum au declarat oficialii germani, poate ia o pauză şi Nord Stream 1, cine ştie? Iar acum speculatorii au motive să sufle în pânza preţurilor, chiar dacă nu se întâmplă asta şi cu al doilea gazoduct. Vedeţi ce s-a întâmplat cu preţurile certificatelor de carbon după lansarea lor. Dacă va gândiţi că România nu este la fel de dependentă de gazul rusesc cum este Germania, de pildă, să ne gândim cât de repede s-au aliniat preţurile la noi cu cele de pe bursa din Viena în ultima vreme, deşi OMV Petrom sau Romgaz au costuri de producţie de sub 60 euro/1.000 mc.

În acest moment, statul a plafonat preţurile, dar achită din buzunarul public diferenţele astfel încât tot consumatorii, în ansamblu, plătesc în final facturile mărite. O soluţie mai elegantă ar fi revenirea la preţul reglementat pentru consumatorii casnici, care să fie alimentaţi doar din gaze din producţia internă (acum primesc un mix). E suficient să trecem Romgaz în postura de furnizor, după experienţa cu Hidroelectrica devenită furnizor de energie electrică, şi eliminăm şi protestele celorlalţi furnizori privaţi care se pot plânge că au cumpărat anterior la preţuri mult mai mari decât un viitor preţ reglementat.

Alternativa ar fi ca Guvernul să nu îşi mai poată permite subvenţiile (să vedem cum se descurcă agricultura anul acesta cu preţul îngrăşămintelor) şi ca noi toţi să fim nevoiţi să aplicăm strategia epocii de aur - mai pune o haină pe tine iarna. De altfel, eu personal am experienţa unei facturi de 2.000 de lei pe ianuarie la o casă de 120 mp şi asta la preţ plafonat şi la temperaturi mai de toamnă pe afară (consum de 500 mc). Cât aş plăti dacă gazul ar fi 1.500 dolari /1.000 mc şi iarna ar reveni la temperaturi mult sub zero (-15 grade să zicem, ca în copilăria unora dintre noi)?

Vor face eolienele şi solarele faţă în perioadele de iarnă dacă ne-am monta aşa ceva? Atunci nu prea bate vântul, iar soarele e anemic (ca să nu mai pomenesc de faptul că ar trebui să dăm zăpada de pe casă când ninge mai abundent ca să nu ne ecraneze panourile). Cum ne vom descurca dacă nu repornim producţia de cărbune? Gazul lichefiat sună bine în teorie, dar preţurile sunt piperate şi oricum nu există capacităţi de producţie şi transport pentru a satisface cererea din Europa. Astfel încât, dacă Rusia va fi marginalizată o perioadă mai lungă, iar sancţiunile vor acoperi şi producţia sa de gaze, atunci Europa ar trebui să îşi regândească de urgenţă strategia sa verde. Am ajuns la un pas de pauperizare energetică şi în lipsa conflictului din Ucraina; unde am ajunge în urma consecinţelor sale? Revenim la încălzirea cu lemne şi în oraşe?

Ca să nu mai pomenesc de o inflaţie astronomică generată de preţurile gazelor. Îşi permit economiile supraîndatorate din Vest să urce agresiv dobânzile pentru a salva puterea de cumpărare a consumatorilor?

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Demența liderilor care ne conduc în UE.

    Mai bine punem o haina pe noi iarna decat sa isi puna Putin un dictator marioneta aici.

    Am mai avut "lumina" de la Moscova si ne-a ajuns.

    Lumina sa i-o aprinda lui Putin patriarhul Kiril. 

    1. Subscriu ! Dar ȘOBOLĂNIMEA rusnaca haurista , CANGRENA lepadaturilor trebuie extirpata urgent !

      Asa a scapat la lovilutie porcul national paunescu, propagandistul ceausist, cand a scapat ca prin urechile acului de linsarea binemeritata !

      SE STRANGE LATUL hauristilor ! 

      Nu ti-ai luat pastilele? Ce ai cu Păunescu? Din cauza lui s-au scumpit gazele?

      Ești bolnav, omule; mintea ta umblă cu sorcova, vesela. 

      depinde cine se ascunde in spatele acestui mesaj.....idiotule ae sunt cu haine groase da cand m-am nascut...nu poti sa ma conditionezi s-au sa-mi impui ce trebuie sa fac...suplimentar sa-ti imbraci neamul tau tarfe pe net sunt cu duiumul printre care si voi astia cu north face....lumina de la moscova vei avea pana-ti vei monta roti la tara sa o muti in alta parte...

      daca ai opinie diversa nu inseamna ca esti rus.....securitatea statului submineaza interesele statului de drept in acest moment si nimeni nu ia o pozitie impotriva acestora...guvernul si cei montati pe la ministere nu ne apartin ...sunt tradatori de tara ..

      esti un idiot ce scrii la deruta...de fapt nici tu nu stii ce vrei sa zici...Paunescu a facut propaganda culturala in perioada aceea dar nu are nimic in comun cu furtul ce se produce acum in domeniul energetic.....daca vorbeam si de paduri comercializate in Austria ,tot Paunescu era de vina?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb