OPINII "Vinzi în mai şi-ţi vezi de drum", varianta pentru acţiunile de dividend

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 mai 2018

Începutul unei corecţii la BVB, tocmai când indicele principal al pieţei testa pragul de 9.000 de puncte, iar mulţi visau deja provocarea maximelor de dinaintea crizei, îmi aduce aminte de păţania acţiunilor de dividend vara trecută- şi ele foarte bine văzute imediat după datele AGA. Acţiunile de dividend fiind acele titluri de care lumea ar trebui să ţină cu dinţii acum, date fiind dobânzile dezamăgitoare la termen, mult sub inflaţie, nu-i aşa?

Ei bine, să ne uităm puţin pe maximele înregistrate în mai şi minimele de la începutul verii pentru Transgaz, Romgaz, Conpet sau Transelectrica (în 2017 era încă percepută drept acţiune de dividend, abia la finalul anului s-a descoperit că profitul va scădea totuşi spectaculos, în ton cu reducerile de tarife făcute cadou de ANRE). Ei bine, la dividende votate în AGA 2017 de 46,33 lei acţiunile Transgaz au picat de la maximul primăverii, de 470 lei, până la minimul verii, de 350 lei/acţiune, o corecţie ce depăşea cu mult valoarea dividendului. La Romgaz, aceeaşi poveste: de la maximul lunii mai, de 34 lei/acţiune, se ajunge la minimul verii de 27 lei şi aici având loc o corecţie semnificativ mai mare decât valoarea dividendului (3,82 lei/acţiune). Conpet, la dividende votate de 16,58 lei, are o prăbuşire de la 142 lei/acţiune la 92 lei/acţiune iar Translectrica pică la rândul său de la o cotaţie de 33 lei la 27,5 lei/acţiune la un dividend votat de 2,25 lei. După cum se vede, corecţiile au depăşit valoarea dividendului cu destul de mult, aproape dublu în unele cazuri sau chiar mai mult decât dublu (COTE, TGN). Este adevărat că preţurile şi-au revenit spre finalul anului, impulsionate suplimentar de anunţul acordării unor dividende excepţionale din rezervele companiilor pe fondul preocupării statului, acţionarul majoritar, de a se încadra în ţinta de deficit asumată. Şi, având în vedere că sunt acţiuni de dividend, oricum am fi avut un reviriment pe măsură ce datele AGA, când urmează să se voteze noile plăti către acţionari, s-ar fi apropiat. Există însă o mare deosebire faţă de 2017 în ceea ce priveşte acţiunile de dividend enumerate. Atunci, profiturile la trimestru aveau o altă dinamică.

De pildă, Transgaz raportase un profit pe trimestrul I de 320 milioane lei, faţă de 170 milioane lei în 2016. Romgaz obţinuse 566 milioane lei după primele 3 luni ale anului trecut, în comparaţie cu cele 489 milioane din 2016. Conpet avea 19,5 milioane lei faţă de 18,4 milioane cu un an în urmă, iar Transelectrica era singura care începuse să dea înapoi (71 milioane lei profit faţă de 99 milioane în 2016), dar lumea încă mai trăgea speranţe că este o mişcare conjuncturală.

Or, ce avem noi în 2018? Dinamica s-a inversat, majoritatea companiilor energetice de dividend au rezultate mai proaste după primul trimestru. Transgaz a raportat un profit redus cu 26%, până la 236 milioane lei, Romgaz a coborât la rândul sau ştacheta cu 10% (până la 501 milioane lei), Conpet a ieşit cel mai şifonat, cu o scădere a profitului de 41% (până la 8,17 milioane lei). Culmea, s-a descurcat cel mai bine chiar Transelectrica, o companie rămasă fără profit anul trecut (deci şi fără dividende anul acesta pentru investitori) şi care a avut o scădere a profitului de numai 4% faţă de Q1 2017 (până la 68 milioane lei).

Prin urmare, cum în 2017 acţiunile de dividend au scăzut mai mult decât valoarea dividendului-uneori chiar mai mult decât dublul valorii acestuia- când acţiunile n-au mai fost purtătoare de dividende, în condiţiile în care profiturile lor la trimestru arătau mai bine ca în 2016, ghici ce se va întâmpla în acest an, în condiţiile în care profiturile sunt mai anemice, iar contextul internaţional mai sensibil (se tot vorbeşte de schimbarea paradigmei monetare şi o recesiune iminentă în SUA în intervalul 2019-2020)?

Am simţit nevoia să scriu acest articol auzind tot mai des argumente de genul "acţiunile de dividend vor rezis­ta cel mai bine în cazul unei corecţii". Poate că îşi vor reveni cel mai bine la un moment dat, dar scăderea după trecerea datei ex-dividend poate la fi la fel de abruptă în 2018 cum a fost în 2017, mai ales că în acest an şansele altor dividende speciale sunt mult mai mici. Asta dacă nu cumva o parte importantă a corecţiei se va derula chiar înaintea datelor ex-dividend.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Cati dintre "investitori" stiu ce inseamna dividend? Ce se mai vorbim daca reusesc sa gaseasca profitul in situatiile financiare ...

    1. Este prematur sa faci analize bursiere pe 2018 inainte sa vedem care va fi impactul noii legi Pilon2. Am inteles ca ieri daddy a dat-o la intors... asa ca mai bine asteptam sa vedem ce iese din sedinta de brainstorming.

    Daca toti ar vinde inainte de dividend si nimeni nu ar cumpara, pe indemnul dvs, atunci ar scadea atat de mult actiunile inainte de dividend incat nu merita sa mai fie vandute

    este vorba de context, sunt ani in care corectia dupa dividend este mai mica si castiga cei cu dividende, sunt ani in care este invers,

    1. De obicei este invers!

    Cum merge BVB e bine sa vinzi si sa intri pe alta piata!

    Anul asta vand rechini. Se preconizeaza bvb fara fondurile de pensii la cumparare. Asta-i baiul: mustache!

    1. E parere de rechin?

    Ma intereseaza DACa emitentii fac profit si pot da dividende, nu 'rechinii' care freaca actiunile degeaba, poate ciupesc ceva.

    1. Si cand pot uneori nu vor sa dea dividende!

      Pe o bursa nu foarte lichida trebuie sa fii atent si la ce pret cumperi. Rechinii ( sau pestii mari) care freaca actiunile degeaba ,cum spui tu , s-ar putea sa te faca sa fluieri a paguba ... Uita-te si tu cum discutam de vreo 6 luni , pe un ton crescendo, despre legea pilonului 2 , si bursa creste intr-o veselie, de parca n-ar fi vorba despre ea :)

      Adica sa vindem acum inainte de exdvd la pret mic, ne sfatuiesti? Multumim, dar nu este inca nici o lege despre piloniul II, dupa cum se confirma chiar in articolul de astazi din ziarul Bursa. Atunci de ce scade de ce trebuie sa scada, bursa ca pe un zvon bine ticluit cei prosti sa vanda?

      Eu nu te sfatuiesc nimic. Fiecare cu treaba lui. Cum spune si Cristi Dogaru, au fost ani in care a meritat sa vinzi inainte , si ani in care n-a fost bine. Depinde si la ce pret le-ai cumparat inainte.

      Ma uit la actiunea BRD . Un maxim de 15,9 lei inainte de exdividend. . Azi , dupa 10 zile, este 13,5 lei . A scazut cu 2,4 lei fata de maximul de 15,9 lei , ceea ce e mai mult decat dividendul net de 1,558 lei.  

      Am inteles ca nu este un sfat ci alimentarea unui zvon care sa scada actiunile din piata fara nici un motiv, pe o eventuala retragere a pilonului II de pensii. Nu-i nimic nici in situatia asta vor intra alte fonduri de pensii straine care stiu sa faca profit pentru clientii lor! Oricum nu se va desfiinta bursa din cauza aceasta si nici pretul actiunilor nu se va duce la minime nesustenabile pe termen lung.

    Da asa -a intamplat anul trecut la COTE,dupa divident au scazut de numai valoarea .Dat am o nelamurire mare in 2008 am aut act, TLV un nr frumos ,nici brokerul cu care colaborez nu a stiut ce urma sa se intample .Au fost oprite de la tranzactionare urmand sa dea cele rascumparate ,ele fiind oprite din toamna 2008 -ianuarie 2009 foarte lunga perioada ,Am pierdut si ca numar de actiuni si valoarea lor ,dar cei de la TLV nimic nu au spus ,aia a fost o mare cacialma ,multi au pierdut bani frumosi ,Tare as fi dorit sa stiu calculul si motivul acestui lucru .

    Bear market din 2018 pana in sem.1 / 2020.

    Noroace bueyyyy , investitorilor! :))) 

    Domnule Dogaru, apreciez articolul dumneavoastra! Majoritatea analistilor financiari din Romania sunt precum oile, daca unul incepe sa ridice osanale economice curand si multi altii i se alatura! Aveti curaj! Curaj opiniei diferite fata de turma! E interesanta si sunt interesat de opinii originale! Tineti-o tot asa!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb