Opoziţia: pană de idei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 iulie 2018

Cătălin Avramescu

Aţi văzut sondajele? Ştiu, nu trebuie să le acordăm prea mare importanţă. Nu am încredere în ele, multe par nişte "făcături" aruncate pe piaţă la comandă. Şi oricum mai este mult până la următoarele alegeri. Dar chiar şi aşa...

PSD este credidat într-unul dintre aceste sondaje cu 28 la sută. În altele, mai pe placul său, are peste 30 la sută. Am văzut şi unul cu peste 40 la sută. Dar indiferent pe care îl credem, problema este clară. La halul în care guvernează, socialiştii ar trebui să aibă 0 (zero) la sută.

Criză de apă la Bacău, unde zeci de mii de oameni se adapă ca în Evul Mediu. Inflaţie care a făcut să explodeze preţurile de pe rafturi. Păcăleala pensiilor. Sistemul sanitar în comă. Dosarul Roşia Montană făcut praf. Criză în relaţiile cu UE şi cu Statele Unite. Avioane militare care cad unul după altul. Analfabetism şi violenţă. Etc.

Şi cu toate acestea, PSD mai are alegători. Cum se explică asta? Mi se pare evident că motivul crucial este slăbiciunea Opoziţiei. În primul rând lipsa totală de idei.

Îmi poate spune cineva ce propune Opoziţia? De ce ar ieşi oamenii din casă? Să voteze... pentru ce anume?...

Singurii care par să aibă o idee sunt cei de la USR. Au prins un culoar cu această campanie "Fără penali în funcţii publice". Îi felicit şi sper să iasă ceva de aici. Judecând după cât sunt de iritaţi socialiştii, cred că au atins o coardă sensibilă.

În afară de asta - mă tem - nici chiar USR nu are multe de propus. Da, s-au opus cel mai puternic socialiştilor în Parlament. Au câţiva parlamentari foarte activi (Barna şi Vlad Alexandrescu îmi vin acum în minte). Dar aş vrea să aud ceva mai mult şi mai bine structurat. Spre exemplu: are USR ceva de spus despre politica externă? Sau despre impozitele deja exagerate? Ori despre politica de apărare? Ori despre ordinea publică?

Marea problemă este la PNL. Teoretic vorbind, PNL este un partid liberal. Practic însă, eu nu văd urmă de liberalism în discursul lor. Cât despre acţiunile parlamentarilor PNL... Dumnezeu cu mila! Mulţi dintre ei votează cot la cot cu PSD. În afară de Florin Câţu, care are un discurs articulat în chestiuni economice, restul sunt cantitate neglijabilă. Nicio idee, niciun argument, nicio propunere notabilă. Tactica lor este transparentă. Aşteaptă ca PSD-ul să se epuizeze, iar lumea să îi voteze. Iar dacă nu... nu. În fond, este greu să guvernezi. Mai bine blat după blat cu socialiştii.

Înţeleg că Dacian Cioloş are un partid. Credeţi-mă că nici măcar nu ştiu cum îi spune. (Iar eu totuşi citesc ziarele). Dar indiferent cum îi spune, a reuşit să păstreze un mister absolut cu privire la planurile sale. Este de Stânga sau de Dreapta? Ştiind că este al lui Cioloş, aş paria că este de Centru - adică nici în căruţă, nici în teleguţă.

Chiar şi UDMR a reuşit performanţa să nu mai avanseze nici un fel de idei. Înainte mai spunea ceva legat de nu-ştiu-ce universitate, de nişte plăcuţe. Lucruri din acestea fundamentale pentru interesul public... Acum UDMR a pus un afiş cu "Nu deranjaţi". Nici ei nu mai ştiu dacă sunt la Putere sau în Opoziţie. Alegătorii sunt rugaţi să revină în 2020.

VV Ponta, plagiator, se agită şi el. Spune tot felul de lucruri despre un anume "Liviu" care înţeleg că l-a supărat. După ce îi trece, dacă tot spune că şi-a făcut partid (sincer, nici acesta nu ştiu cum se cheamă), poate ne arată şi nouă un program... Măcar unul copy-paste...

La Cotroceni, Klaus Iohannis a tras perdelele. Niciun sunet. Mă refer, din nou, la idei. La propuneri. La planuri. În 2016 şi 2017, actualul Preşedinte a făcut câteva gesturi, timide. A anunţat nişte comisii prezidenţiale. Am uitat despre ce era vorba. Cred că era ceva despre educaţie... Sau despre economie... În orice caz, ce a început cu paşi mărunţi, s-a pierdut de tot pe drum. Aţi mai auzit ceva?

Recent, omul ne-a anunţat că vrea să candideze pentru un al doilea mandat. Este dreptul lui. Dar întreb, ca Moromete: pe bază de ce? Adică ce doreşte? Nu zic "să facă", pentru că ştim deja că nu va face nimic. Întreb doar ce pretinde că ar vrea să se întâmple în România, aşa, spontan...

Nimic. Zero. Iată că avem un candidat care nu a spus absolut nimic despre planurile sale. Iar bănuiala - bazată pe ce am văzut de aproape patru ani încoace - este că nici nu are vreun plan, vreo idee...

Nici societatea civilă nu pare să fie într-o perioadă foarte productivă. Da, a fost mult mai activă decât partidele politice în semnalarea derapajelor socialiştilor. Însă cred că nu sunt singurul care ar vrea să vadă şi o agendă mai pozitivă. Spre exemplu, reforma sistemului de vot. Acum circa zece ani, ONG-urile au fost în avangarda discuţiei despre schimbarea sistemului de vot. Acum este o tăcere generală.

Rezultatul acestei secete intelectuale este că Opoziţia nu a ajuns încă la un nivel bun de credibilitate. Pentru ce vor ei votul nostru? Care este programul - în afară de "Jos PSD"? De ce ne-am pierde vremea fie şi măcar să deschidem televizorul să îi ascultăm? Eu, unul, încă nu am un răspuns...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb