OPOZIŢIA PROTESTEAZĂ: Prefecţii, acum înalţi funcţionari publici, trebuiau aleşi prin concurs

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 6 ianuarie 2006

Cei 39 de prefecţi numiţi de Guvern au devenit înalţi funcţionari publici după ce şi-au dat demisia din partidul din care făceau parte. Primarii opoziţiei din întreaga ţară au protestat împotriva acestei forme de depolitizare a administraţiei publice susţinînd că, în continuare, li se vor pune beţe în roate şi nu vor putea să-şi pună în aplicare proiectele şi programele. Cristian Diacones-cu, purtătorul de cuvînt al PSD, ne-a explicat: "Procesul ca atare este necesar şi este cerut de acquis-ul comunitar. Toate partidele sînt de acord cu acest lucru. Numai că mecanismul de aplicare a măsurii este extrem de prost. Practic ei şi-au dat demisia din partid şi, în noua calitate de înalţi funcţionari publici, au fost din nou numiţi în funcţie de Guvern. Mă îndoiesc că absolut toţi prefecţii au dovedit că îndeplinesc toate calităţile şi cunoştinţele pe care trebuie să le aibă un înalt funcţionar public".

Domnia sa ne-a declarat că cea mai bună soluţie în acest caz era organizarea de concursuri şi alegeri. Există o Agenţie a Înalţilor Funcţionari Publici care poate face acest lucru. Sau pot fi alese comisii, cu membrii din mai multe instituţii, care să facă acest lucru. Reprezentanţii PSD mai spun că şi forma în care a fost adoptată legea este incompletă: există precizat un mecanism de numire, dar nu şi unul de revocare. "Acest lucru le oferă, practic, o imunitate în funcţie", susţine Cristian Diaconescu.

Ionel Chiriţă, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), ne-a spus că depolitizarea administraţiei publice este absolut necesară şi că înţelege teama primarilor PSD. Domnia sa ne-a declarat: "Şi primarii actualei puteri au trecut prin aceste oprimări politice din partea unor prefecţi ai Guvernului PSD. Este un instrument inventat şi aplicat de ei. Eu personal am încredere că actualii prefecţi vor şti să fie echidistanţi şi să prevină neregulile autorităţilor locale. Eu creditez clasa politică în această acţiune şi nu cred că primarii opoziţiei vor avea probleme". Preşedintele AOR a adăugat că, dacă metoda de numire a prefecţilor deranjează, există instituţii acreditate non-guvernamentale care le pot evalua activitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb