Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, s-a catalogat drept "încăpăţânat şi inflexibil" în problema drepturilor militarilor, el spunând în acest context că nu ştie cum ar fi reacţionat dacă ar fi fost în situaţia premierului Emil Boc, care a dovedit "înţelepciune politică". "Vă mărturisesc omeneşte că, dacă aş fi fost în locul premierului, nu ştiu cum aş fi reacţionat faţă de un ministru încăpăţânat şi inflexibil cum am fost eu în chestiunea drepturilor militarilor activi şi în rezervă. Domnul Emil Boc a arătat că are mai multă experienţă politică decât mine şi a dat dovadă de preocupare şi înţelegere pentru situaţia unor oameni excepţionali - militarii români - într-o perioadă de criză mondială", a declarat, ieri, Gabriel Oprea.
El i-a mulţumit şi preşedintelui Traian Băsescu, despre care a afirmat că a fost alături de militari. "Vreau să-i mulţumesc în mod deosebit preşedintelui Traian Băsescu pentru faptul că a fost alături de militari şi a arătat că România este capabilă să-şi respecte contractul pe care îl are cu Armata română şi cu militarii ro-mâni", a spus el.
Ministrul a mai spus în declaraţia susţinută ieri că a fost primul care a semnalat inclusiv în Parlament că, în forma iniţială a proiectului de lege propus de Ministerul Muncii, toate pensiile militare urmau să scadă cu procente de până la 69%.
"Pus în faţa realităţii economice, într-o perioadă de criză economică mondială, am avut de ales: fie să nu mă implic şi să fac un pas în spate ştiind că toate pensiile militare din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ar fi urmat să scadă cu până la 69%, fie să-mi asum toate riscurile politice şi să mă lupt, să fac tot ce pot omeneşte pentru ca noua lege să-i apere pe militari. Eu am ales a doua variantă şi m-am ţinut de cuvânt atât faţă de pensionarii militari, cât şi faţă de militarii activi. Astăzi, niciuna din pensiile militare sub 3.000 de lei pentru carieră militară completă nu scade. Dimpotrivă, multe dintre aceste pensii militare cresc", a mai spus el.