Optimism privind finanţele Portugaliei şi Greciei: creşte euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2012

Optimism privind finanţele Portugaliei şi Greciei: creşte euro

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, pentru a doua zi la rând, faţă de dolar, investitorii speculând că Parlamentul Portugaliei este pe punctul să ajungă la o înţelegere în privinţa bugetului ţării. În plus, pieţele aşteaptă ca Grecia să obţină extinderea termenului de reducere a deficitului bugetar.

Moneda unică europeană a urcat cu 0,2% la ora 11.34, pe piaţa din New York, la 1,2977 dolari. În ziua precedentă, euro a câştigat 0,4% faţă de moneda SUA, iar în octombrie - 1,4%.

Parlamentarii portughezi au acordat ieri votul iniţial pentru proiectul de buget pe 2013, care presupune cele mai mari creşteri de taxe din istoria modernă a ţării. Proiectul, care prevede majorarea taxelor pe venit şi pe proprietăţi şi propune introducerea unei noi taxe pe tranzacţiile financiare, mai trebuie să treacă de comisiile parlamentare. Votul final asupra proiectului de buget al Portugaliei va fi dat în 27 noiembrie.

Guvernul de la Lisabona, condus de premierul Pedro Passos Coelho, caută modalităţi de garantare a veniturilor bugetare, în vederea atingerii ţintelor prevăzute în acordul de împrumut de 78 de miliarde euro obţinut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Pe de altă parte, liderii zonei euro au discutat ieri pe marginea situaţiei Greciei.

"Miniştrii de finanţe din zona euro aşteaptă în 12 noiembrie un acord în privinţa reluării creditării Greciei, dacă Atena va accepta reformele necesare şi va lua măsuri înaintea acestui termen", a declarat, în urma unei teleconferinţe a Eurogroup, preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, care i-a cerut Atenei să finalizeze negocierile cu creditorii internaţionali în privinţa reformelor.

În opinia analiştilor, liderii zonei euro vor arăta o uşoară flexibilitate în privinţa condiţiilor impuse Greciei, dat fiind că 2013 va fi al şaselea an consecutiv de recesiune pentru această ţară.

Conform proiectului revizuit de buget al Greciei, prezentat ieri în Parlamentul de la Atena, economia elenă va scădea cu 4,5% anul viitor, ca urmare a măsurilor de austeritate adoptate de guvern la cererea creditorilor externi. Precedenta estimare arăta un declin economic de 3,8%.

Proiectul de buget ar putea primi votul Legislativului elen săptămâna următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb