• Liberalul a anunţat că îl va susţine pe Crin Antonescu la alegerile pentru şefia partidului
Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, ieri, că nu va mai candida la preşedinţia partidului în favoarea contracandidatului său Crin Antonescu, pe care-l va sprijini şi în cursa pentru Cotroceni.
Ludovic Orban a declarat: "Îmi menţin intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al PNL, dar amân candidatura mea pentru viitorul Congres al PNL pe care sunt convins că-l vom avea după alegerile prezidenţiale.
Până atunci, îl voi sprijini atât eu, cât şi susţinătorii mei pentru funcţia de preşedinte al partidului şi pentru candidatura pentru funcţia de preşedinte al României pe Crin Antonescu".
Liderul PNL s-a arătat convins că, după alegerile prezidenţiale, funcţia de preşedinte al PNL se va vacanta "deoarece preşedintele PNL va câştiga funcţia de preşedinte al României".
Orban a refuzat însă să dea detalii despre numărul de voturi pe care poate conta Antonescu la Congres, dar a comentat că, la nivelul tuturor judeţelor, s-a întâlnit dorinţa de creştere a performanţei PNL, de depăşire a actualei poziţii a PNL "de sub 20%".
"Îl voi sprijini pe Crin Antonescu cu toată forţa pe care o am, atât pentru a câştiga funcţia de preşedinte al PNL, cât mai ales pentru funcţia de preşedinte al României", a fost singurul răspuns clar pe care l-a dat Orban la întrebarea ce funcţie a primit în schimb pentru susţinerea lui Antonescu, informează Newsin.
Ludovic Orban a precizat că va lua o decizie privind candidatura sa la una din funcţiile de conducere ale PNL după ce Congresul va stabili forma finală a Statutului partidului.
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că Biroul Politic Central (BPC) a formaţiunii sale a respins propunerea comisiei speciale de înfiinţare a funcţiei de prim vicepreşedinte sau de preşedinte executiv, funcţie care ar fi urmat să fie ocupată la Congresul din 20-21 martie.
Preşedintele PNL a ţinut să sublinieze că s-a abţinut de la vot, pentru a nu i se reproşa că are vreun interes direct în această chestiune.
De asemenea, s-a decis desfiinţarea Consiliului Naţional prin preluarea atribuţiilor acestuia de către Delegaţia Permanentă (DP), în schimb urmând a se înfiinţa un Consiliu Naţional Executiv (CNE ) care va fi intermediar între BPC şi DP.
Liderul PNL a explicat că CNE se va întruni o dată la două luni şi va fi format din membrii BPC, preşedinţii filialelor teritoriale şi secretarul general al PNL.
În plus, a explicat Tăriceanu, BPC va avea 30 de membri, dintre care 15 vicepreşedinţi, iar preşedintele partidului şi foştii preşedinţi vor face parte din această structură.
În schimb, propunerea ca preşedinţii celor opt filiale PNL care sunt bine clasate în urma alegerilor să facă parte automat din BPC nu a întrunit majoritatea.