Ordonanţă de Urgenţă pentru declanşarea cât mai rapidă a procesului de privatizare a "Oltchim" Râmnicu-Vâlcea

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2006

Guvernul a adoptat ieri Ordonanţa de Urgenţă referitoare la unele măsuri în vederea declanşării cât mai rapide a procesului de privatizare a societăţii comerciale Oltchim S.A. Râmnicu-Vâlcea. Faţă de Oltchim, statul are o dublă calitate - aceea de acţionar majoritar, prin Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), cu 95,7358% din capitalul societăţii, şi aceea de creditor principal, prin Autoritatea Valorificării Activelor de Stat (AVAS), cu o creanţă actuală în valoare de 50.739.916,88 USD.

Ordonanţa de Urgenţă, adoptată de Executiv, va reînscrie AVAS în calitatea de creditor, pentru a recupera creanţa preluată de la MFP, în conformitate cu dispoziţiile OG 29/2002, şi va permite MEC demararea procesului de privatizare a societăţii. Valorificarea acestei creanţe se va face prin executarea silită a unor active independente de activitatea principală a companiei: Fabrica de conserve Râureni, Complexul de porci - Suinprod Băbeni şi Complexul de păsări - Avicola Băbeni. Procesul de executare silită presupune instituirea unui sechestru asiguratoriu asupra întregului patrimoniu al societăţii până la data privatizării şi valorificarea activelor prin vânzarea lor la licitaţie publică.

MEC va fi mandatat să includă în dosarul de prezentare şi în contractul de privatizare obligaţia cumpărătorului de a achita către AVAS creanţa nerecuperată la data vânzării acţiunilor.

"În acest moment, privatizarea societăţii nu este posibilă pentru că Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr.8/28.11.2003, prin care s-a aprobat conversia în acţiuni a creanţei AVAB/AVAS, în valoare de 95.284.145,58 USD, a fost contestată de acţionarii minoritari şi nu există o hotărâre judecătorească definitivă sau o soluţie favorabilă", informează un comunicat de presă al Guvernului. Litigiul în cauză durează de foarte mult timp, ceea ce este de natură să influenţeze negativ evoluţia economico-financiară a companiei. Prin acest act normativ, MEC este mandatat să voteze în AGA anularea Hotărârii nr. 8 şi să realizeze diminuarea capitalului social, iar AVAS să se reînscrie în calitate de creditor al Oltchim.

În lipsa Ordonanţei de urgenţă adoptată ieri, declanşarea procedurilor de privatizare a Oltchim S.A. ar fi imposibil de realizat în 2006, ceea ce ar conduce la pierderea unor sume importante din privatizare, mai ales în situaţia în care, la momentul de faţă, Oltchim operează într-un context favorabil la nivelul pieţei petrochimice, iar previziunile pentru această piaţă nu sunt la fel de optimis-te pentru următorii ani. De asemenea, întârzierea privatizării ar atrage deteriorarea situaţiei financiare şi a diminuării atractivităţii societăţii la privatizare. Măsurile adoptate de Executiv urmăresc realizarea obiectivelor referitoare la privatizarea SC Oltchim, prevăzute în Strategia de accelerare a privatizării şi atragere de investiţii pentru agenţii economici din portofoliul Ministerului Economiei şi Comerţului.

Beneficiind de contextul favorabil de pe piaţa petrochimică, Oltchim S.A. a înregistrat rezultate pozitive în ultimii ani. Faţă de 2002 şi 2003, când societatea a avut pierderi, în 2004 a obţinut un profit de 836 miliarde lei vechi, iar la 30.06.2005 înregistrase un profit de 218 miliarde lei vechi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb