Ordonanţa privind creditele populaţiei poate să se întoarcă ca un bumerang împotriva clienţilor

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2010

Radu Graţian Gheţea

Radu Graţian Gheţea

Radu Gheţea: În cazul creşterii Euribor/Libor/Robor, băncile nu vor scădea marja fixă, deşi legal o pot face

Grupul anti-BCR, pe ultima sută de metri cu documentele de judecată

Clienţii văd negru în faţa ochilor şi ameninţă că se vor adresa în scurt timp instanţei pentru a li se face dreptate în conflictul cu băncile, iscat de Ordonanţa 50 privind creditele populaţiei.

Bancherii nu se lasă nici ei mai prejos şi apelează la o casă de avocatură, prin intermediul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Colac peste pupăză, preşedintele ARB vine cu o veste proastă pentru clienţii care au, în prezent, credite cu dobândă variabilă: băncile nu-i vor putea susţine şi nu le vor scădea dobânzile (marja fixă), dacă, în perioada următoare, indicii de referinţă aferenţi împrumuturilor (Euribor/ Libor/Robor, după caz) vor creşte.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei, ne-a declarat: "Noi am atras atenţia că este cel mai prost moment pentru a se introduce aceas-tă Ordonanţă, în condiţiile în care Euribor şi Libor se află la un minim istoric. Nimeni nu se gândeşte la clienţi, pentru care efectul poate fi invers."

Potrivit prevederilor OUG 50/2010, bancherii pot modifica dobânzile alcătuite din dobânda de referinţă a băncii plus marja fixă, după formula: indice aferent valutei creditului plus o nouă marjă fixă. Noua marjă fixă va fi suma dintre vechea marjă fixă a creditului, la care se adună diferenţa dintre dobânda de referinţă a băncii şi valoarea indicelui Euribor/Libor/Robor.

De exemplu, dacă un client are o dobândă de 10% la un credit în euro, formată din dobânda de referinţă a băncii plus o marjă fixă de 2 puncte procentuale, dobânda lui se va modifica astfel: Euribor (care este în prezent de 1%) + marja fixă nouă (formată din vechea marjă fixă, de 2 puncte procentuale, la care se adaugă 7 puncte procentuale, rezultatul diferenţei dintre dobânda de referinţă a băncii, de 8 puncte procentuale, şi valoarea Euribor).

Cu alte cuvinte, dobânda rămâne neschimbată. Noua formulă are drept scop, pe de o parte, transparentizarea costurilor, prin raportarea la un indicator independent de voinţa băncii, iar, pe de altă parte, să stabilească o marjă fixă, pe care băncile nu mai au voie să o crească pe toată perioada de derulare a contractului de credit, nefiind, însă, împiedicate să o scadă, potrivit prevederilor Ordonanţei.

Tocmai aici este drama clienţilor care au, în prezent, dobândă variabilă: indicii Euribor şi Robor (în special primul) sunt la valori minime istorice, iar noua marjă fixă se menţine ridicată prin noua formulă de calcul, tocmai pentru că ia în considerare actuala valoare scăzută a indicilor.

Dacă indicii de referinţă vor creşte pe viitor, dobânzile clienţilor vor exploda. Nu i-ar mai putea ajuta decât bunăvoinţa băncilor, care, pentru a le scădea costurile, ar trebui să le reducă marja fixă.

Legal, pot face acest lucru, doar să o crească nu le este permis.

Însă preşedintele ARB, Radu Gheţea, ne-a declarat că în niciun caz băncile nu vor diminua marjele fixe ce intră în calculul dobânzii, dacă indicii de referinţă s-ar aprecia. Pentru că, dacă ar face acest lucru, marja fixă ar rămâne la nivelul actualizat, ce nu mai poate fi, ulterior, crescut, dacă condiţiile de piaţă din următorii ani o cer, ne-a explicat preşedintele ARB.

Domnia sa a concluzionat: "Băncile au făcut tot ce a fost posibil astfel încât clienţii să aibă dobânzi rezonabile, inclusiv prin restructurări şi reeşalonări.

Ordonanţa nu trebuie aplicată la stoc (n.r la creditele în derulare).Cerem ca Ordonanţa să fie modificată, să nu creeze posibilitatea de interpretare, iar clienţii să apeleze la instanţă".

"Autorităţile vor decide şi vor vedea care vor fi efectele acestei Ordonanţe, mai grave sau mai puţin grave. Noi vom respecta legea, aşa cum va fi promulgată.

Dar s-ar putea întoarce împotriva clienţilor (n.r cei care au credite în derulare). În plus, avem responsabilitatea să ne apărăm clienţii deponenţi, cărora trebuie să le dăm banii înapoi".

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au subliniat, în repetate rânduri, că de noile prevederi ale OUG 50/2010 trebuie să beneficieze, în mod egal, toţi consumatorii, care au, în faţa legii, aceleaşi drepturi.

Grupul anti-BCR se pregăteşte de proces

Membrii grupului anti-BCR, ce numără 300 de persoane, au fixat ziua de astăzi ca termen limită pentru colectarea tuturor documentelor în scopul acţionării BCR în judecată.

Principala nemulţumire a creditaţilor BCR este legată de intenţia băncii de a le majora marja fixă din contracte.

Liderul grupului de clienţi anti-BCR ne-a explicat: "Prin noua formulă de calcul se ajunge la aceeaşi valoare a dobânzilor, doar că marjele fixe cresc foarte mult. În cazul meu, marja îmi va fi majorată de la 1,2% la 9,2%.

În prezent, marjele fixe ale clienţilor BCR variază între zero şi două puncte procentuale.

În Ordonanţa 50/2010, se specifică faptul că banca nu poate modifica marja fixă fără acordul clienţilor. Euribor se află acum la un minim istoric. Va fi jale când valoarea lui o să crească. Dacă banca ar calcula dobânda în funcţie de indicele Euribor şi valoarea actuală a marjei fixe, ratele noastre ar trebui să scadă de până la trei ori".

Asociaţia Română a Băncilor a calculat că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii de referinţă Euribor/Libor/Robor fără posibilitatea de a modifica marjele fixe , pierderile din sistem ar ajunge până la 900 de milioane de euro.

În faţa acestei dileme, Asociaţia a adresat ANPC încă de la sfârşitul lunii iulie solicitarea de a clarifica situaţia, bancherii primind acordul Autorităţii pentru noua formulă de calcul a dobânzii pentru contractele de credit în derulare.

Prevederile OUG 50/2010 impun transparentizarea modului de calcul al dobânzii şi nu o reducere a nivelului de dobândă practicat de creditor, au declarat reprezentanţii ANPC contactaţi de ziarul "Bursa". "ANPC nu are temei legal pentru a considera că dobânda de referinţă a băncii este egală cu indicele de referinţă aferent valutei în care a fost acordat creditul, aşa cum au înţeles clienţii băncii", au mai spus cei de la ANPC, referindu-se, probabil, la clienţii care au marjă zero.

Grupul de iniţiativă anti-BCR, îngrijorat că dobânda ar putea creşte până la un nivel nesustenabil, dacă Euribor se apreciază, este hotărât să se adreseze instanţei, motivând că există şi alte acte normative, în afară de Ordonanţa 50/2010, care stabilesc că dobânda bancară trebuie să se raporteze la un indicator fix, prevedere de care clienţii BCR nu au beneficiat, ci, "dimpotrivă, banca ne-a impus o dobândă de referinţă variabilă, după bunul ei plac, şi o marjă fixă tot de ea stabilită".

Avocatul de drept comercial Gheorghe Piperea ne-a declarat, într-un articol precedent, că sunt nereguli în cazul BCR şi că există şi alte legi, în afară de OUG 50/2010, care stabilesc că atât creditele cu dobândă fixă, cât şi cele cu dobândă variabilă, trebuie să se raporteze la un indice de referinţă, Euribor, Libor sau Robor. Din punctul său de vedere, neraportarea dobânzii la unul din aceşti indicatori este ilegală.

Clienţii BCR Suceava nu au primit actele adiţionale

Cornel Cojocaru, BCR: Actele adiţionale se găsesc la sucursale

O parte din clienţii sucursalei BCR din Suceava sunt nemulţumiţi că instituţia nu le pune încă la dispoziţie actul adiţional, prin care contractele de credit vor fi modificate, potrivit prevederilor OUG 50/2010.

"Chiar acum am fost la bancă şi am cerut actul adiţional (n.r vineri). Mi s-a spus că actele adiţionale vor veni luni. Situaţia este valabilă şi pentru restul ţării.

Banca a trimis fie SMS-uri, fie notificări prin Poştă, prin care şi-a înştiinţat clienţii că se pot prezenta să semneze actele adiţionale în perioada 13-19 septembrie" , ne-a spus reprezentantul grupului de clienţi nemulţumiţi ai BCR.

Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR, ne-a declarat:

"Clienţii sunt chemaţi să poarte un dialog cu banca. Au fost notificaţi pe 19 august să meargă la sucursale şi să ia cunoştinţă de conţinutul actelor adiţionale personalizate. Acestea se pot găsi la sediile BCR chiar şi astăzi. Pot fi consultate şi semnate.

Am devansat, astfel, termenul de 13-19 septembrie stabilit iniţial."

Samuel Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ne-a explicat că, dacă un client doreşte schimbarea contractului de credit prin armonizarea lui cu prevederile Ordonanţei 50, banca este obligată să-i pună la dispoziţie actul adiţional şi să-l înştiinţeze de modificări.

Domnia sa a adăugat: " Băncile au obligaţia ca pe data de 21 septembrie să finalizeze această operaţiune (n.r. transpunerea actului normativ). Dacă amână pe ulimele zile, este problema lor.

Autoritatea va declanşa controlul după 21 septembrie şi vom vedea dacă băncile respectă legea. Deocamdată, nu le putem sancţiona, sunt încă în termen."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este totusi cam ciudat ca EURIBOR si LIBOR sunt la minimele istorice, dar totusi dobanzile au crescut atat de mult, desi ar fi trebuit sa creasca doar la cresterea acestor indicatori.

    Ieri mi-am luat actul adt. sa-l studiez. Ce sa spun nimic schimbat,comisionul de risc nu mai exista in schimb ,acesta a intrat in comisionul lunar de adm.Ma asteptam sa fie scos cu suma cu tot nu sa se insumeze la alt comision care este permis.Astfel ,com. lunar de adm. a crescut de la 13.5 la 75.6 RON iar rata mea a ramas neschimbata, desi de la incheierea contractului din 2007 mi-au crescut rata cu 100RON.Mi-am exprimat nemultumirea dar mi s-a spus ca daca vreau sa-mi scada rata sa fac un credit de ref. cu dob fixa (10.5%).La actualul credit cu dob. vrb.am pornit in 2007 cu o rata de 460 Ron iar acum este de 565 Ron. Daca as face un imp. de ref. cu dob. fixa (aceeasi suma pe aceeasi perioada respectiv pe 84 luni )rata mea ar fi 481Ron.As fi tentata sa il fac dar nu stiu daca e bine.E posibil sa ma pacalesc cu dob. fixa?Mai pot spera la o scadere substantiala a ratei actuale asa incat sa-mi vad de treaba?Va rog, nu ma pricep deloc, de aceeaia as dori sa ma invete cineva competent ,cum e mai bine pt mine.Am uitat sa specific, sunt client BCR.Multumesc anticipat celui care imi va rasp.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb