Organismele europene de reglementare vor studia costurile şi performanţele fondurilor mutuale

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2017

Organismele europene de reglementare vor studia costurile şi performanţele fondurilor mutuale

Organismele europene de reglementare din domeniul financiar vor derula un studiu de amploare asupra costurilor şi performanţelor fondurilor mutuale, urmând să analizeze atât fondurile pasive cât şi cele active, a declarat marţi preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), Steven Maijoor, informează Reuters, citat de Agerpres.

În ultimii ani, fondurile mutuale pasive, care în mod normal percep cele mai mici comisioane pentru a urmări performanţele unor indici bursieri, au crescut semnificativ. Fondurile active percep comisioane mai mari pentru serviciile lor dar unele dintre ele au fost acuzate de critici că urmăresc un index printr-un intermediar ascuns în loc să îşi utilizeze propria expertiză pentru a alege investiţii.

Agenţiile de reglementare din Europa au început să fie interesate de comisioanele percepute de fondurile de investiţii pentru a încuraja populaţia să investească o parte mai mare în pensiile lor în loc să se bazeze pe stat.

Steven Maijoor a precizat că ESMA şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) vor evalua modul în care sunt raportate costurile şi performanţele produselor de investiţii, pentru "a creşte gradul de conştientizare a investitorilor faţă de randamentul net al acestor produse şi impactul comisioanelor şi taxelor".

Steven Maijoor a subliniat că în contextul actual al dobânzilor reduse pentru investiţii, costurile şi comisioanele au devenit un subiect important. "Vrem să vedem în ce măsură costurile şi comisioanele afectează performanţele", a spus preşedintele ESMA.

Organismele europene de reglementare vor obţine mai multe date cu privire la costuri şi comisioane graţie noilor reglementări UE în domeniul obligaţiunilor, cunoscute sub denumirea MiFID II, care vor intra în vigoare în luna ianuarie 2018. Steven Maijoor a apreciat că transparenţa crescută care va apărea datorită normelor MiFID II va stimula concurenţa şi va duce la scăderea comisioanelor pentru investitori.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Bruxellesul va publica o serie de propuneri destinate eliminării obstacolelor pentru vânzarea transfrontalieră de fonduri reglementate de legislaţia UE. "Aceasta va duce la lărgirea ofertei de produse ale fondurilor în UE", a spus Dombrovskis.

La finele lunii august, premierul Mihai Tudose a declarat că Pilonul I de pensii are un randament mai bun decât Pilonul II, ceea ce înseamnă că statul e un mai bun administrator la acest lucru. Ulterior, premierul a precizat că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II din 2008 până în prezent a fost de aproximativ 4%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb