OTP Bank România a obţinut câştig de cauză într-un proces colectiv pe îngheţarea francului elveţian (CHF) la cursul de la data acordării creditelor. Banca a anunţat, ieri, că, în data de 19.12.2017, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul celor peste 100 de reclamanţi, reprezentaţi de Asociaţia Parakletos, care solicitau plata creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.
Conform portalului instanţei, reclamanţii au posibilitatea să facă recurs în 30 de zile de la comunicare.
Printre altele, comunicatul OTP Bank subliniază că "ceea ce primează pentru instituţia bancară în această cauză este faptul că peste 60 de reclamanţi implicaţi au acceptat efortul derulat de bancă prin programul de conversie al creditelor în franci elveţieni la lei".
Oficialii OTP Bank menţionează că, începând cu anul 2015, banca a lansat oferte personalizate de conversie, în lei sau altă valută, a creditelor contractate în CHF, oferind un discount mediu de 21,2%, "ce a implicat un efort financiar de 425 milioane lei": "Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de către OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari decât sumele obţinute în instanţă".
Până în prezent, peste 73% dintre clienţii cu credite CHF au acceptat soluţia oferită de bancă, mai subliniază comunicatul, adăugând că, anul acesta, banca a continuat programul în baza soliciărilor clienţilor şi a mai convertit peste 160 de credite în lei.
În luna decembrie 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat un proces colectiv pe clauze abuzive, deschis împotriva OTP Bank. Este vorba despre cel de-al doilea astfel de caz câştigat definitiv de ANPC, prima decizie de acest gen fiind pronunţată în vara anului 2015, împotriva aceleiaşi bănci.
Cea de-a doua hotărâre a fost pronunţată în data de 13 decembrie. Potrivit datelor apărute în spaţiul public, dosarul avea ca obiect acordarea unui credit bancar ipotecar, iar clauzele declarate nule privesc, în principiu, dobânda şi comisioanele.
Procesul fiind unul colectiv, sentinţa are efecte erga omnes, adică trebuie aplicată tuturor dosarelor de credit similare cu cel reclamat.
În vara lui 2015, instanţa s-a pronunţat în dosarul de tip "class action" deschis de ANPC contra OTP Bank, găsind ca abuzive clauzele ce privesc dobânda şi stabilind că acestea vor fi eliminate din toate contractele de acest tip încheiate de OTP Bank cu clienţii săi.
Reprezentanţii ANPC ne-au explicat, la vremea respectivă, că, în procesul pe care instituţia l-a câştigat împotriva OTP Bank, este vorba despre două tipuri de contract - unul care priveşte împrumuturile de nevoi personale garantate cu ipotecă şi unul de credit imobiliar.
Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, ne-a declarat, atunci, că numărul dosarelor din care banca va trebui să elimine clauzele pe care justiţia le-a declarat abuzive este redus. Sentinţa din 2015 este definitivă şi irevocabilă, însă, potrivit reprezentanţilor ANPC, în acest caz nu mai există dosare care să intre sub incidenţa deciziei judecătoreşti, unele dintre credite fiind executate, altele plătite, iar într-o serie de astfel de dosare fiind modificate încă dinainte respectivele articole. În schimb, conform reprezentanţilor ANPC, în cazul procesului în care Instanţa s-a pronunţat la jumătatea lui decembrie 2017, OTP încă mai are dosare în derulare ce conţin astfel de clauze.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2018, 08:41)
Otp a avut grija ca discounturile oferite sa fie maxime pt cei care niciodata nu au deranjat banca cu nimic in schimb clientilor care si au permis sa se adreseze justitiei reclamand clauze abuzive in contracte le-au oferit cele mai mici discounturi.
Conversie in lei la cursul zilei la dobanda variabila compusa din marja 5.1 plus robor la 3 luni ( atunci robor ul era 0.8%)
Acum cu roborul la 2,.....ratele se apropie de valoarea platita in Chf inainte de mareata oferta, discriminatorie intre clienti cu contracte identice.
Multumesc....NU.
A u avut grija bineinteles ca soldul ramas dupa discount sa nu acopere valoarea de piata a imobilelor astfel.incat sa nu le plece clientii inainte de a-i mai mulge.
Referitor la procesul castigat privitor la riscul valutar se stie ca toate procesle colective sant castigate de banci in contradictoriu cu recomandarile CJUE.
Traiasca justitia dreapta si bineinteles sfintele banci.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2018, 12:35)
Apararea celor 100.de debitori a fost slaba. Praduitorul care i a aparat ,este afon pe spetele de inghetare curs!