Asumarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene nu este un fapt suficient de bine conştientizat de către statul român, a afirmat, ieri, în timpul unei conferinţe de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Asumarea preşedinţiei UE înseamnă, pentru orice ţară, inclusiv pentru România, o mare oportunitate şi responsabilitate, în acelaşi timp, consideră domnia sa.
Domnul Nicolescu a explicat: "Este o mare oportunitate deoarece ţara care îşi asumă această preşedinţie are posibilitatea să aducă în dezbatere, să rezolve câteva probleme de importanţă pentru ţara respectivă şi pentru UE. Aşadar, o dată la 15-20 de ani, un stat are posibilitatea să îşi pună amprenta personală asupra priorităţilor Uniunii Europene.
În al doilea rând, acest lucru înseamnă contacte foarte intense cu toate ţările membre UE, acestea reprezentând o şansă imensă ca celelalte state să te cunoască şi să îţi îmbunătăţeşti prestigiul, brandul de ţară.
În al treilea rând, în această perioadă, în care o ţară are preşedinţia UE, ponderea sa decizională în managementul curent al Uniunii este în creştere.
Iată trei şanse unice pe care o ţară le are o dată la 15-20 de ani. Deci, România ajunge să conducă Uniunea Europeană pentru prima dată în istoria sa şi trebuie să se pregătească foarte bine pentru acest lucru".
Conform declaraţiilor domniei sale, statele precedente au început să se pregătească pentru acest proces unele cu trei, altele cu doi ani înainte, însă la noi s-a constituit abia acum, cu un an înainte, la iniţiativa Ministerului de Externe, un număr de 16 comisii.
Aceste comisii sunt repartizate pe 16 domenii de importanţă pentru ţara noastră şi au rolul de a genera câteva priorităţi naţionale, prin care să promovăm interesele ţării noastre, asociate cu cele ale Uniunii şi să ne îmbunătăţim prestigiul, care are nevoie de o îmbunătăţire pe plan internaţional, a mai spus domnul Nicolescu.
CNIPMMR propune ca ţara noastră să îşi asume, printre altele, ca obiectiv principal al preşedinţiei, pe care o va prelua anul viitor, competitivitatea şi susţinerea IMM-urilor, a mai spus domnia sa, afirmând: "Beneficiem şi de o altă conjunctură favorabilă, împlinirea a zece ani de la «Small Business Act», pe care UE l-a adoptat ca document strategic şi în care se face referire la zece principii care să fie avute în vedere pe plan european în promovarea IMM-urilor.
La nivel euroepean există o mare deschidere faţă de IMM-uri şi s-a sesizat că s-au făcut prea puţine lucruri pentru acestea. Ţinând cont de aceste lucruri, propunem susţinerea antreprenoriatului şi competitivitatea IMM-urilor ca obiectiv specific şi adoptarea unui nou «Small Business Act», ale cărui prevederi să nu mai aibă statut de recomandări, ci să fie obligatorii, iar unele dintre acestea să ţină cont şi de specificul statelor din Europa Centrală şi de Est".
Conform domnului Ovidiu Nicolescu, la nivelul UE sunt peste 20 de milioane de IMM-uri, având milioane de salariaţi.
Ţara noastră va deţine, pentru şase luni, preşedinţia UE începând cu data de 1 ianuarie 2019.