Legiferarea activităţii recuperatorilor de creanţe ar trebui reglementată mai responsabil, a declarat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, precizând că noul Guvern ar trebui să susţină demersul legislativ prin care se încearcă limitarea sumelor pe care aceştia le pot obţine, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
Acesta este citat în document: "În relaţia recuperatori de creanţe - clienţi ai băncilor, ar trebui luate măsuri legislative pentru protejarea celor din urmă de excese, având în vedere că practicile excesive ale recuperatorilor nu cunosc în acest moment restricţii de responsabilitate socială. Potrivit datelor băncilor, sunt circa 3,5 milioane de români în această situaţie, care au datorii restante la bănci şi sunt la un pas de executarea silită. Inclusiv în numeroasele întâlnirile avute, cetăţeni ai Sectorului 5 mi-au reclamat aceste probleme. În circa 1 milion de cazuri apare un terţ în relaţia clienţi-bănci, care achiziţionează creanţa pentru a obţine un profit mai mare decât al băncilor. Ori acest fenomen trebuie reglementat juridic. Un prim pas ar fi susţinerea legii care limitează suma pe care recuperatorii o pot obţine la o rată de profit rezonabilă în raport cu preţul creanţei. Nu e moral să obţii un profit de 1000% de la oameni aflaţi în dificultate socială. Mă aştept că noul Guvern să susţină demersurile legislative în acest sens, după ce Guvernul Ponta s-a declarat ferm împotriva acestei legi".
Raeţchi a mai precizat că băncile favorizează uneori clienţii care provin din mediul politic sau care au importante legături în stat, în detrimentul cetăţenilor simpli, adăugând că această complicitate între bănci şi politicieni ar trebui să înceteze: "Dacă cei care au funcţii importante pot accesa credite de milioane de euro, cetăţenii simpli nu doar că nu au acces la asemenea credite, dar pot cădea victime şi clauzelor abuzive. în plus, aceste clauze sunt preluate de cele mai multe ori şi de recuperatorii de creanţe. Cu persoanele care au contractat credite în franci elveţieni nimeni nu a arătat îndurare, în schimb pentru oamenii politici au existat întotdeauna soluţii preferenţiale. Soluţiile legale pentru sprijinirea românilor cu credite în franci elveţieni sunt încă blocate în Parlament, la Comisia Juridică - şi timpul trece în defavoarea oamenilor care plătesc. Complicitatea dintre politicieni şi bănci este dăunătoare relaţiei cetăţenilor cu băncile şi ar trebui să înceteze. Politicienii trebuie să înţeleagă că prin continuarea unor practici de infiltrare în activitatea unor instituţii de credit nu fac decât să contribuie la propagarea unor metehne care dăunează grav societăţii. împrumuturile de milioane de euro solicitate băncilor, prin folosirea influenţei şi diferite metode de constrângere, nu fac decât să creeze prejudicii care lovesc apoi, indirect, în cetăţeni. Un exemplu în acest sens a fost dezvăluit în dosarul "credite pentru VIP", în care este implicată Elena Udrea, dosar în care se arată cum BRD a fost prejudiciata cu peste două milioane de euro după ce vicepreşedintele băncii a negociat cu fostul ministru o serie de derogări pentru un împrumut uriaş. Cel mai recent caz este cel al directorului numit de Victor Ponta la conducerea băncii de stat EximBank, care a fost audiat la DNA într-un dosar de corupţie. Prin continuarea acestor practici reforma mult aşteptată nu va fi decât o perdea de fum asumată de o serie de politicieni de bună credinţă, în spatele căreia cei cu interese meschine îşi vor continua afacerile murdare".