OVIDIU RAEŢCHI, PNL: "România ar trebui să încheie contracte de infrastructură doar cu state din spaţiul euro-atlantic sau companii din ţări democratice"

M.G.
Politică / 23 mai 2020

Ovidiu Raeţchi

Ovidiu Raeţchi

România ar trebui să încheie contracte în sectoarele de infrastructură strategică doar cu statele din spaţiul euro-atlantic, sau cu ţări cu valori democratice, a declarat astăzi Ovidiu Raeţchi, deputat PNL, printr-un comunicat de presă.

Acesta a transmis: "Criza noului coronavirus a arătat cât de dependente sunt statele din Uniunea Europeană, dar şi Statele Unite ale Americii, de tehnologii din afara spaţiului euro-atlantic, din state care nu întotdeauna acceptă principii ale transparenţei care în lumea nord-atlantică sunt de la sine înţelese. În momente cheie, acest lucru conduce la vulnerabilităţi de securitate majore şi se conturează deja un consens pentru reducerea acestei dependenţe în sectoarele cheie: de la economie la infrastructură şi de la energie până la apărare. Un alt exemplu relevant este implementarea tehnologiei 5G: numeroase analize de securitate naţională au afirmat că tehnologia din China prezintă riscuri pentru Alianţa Nord Atlantică, iar Departamentul de Justiţie al SUA a pus sub acuzare un jucător asiatic pentru fraude şi complot pentru a obţine secrete comerciale. Acestea sunt doar două situaţii recente, cu relevanţă mondială, care arată influenţa majoră pe care o pot dobândi state care nu împărtăşesc aceleaşi valori democratice cu spaţiul euro-atlantic"

Din 2010, România a realizat o listă prin care a identificat şi desemnat infrastructura critică internă - în conformitate cu directive europene - obiectivul fiind îmbunătăţirea protecţiei acesteia. În total, sunt nominalizate 10 sectoare: energetic, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, alimentare cu apă, alimentaţie, sănătate, securitate naţională, administraţie, transporturi, industria chimică şi nucleară, spaţiu şi cercetare.

"În acest context, consider că este oportun să stabilim dacă România nu ar trebui să specifice în legislaţie faptul că, contractele din sectoarele cheie de infrastructură strategică pot fi încheiate doar cu operatori din state care aparţin de spaţiul euro-atlantic sau cu companii din state cu valori democratice consacrate. Pe termen lung, aceasta poate fi o politică la care deja s-au gândit şi alte state puternice din interiorul Uniunii Europene, miza fiind operarea sub o serie de standarde universale sigure pentru servicii digitale, energie, infrastructură, cercetare, comerţ sau educaţie", mai spune Raeţchi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce atitudine liberala ! Nu nai vorbesc de " nationala "!

    Este foarte corecta aceasta abordare prin care se apara interesele Romaniei si ale Europei!

    Ce vrăjeală de doi bani au liberalii ăștia in ei...

    Huawei este deja puternic reprezentată în Romania in domeniul echipamentelor 4G și probabil se va ocupa și de 5G. De ce ar fi musai sa fie tehnologie "euroatlantică"? 

    "Companii numai din tari democratice".Atunci sa identificam toate tarile nedemocratice,tari in care nici nu se poate vorbi despre drepturile si libertatile omului.Cunosc multe asemenea tari.Comparativ cu ele China e mic copil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb