Păltiniş, Capitala Mondială a Munţilor Carpaţi - 26 septembrie

P.
Ziarul BURSA #Companii / 4 septembrie 2009

(Interviu cu domnul Teodor Ancuţa, preşedintele Consiliului de Administraţie SC Păltiniş SA)

Reporter: Domnule Preşedinte, aţi încheiat opt luni de activitate la SC Păltiniş SA. Cum s-a resimţit criza?

Teodor Ancuţa: Criza a afectat şi turismul SC "Păltiniş" SA, aşa cum a afectat toate segmentele economiei, dar nu foarte mult, şi spun acest lucru deoarece rezultatele celor opt luni sunt cu un procent de doar 10% mai mici decât cele similare ale anului trecut. Menţionez însă că există posibilitatea de recuperare până la sfârşitul anului a acestei nerealizări.

Reporter: Care credeţi că sunt motivele ce au dus la rezultate mai mici decât anul trecut si cum veţi recupera nerealizările?

Teodor Ancuţa: MotiveIe nerealizărilor veniturilor sunt, în primul rând, criza care a dus la diminuarea preţurilor cu 20% faţă de anul trecut. Deşi gradul de ocupare este acelaşi, preţurile au fost diminuate. De alt­fel, reducerea preţurilor a fost motto-ul nos­tru pentru acest an. Recuperarea celor 10% cred că este posibilă, în primul rând, prin prisma rezervărilor pe care deja Ie avem pentru următoarele patru luni.

Reporter: Reducerea preţurilor va fi practicată şi de Revelion?

Teodor Ancuţa: Sigur, ea se va menţine şi pentru perioada sărbătorilor de iamă. De altfel am şi postat pe pagina noastră de web: www.scpaltinis.ro preţurile pentru pachetul de revelion şi agenţiile de turism au început deja efectuarea rezervărilor, mai ales că preţurile sunt cu 15% mai mici faţă de cele de anul trecut. Consider că preţurile cuprinse între 300-400 euro pentru cinci zile de pensiune completă plus mesele fes­tive sunt preţuri foarte atractive şi, din solicitările deja primite, sperăm ca la sfârşitul lunii septembrie să nu mai avem locuri disponibile pentru Revelionul 2010.

Reporter: În luna septembrie se organizează în Păltiniş un eveniment de importanţă naţională, in premieră pentru Româ­nia. Despre ce este vorba?

Teodor Ancuţa: Da, este adevărat că Asociaţia Păltiniş 1894, cu care suntem în faza finală a înfiinţării, împreună cu SC Păltiniş SA, a luat decizia organizării ZILEI MONDIALE A MUNŢILOR CARPAŢI, în 26 Septembrie a.c. la Păltiniş. lniţiativa a aparţinut d-nei Dir. General al SC Păltiniş SA, cea care se şi ocupă de organizarea evenimentului.

Reporter: De unde şi cum aţi aflat de această sărbătoare?

Teodor Ancuţa: Este stabilit în calendarul evenimentelor ecologice ca în 26 septembrie să aibă loc această sărbătoare. Având în vedere că România deţine pentru trei ani preşedinţia Convenţiei Carpatice şi că aceşti munţi sunt în proporţie de 40% pe teritoriul românesc, am luat decizia să o sărbătorim la cote înalte! Aşa cum am menţionat, Carpaţii sunt întinşi pe o lungime de 1500 km, în 9 ţări, şi reprezintă una din priorităţile autorităţilor europene, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiei locale şi conservarea valorilor naturale şi culturale. lzvor al unora dintre cele mai mari râuri din Europa, spaţiu de convieţuire pentru peste 2 milioane de oameni, în 745 de localităţi, Carpaţii necesită recunoaşterea deplină în rândul ecologiei mondiale ! Aşa cum ştiţi, Păltinişul este prima staţiune montană din România, înfiinţată în anul 1894 şi aflată la cea mai înaltă altitudine din ţară, şi am considerat că merită să organizăm acest important eveniment al Româ­niei, la care sperăm la o participare naţională şi internaţională, în Păltiniş. Sperăm ca pe lângă societăţile de turism din lanţul Carpatin deja invitate să ia parte la această sărbătoare şi factorii de decizie ai turismului românesc şi, de ce nu, chiar şi din conducerea României.

Reporter: Deci numele Asociaţiei Păltiniş 1894 provine de la anul înfiinţării staţiunii! Ce alte acţiuni are în plan această asociaţie?

Teodor Ancuţa: Asociaţia are numeroase obiective:

a) - Sensibilizarea tuturor factorilor cu putere de decizie (Prefectura, Consiliul Judeţean, Consiliile Locale Sibiu, Cristian, Poplaca şi Răşinari, persoane fizice şi juridice, oameni de afaceri) în scopul elaborării propunerilor privind politicile de dezvoItare a staţiunii Păltiniş, prin încheierea de parteneriate cu acestea;

b) Elaborarea şi implementarea unui PUG care să constituie un suport adecvat pentru dezvoltarea staţiunii Păltiniş, având în vedere şi variantele deja elaborate;

c) Asociaţia îşi propune să găsească, împreună cu toţi factorii decizionali, soluţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii: Introducerea gazului metan, repararea drumurilor, în special a celui vechi, repararea zidurilor de sprijin, rezolvarea iluminatului public etc.

d) Dezvoltarea unei baze de distracţii şi divertisment/agrement, realizarea unui patinoar, teren de tenis, teren de fotbal, terenuri de joacă pentru copii;

e) Amenajarea de parcări în staţiunea Păltiniş;

f) Stabilirea unui statut juridico-administrativ optim pentru staţiune, care să faciliteze utilizarea fondurilor ce se acumulează la bugetul local Sibiu, pentru realizarea de investiţii în cadrul acesteia.

g) Înfiinţarea unei societăţi a asociaţiei şi efectuarea de demersuri pentru realizarea pârtiei de pe Bătrâna, care poate beneficia de zăpadă artificială din Valea Dănesii. Această realizare este posibilă şi printr-o eventuală emisie de obligaţiuni care la maturitate se pot transforma în acţiuni, în scopul realizării acestui obiectiv.

Reporter: V-aţi propus într-adevăr multe lucruri pozitive, dar de unde bani pentru rezolvarea atâtor probleme?

Teodor Ancuţa: Unele propuneri ale Asociaţiei se pot rezolva fără bani, propuneri care se pot rezolva cu bunăvoinţa sau mai bine zis cu programele cu care primarii din comunele menţionate au câştigat alegerile locale. Altele se pot rezolva cu fonduri europene iar pentru cele pentru care sunt necesari bani ar fi bine să se utilizeze sumele încasate de Consiliul Local Sibiu din impozite, taxe şi alte venituri de la Societăţile Comerciale pentru aceste lucrări, bani care nu sunt puţini, ajungând la circa 1.500.000 RON. Eu cred că mergând după principiul "langsam aber sicher" - "încet dar sigur" - adică să facem ceva, se vor vedea şi rezultate. Dar dacă au trecut 9 ani şi nu s-a făcut nimic, este trist.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cred ca trebuie atrasa atentia asupra calitatii drumurilor care duc la Paltinis. Incepand din Rasinari, unde exista nenumarate gropi, iar drumul este ingust si lipsesc indicatoarele, apoi continuand cu serpentinele care urca spre statiune, este o aventura a conduce masina prin acele locuri, mai ales pe vreme cu precipitatii. Este poate unul din cele mai proaste drumuri din tara. In ciuda privelistii minunate, un astfel de drum te poate obliga din pacate sa iti alegi alte destinatii turistice (impresiile sunt din experienta proprie de la inceputul lui Iunie 2009; daca intre timp s-a remediat situatia, cu atat mai bine).

    1. Mai romane!Au asfaltat tot drumul!e lux! Am fost acum 2 saptamani!Drumul e lux!In Rasinari e praf dar in rest e ok!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb